Анастас Герджиков изгуби драматично поста председател на Съвета на ректорите

Александра Маркарян 13 май 2022 в 15:21 39099 9

Анастас Герджиков

Снимка БТА/Минко Чернев

Анастас Герджиков

Анастас Герджиков загуби по драматичен начин поста председател на Съвета на ректорите.

Професорът и ректор на Софийския университет беше единствената номинация в провежданото в този момент заседание в Икономическия университет във Варна.

Той се бореше за втори мандат и за целта му трябваха 25 гласа "за". Тайното гласуване обаче отсъди 24 гласа "за" срещу точно 24 гласа "против".

След около месец ще се проведат нови избори за ново ръководство на Съвета на ректорите.

Дали всеки от ректорите на университети и висши училища в България е имал предварително категорично решение дали да гласува „за“ или „против“, или дебатът в залата е наклонил везните няма как да знаем със сигурност, но гласувал „против“ ректор се възмути пред OFFNews с думите: „От трибуната Герджиков ни убеждаваше, че няма лошо да се промени член 57 от Закона за висшето образование!“.

Как ще бъдат оценявани преподавателите: МОН предложи озадачаваща нова методика

Въпросният член 57 е „ябълката на раздора“ за академичните среди през последните седмици. Сегашният му текст дава правото на университетите сами да определят правилата за оценяване (атестация) на преподавателите си. Желанието на министър Денков – което е защитил ректорът на Софийския университет пред колегите си – е този текст да бъде променен, така че Министерският съвет да може определи национална методика.

В интервю за OFFNews проф. Герджиков също застъпи тезата, че е необходимо да има национална методика.

Обезценявате напълно труда ни! Минно-геоложкият университет написа 11 страници с въпроси и коментари към МОН

Проект на въпросната методика вече е внесен за обсъждане и предстои гласуването му в Министерския съвет. Актът, с който е внесена, е решение на МС. С решение на Министерския съвет обаче не може да се отмени, нито да се заобиколи закон, а тя противоречи на чл. 57 на ЗВО и затова се иска промяната му. Усложнение създава и фактът, че в Конституцията на Република България е записано правото на университетите на академична автономия и ректорски ръководства се позовават на нея с твърдението, че държавата няма право да им налага правила, по които да оценяват преподавателите си.

Създават се два режима за оценяване на преподавателите, призна МОН

В опит да защити от критиките на ректори предложенията си за нова методика и по-високи критерии министър Николай Денков заяви в интервю за БНР на 3 май, че противниците на проектите му идвали от висши училища, в които 65-70% от професорите и доцентите не покривали и сегашните минимални критерии. OFFNews провери това твърдение по официални данни, поискани от НАЦИД. Оказа се, че такива висши училища има, но всички те са частни. Планираните от министъра промени се отнасят единствено за държавните.

Истина или лъжа: има ли висши училища със 70% професори и доценти под изискванията на закона

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

10

Професор

17.05 2022 в 19:09

Проф. Геджиков е от "българските учени", които нямат дори профили в Scopus и в Web of Science. Чудно, как е станал доцент и професор без никаква наука. Как е било възможно общото събрание на Софийския университет и Съвета на Ректорите в България да го изберат съответно за Ректор и за Председател на този съвет???

1414

9

Dido

15.05 2022 в 09:06

Най-страшното НЕ Е че този е хлъзгав,мазен,лепнещ и гнусен като гол охлюв!Най-страшното е че СТУДЕНТИТЕ НИКАКВИ ГИ НЯМА!Спят,ядат,еBат и сеRат и позволяват такива откровенни ОЛИГОФРЕНи да им бъдат шефчета!Веке нЕма студенти, иам следващи мамини синковци и кYрволяк!Май наистина е вярно, че всичкото,що бе читаво, избяга!Ако бях с 20 г. по-млад и аз щях да го направя,де...

2115

8

Тролов

14.05 2022 в 11:25

Анастас Герджиков е най слабия ректор на СУ, но за съжаление най корумпирания и услужлив към властимащите. С Денков го свързват както меките китки, така и любовта към парите. Но да предаде духа на Университета, свободата, автономията, за да угоди на властта е непростимо! Дали някой ще попита Герджиков защо Кирил Петков не плаща наем на СУ за ползването на помещения в Биологическия факултет от частната му фондация, на която Денков превежда пари?

-5910

7

Един

14.05 2022 в 09:02

Един път да съм съгласен с АнтиЗ :))

10298

4

AntiZ

13.05 2022 в 20:08

Като си меркантил, като драпаш само и само да лапнеш кокала, като си зависим от една мутренска партия, начело на която стои един простак, няма какво друго да очакваш!

1000

3

Мнение

13.05 2022 в 18:46

Считам, че проф. Герджиков е защитил достойнството на научните работници. Нека тези, които сами си раздават титлите, сами да си заработват заплатите. Държавата ще плаща, когато са покрити държавни критерии. Ако си заработват заплатите сами да си раздават каквито си искат титли/ дали имат стойност?/.

1015

2

Dorian Gray

13.05 2022 в 17:33

Анастас Герджиков вси повече се срива. Явно под вещите съвте съвети на Красимира Криворова- специалист по видше образование и най- вече други неща!
Александра Маркарян, благодарим за обективната и професионална статия! Разбирате си от работато, определено!