Родолюбиво ли е да се лее бетон на Рожен

OFFNews 20 юни 2023 в 10:47 4498 8

Рожен

Снимка фейсбук

Багери на Роженските поляни.

111-метровият пилон с българското знаме на Рожен разбуни духовете през последните дни и възбуди дискусия кому е нужно това скъпо съоръжение, както и протеста на еколозите. Предстоящото му откриване е на 13 юли. "Патриотичната кауза" се финансира чрез Националната дарителска кампания "България заслужава!" под личния патронаж на президента Румен Радев. И вече има петиция срещу изграждането му с кратко и ясно послание: "Природата няма нужда от още бетон. Туйто!"

Проектът се афишира с това, че се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии. "Големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев изразиха безрезервната си съпричастност, а на датата на откриването се чака и концерт на примата на българската естрада на Роженските поляни", четем на страницата на смолянската фондация "Наследство в бъдещето" - автор на мегаломанския проект.

Багери копаят, като че ли ще се строи български Импайър стейт билдинг, лее се бетон, поляните вече са прорязани от кални коловози. Изобщо засега няма нищо родолюбиво в разкопаването на най-красивото кътче от страната. 

Бетон като за нов Импайър стейт билдинт. Снимка: Фейсбук

Проектът

Смолянската фондация "Наследство в бъдещето" твърди, че с проекта възражда и oпaзва българските традиции, бит, обичаи и култура. Мисията е "да укрепим връзката между пoколенията, за да пребъgе духовното наслеgство на Българuя". За да се съхранят ценностите, организират най-мащабнumе общобългарски събития, сред които u Рожен - Събор на народното творчество и животновъдство. Преди това въпросната фондация е направила пилон и в Разлог, пърформънс с голямо знаме в Родопите и пр. подобни инициативи.

"Ще генерираме енергията си и ще я вложим в проект, който ще изпълва с гордост всеки един българин у нас u по света", заявяват от фондацията, която обяснява, че има над 10 г. опит в осъществяването на най-големите събития на българските традиции и национална идентичност. 

Знамето ще е с рекордните размери от 21 х 320 метра и площ от 7000 кв. м. Изработването отнема повече от два месеца, а конците използвани за направата му тежат повече от 25 кг и са дълги над 35 км. Не е ясно дали идеята на фондацията е да влезе в книгата на Гинес, но от съобщението ѝ става ясно, че това ще е най-високото знаме на пилон в Европейския съюз, ще е поставено на най-високата надморска височина в света - 1430 м, пилонът ще е 14-ти по височина в света, а цифрата 111 м ще символизира пробуждането на духа, новото начало, от което българите имат нужда, въплътено в единицата.

Организаторите дори се похвалиха, че изкопът е с размер 1000 куб. м. Пилон "Рожен" ще е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира.

С това нещата не се изчерпват. Одиозният проект на стойност 1 млн. лв. има видео и аудио клип, текстът се чете от актьора от Народния театър "Иван Вазов" Павел Иванов, а режисьор е Борис Радев. Все още се търсят недостигащите 140 000 лв., като крайният срок за набиране на необходимата сума е 25 юни, когато пилонът трябва да бъде доставен. 

Посланията

Предвижда се послания от 28-те области ще бъдат гравирани в основата на пилона, като текстовете подчертават приноса на всеки регион към развитието на България и нейната история и култура през вековете. Те ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко послание ще е поставено на мястото на областта, от която идва. "Рожен е история, да продължим да я пишем!" е посланието на област Смолян.

От 14 до 16 юли ще се състои и традиционният събор Рожен. Близо 4000 изпълнители от всички краища на България ще се изявят в националния фолклорен конкурс на "Рожен" – Събор на народното творчество и животновъдство 2023. На четири сцени ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат, как съхраняват автентичния българския фолклор.

Изданието тази година ще отбележи 125 г. от началото на Роженския събор.

Щетите от проекта

Както се казва обаче, много хубаво не е на хубаво. Бившият екоминистър Борислав Сандов, който е местен и минава през поляните на Рожен всеки път на прибиране у дома, описва ситуацията така:  

"Щетата за природата от този пилон е сигурна. Огромно количество бетон и желязо, разорани ливади за пътя до там. Нарушения при процедурите за неговото поставяне има, най-вече по линия статута на земята (земеделска) и начина на ползване (има изключение за преместваеми обекти, но огромния пилон с тонове бетон за постамент го изключват от тази категория, макар да е минал като такъв по документи). Но, както казах, ще поставя акцент на друго, като местен. А именно, за символиката му и за годините след поставянето му.

Огромни пилони с националния флаг се поставят на знакови места (значими битки, исторически важни места), в административната столица или при държавната граница. Рожен не е такъв обект, но още повече, Рожен е граница на България до 1912 г. Земите на юг от Рожен са останали извън пределите на България при Съединението от 1885 г. Всеки път на 6 септември, когато има национални тържества, мен ме стяга сърцето, защото знам, че предците ми от Родопите, говорещи български, не са празнували през 1885, нито в годините след това. Този пилон ще е символ за една несправедлива граница вътре в българските земи.

Другото важно и съществено последствие е поддръжката. Кой и как ще ми гарантира, че след няколко години, когато Радев вече не се помещава в Президентството, а Мелемов - в кметския кабинет на Смолян, този постамент няма да е ръждясал и със скъсано знаме на него. Предвид метеорологичните условия на Рожен, много вероятно е да се налага всяка година смяна на знамето и боядисване на пилона. И ако аз не бих се гордял с наличието на този пилон със знаме, то със сигурност бих се срамувал, ако те не се поддържат. А както дори на граничните КПП-та виждам скъсани от вятъра български флагове, не очаквам на Рожен да е по-различно."

Още реакции

Изграждането на най-високия пилон в Европейския съюз на надморска височина 1430 м. до Рожен, на който ще се развее българското знаме, стана повод за дебати в обществото. Гледката на влизащите в планината багери, разкопаването на полята и леенето на арматура предизвиква недоволство и поредната безсмислена поляризация, е позицията на "Зелено движение", част от коалицията "Продължаваме промяната-Демекратична България". 

Депутатите Владислав Панев и Илина Мутафчиева внесоха въпроси към министрите на земеделието и на регионалното развитие и благоустройство дали са спазени процедурите за строителство в планината. 

От МОСВ вече обявиха, че поземленият имот, където се строи 111-метровият пилон, не попада в границите на защитени територии. По сигнал на Сдружение за дива природа "Балкани" е извършена проверка на терена в землището на село Соколовци, местност "Рожен", община Смолян.
Екоминистерството допълва, че по проекта на Фондация "Наследство в бъдещето" има произнасяне на РИОСВ – Смолян по реда на Наредбата за оценка за съвместимост, според което проектът не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.

Защитена местност "Рожен" се намира на 0.9 км от бъдещия пилон, а най-близката защитена зона "Родопи Западни" е на 4.58 км.

Какъв е статутът

Природозащитникът и бивш зам.-министър на екологията Тома Белев отбеляза във фейсбук, че статутът на проекта е неясен - според проекта е преместваем обект със схема по чл. 56 от ЗУТ. За поставянето му нямало нужда от нова транспортна инфраструктура.

"Всъщност не е преместваем обект, защото Законът за устройство на територията изисква да може да бъде преместван в пространството без да губи своята индивидуализация и защото при поставянето му се изменя субстанцията на земята", коментира Белев. Той посочва и че до имота в кадастралната карта не се вижда път, т.е. "или ще трябва да използват вертолет или да се оцени въздействието на строителството на пътя". Накрая той призовава "министрите на земеделието, на околната среща и устройството да не се помайват". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

10

Минал Заминал

20.06 2023 в 19:10

Видиотените бг комсомолци нямат умора ! То не беше чинията на бузлуджа, не беше 5-то или 7-мо у--ик в центъра на софия - все патриотарски идиотщини завършили без нужната поддръжка на боклука. Още един у--ик на рожен, вместо детска болница, колко му е ?!

870

9

Constanza

20.06 2023 в 14:05

Моля, ако някой си спомня нашият президент някога да е казал или направил нещо умно, да ми припомни.

1005

7

eagle60

20.06 2023 в 12:09

Булгар, булгаар!

22548

5

dolivo

20.06 2023 в 11:47

Кич. Фалос. Комплекси.

Краче във вратата.

Последващи проектчета около пилоня...

11472

4

Zmee

20.06 2023 в 11:44

Какво ще и стане на природата от един такъв изкоп - вие сериозно ли? 3 семейства дъждовни червеи ще трябва да се изнесат от изкопа и няколко прелетни птици ще се ударят в пилона и това е.
Нещо много популярно стана "роботите" да протестират - "лее се бетон върху трева -> всички се гневим и псуваме".

1000

3

Слънце

20.06 2023 в 11:29

е, това е началото, като прокарат пътя до там, следват да накацат "патриотични" кафенета за съзерцание от туристите,
и хайде вила до вила на патрЕотите

2550

1

alfakentavur

20.06 2023 в 10:50

Кич. Халтура. Грозотия. И вреди на околната среда.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика