Родители против строежа на нов корпус на детска градина в столичния кв. ''Изток''

OFFNews 01 август 2023 в 12:29 2110 0

Детска градина

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Детска градина "Здраве" в ж.к. "Изток"

Детска градина "Здраве" в квартал ''Изток'' е застрашена от строеж, който може да остави децата без достатъчно площадки за игра и поставя под въпрос законното съществуване на яслата към нея, алармира родителски комитет. 

Делян Георгиев, кмет на район Изгрев в София, обяви старта на строеж на нов корпус в детската градина на ул. "Майор Юрий Гагарин" 14-16. Строежът е предшестван от дълга сага с промени в плана за строежа, както и липса на диалог между притеснените родители и районното кметство. 

С последната промяна на плана отдавна проектираното надстрояване на съществуваща сграда на градината е заменено със строеж на нов корпус. Той ще намали и без това ограничената площ за детски площадки на градина "Здраве". Същевременно яслата на градината, която няма прилежаща площадка, е отделена формално в друг парцел, за да "не пречи на строежа". А промяната не е обявена в публичните регистри на детските градини - там все още ОДЗ "Здраве" се разполага на номера 14-16 и фигурира заедно с яслата си.

Родителският комитет твърди, че зад строителните дейности в границата на ОДЗ 23 „Здраве" стоят неправомерни дейности от страна на общинската администрация в район Изгрев, които дават основания издаденото разрешение за строеж да бъде спряно. 

Мотивите: 

Обхватът и целите на строителните дейности са определени в решение на Столичен общински съвет по Програма за строителство на детски градини 2021-2023. В същото се посочва, че за изпълнение на целите на програмата е необходимо „Надстрояване с един етаж на част от сграда за 1 градинска група и преустройство на етаж за 1 яслена група в ДГ № 23 „Здраве". В решението не е посочено, че районната общинска администрация може да променя решението на СОС по своя преценка. Но след проведена среща с граждани в приемното време на Дирекция „Общински строителен контрол" – СО е представена виза за проектиране за „Двуетажна пристройка и надстройка", което се различава от предвиждането на действащия подробен устройствен план и горецитираното решение на СОС. Родителите са изразили категорично несъгласие с изграждане на нова пристройка, тъй като ще се нарушат разпоредбите на нормативната уредба по отношение необходимата площ за ползване на всяко дете. 

Разрешението за строеж е издадено за имот с идентификатор 68134.801.16, планоснимачен район кв. Изток, планоснимачен номер 16 УПИ II, кв. 30, район Изгрев, ул. Юрий Гагарин N 14. Детска градина „Здраве" обаче е разположена върху два обособени парцела без реална граница между тях. Децата ползват общи площадки за игра, няма ограда или друго разделящо съоръжение между двата парцела на градината. Строителните дейности са планирани за единия от двата парцела, като възложителят се е аргументирал, че пристрояването и отнемането от площта за игра на децата съответства на изискванията на Наредбата за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, в частта отнасяща се минимално необходимата площ на дете. Изчисляването на минималната площ е направено само върху единия парцел, без да се упоменава, че децата от яслените групи, формално ползващи обособен парцел, всъщност ползват едни и същи площи с децата от групите на детската градина. Това прави напълно невъзможно прилагането на разпоредбите на цитираната наредба и чувствително влошава качеството на предлаганата обществена услуга. Този акт може да бъде определен като заобикаляне на закона. 

Грешка е и със строежа да се прибързва предизборно, тъй като новата администрация на региона може да вземе различни решения, оказвайки се в небраното лозе на полузаконния строеж и това да го забави отново в ущърб на децата, твърдят родителите. 

Те призовават след текущия ремонт на водопроводна инсталация, строежът да бъде спрян до изчистването на всички спорни и отворени въпроси. Те настояват и за добронамерен и достатъчно информативен диалог от страна на районната администрация с тях, тъй като досега това им е отказвано. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика