Родители и учители се вдигат на протест в защита на уволнена директорка на детска градина в Горна баня

OFFNews 21 декември 2017 в 14:45 5646 0

Целият екип на 164-а детска градина в столичния квартал Горна баня обяви, че ще стачкува ефективно в защита на директорката си Мариана Иванова, която вчера бе уволнена. Подкрепят я и родителите на децата, които учат там

Никой от колегите не иска да идва на работа, а родителите на децата ни подкрепят, заяви пред OFFNews Мариета Велкова, която е синдикален лидер на Синдиката на българските учители в елитната детска градина.

Според нея всичките 35 служители са категорично несъгласни с уволниението на Иванова. 

Скандалът в 164-а детска градина започна преди няколко месеца. Тогава директорката изпрати писмо до медиите, че директорът на дирекция "Образование" към общината Мария Минчева я притиснала да подаде оставка, тъй като срещу нея имало "много тежък донос". Родителите направиха подписка в нейна защита.

Проверката на общината обаче е установила, че в градината в Горна баня са били записани 24 деца, чиито кандидатури липсват в информационната система за кандидатстване в яслите и детските градини.

Според персонала на детската градина 6-месечните проверки не са установили нарушения и срещу директорката има само клевети.

"Става дума за жалби от трима души, бивши колеги, които след като не се вписаха в колектива, започнаха да пишат доноси", обясни учителката Мариета Велкова. 

Според нея колегите ѝ не искат да идват на работа и са решени да стачкуват ефективно и детската градина да затвори врати.

По-късно и родители на деца от 164-а детска градина обявиха подкрепа към директорката.

Ето и едно от писмата, които се получиха на имейла на OFFNews. То е от Антоанета Димитрова, майка на дете в детската градина:

Уважаема Г-жо Фандъкова,

Отново Ви пиша, във връзка с вече уволнената от вчерашана дата Г-жа Мариана Иванова, Директор на 164 ДГ "Зорница".

Тъй като разбирам, че всичките писма, които ние родителите изпратихме до касещите този случай институции, не се взеха предвид, както и подписката, удостоверяваща подкрепата към Г-жа Иванова на над 300 родители, чийто деца посещават въпросната градина.

Не се взеха предвид и целият натиск, под който персоналът на градината работи вече 6 месеца, благодарение на всички проврки. Аз бих искала да получа информация на базата на какви документи и доказателства за нередоности е уволнена Г-жа Иванова. Смятам, че всички родители пряко се интересуват от реалните причини.

Тъй като този казус получи достатъчно общественост, искрено се надявам, че документите по направените проверки също ще станат обществено достояние, а по информацията, която имам такива документи не се представени.

Дори съм склонна да вярвам, че самите проверки все още не са приключили, но някой е взел решение, че Г-жа Иванова трябва да бъде освободена от длъжността на Директор, макар, че Г-н Чобанов ясно се изрази, че решение за наказание или уволнение, ще бъде взето след като проверките приключат.

Директор Мариана Иванова вчера беше уволнена, а след това в ДГ"Зорница" беше пристигнала комисия, която да направи одит. Което означава, че проверките продължават, а уволнението вече е факт!

Отново Ви моля, както и предишният път, в който се обърнах към Вас, да има пълна прозрачност и обективност, както на проверките, така и да се обърне внимание на нашите гласове, ние като родители имаме пряко наблюдение над работата на Г-жа Иванова и смея да твърдя, с открито сърце, че този човек е Ангел!

Няма да влизам в излишни обяснения, за това какъв професионалист е тя и колко компетентно и грижовно се отнася, както към подчинените си, така и към родителите, но нейният живот са нашите деца.

В тази връзка бих искала също да добавя, че получих писмо от Г-н Чобанов, около месец и половина, след като през септември писах и до него, в което писмо пише, че след установените проверки, аз ще бъда запозната както с тях, така и с окончателното решение. До този момент обаче реални документи за нередности не съм получила както се пишеше в писмото, а решението от тези проверки вече е взето - уволнение.

Бих искала също да Ви споделя, че ще отнеса този казус и към медиите, в това число и конкретно предаването "Господари на ефира", за доизясняване на този случай, тъй като искрено се надявам и вярвам, че те биха стигнали до релната причина, кой точно иска да се облагодетлсва от поста на Директор Марина Иванова, кой има ползва от нейното уволнение и защо институциите, които ние гражданите сме избрали, не желая да чуят нашето мнение.

Имам желанието и отправям молба към Вас за лична среща, по поставеният проблем.

Имам оснвания да смятам, че Вие сте искрен човек, който съвестно си върши работа и го доказват всичките реализирани проекти зад гърба Ви, затова пиша именно на Вас. Вярвам на Вас, както не съм вярвала на никой управляващ и затова апелирам Вие също да се запознаете със случващото се.

Оставам на Ваше разположение и ще очаквам Вашата обратна връзка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови