Протестът на педиатрите продължава с оставки и спиране на плановия прием

ОFFNews 10 май 2019 в 13:09 3512 0

Снимка БНТ

Ако исканията на работещите в специализираната болница по педиатрия в София не бъдат чути, след десет дни лечебното
заведение ще спре плановия прием и ще приема само деца в животозастрашаващо състояние, обявиха медиците на днешния си, трети поред, протест.

Минути след 8.00 часа медицинските работници излязоха от болницата и блокираха движението по булевард "Академик Иван Евстратиев Гешов", където се намира лечебното заведение, което предизвика огромни задръствания.

Те предупредиха, че Педиатрията ще остане без персонал, ако статутът на болницата не бъде променен и не получават финансиране от държавата.

Педиатрите искат достойно заплащане за труда си, отпадане на лимитите на здравната каса и специален статут за болницата - тя да престане да бъде търговско дружество и да може да получава допълнително финансиране от държавата. На среща между представители на лекарския съюз, здравните власти и премиера Бойко Борисов се реши да бъдат увеличени цените на педиатричните пътеки с 50 млн. лв. от резерва на НЗОК.

Специален статут от МЗ обещаха чак след 2 години, когато се очаква да има нова комплексна детска болница, а преди дни шефът на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева обясни, че лимити за педиатрията няма, но от болницата не са разбрали. Това предизвика недоволството на медиците, които обявиха, че държат на "публично опровержение и извинение от страна на г-жа Начева, тъй като казаното от нея е чиста и неподправена лъжа или върховна проява на некомпетентност".

"По отношение на отпуснатите 50 млн. лева от резерва на касата - моля, не спекулирайте с това, че те са за педиатрията. Това е сума за промяна с цените на НЯКОИ клинични пътеки (неясно кои и неясно с колко), като С ПРИОРИТЕТ ще бъдат тези от майчино и детско здравеопазване (колко приоритетни?)", е становището на работещите в болницата.
Ако тези искания не бъдат изпълнени, от болницата ще преминат към колективно подаване на оставки или към още по-ефективни протестни действия. 

Ето какво казаха протестиращите пред БНТ:

Д-р Димитър Русинов, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев": Само с работа не може да се финансира детското здравеопазване. Т.е. ние не може да приемаме повече пациенти и да увеличим приходите си и от там да увеличим заплащането на персонала. Персоналът напуска, график не може да се направи.

Д-р Адил Кадъм, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев": Искаме тази болница, която изпълнява дейността на национална педиатрична, да бъде призната като такава и на нея да й бъде гласуван бюджет.
Пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни, че процедурата отнема много време и специален статут ще получи новата детска болница, която ще отвори до две години.

Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Утре правителството да вземе решение и да направи специален статут на болницата моят плачевен опит, в ликвидирането на търговско дружество е, че трае между 6 и 20 години.
Пенков се ангажира да предложи на ръководството на здравното министерство да бъде купен скенер за детската болница в София и отново увери, че няма да има ограничения за прием в Педиатрията.

Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Щом има нужда детето да бъде в болница, то ще бъде прието, ще бъде лекувано, ще бъде отчетено към НЗОК и ще си получат парите.
Родители подкрепиха педиатрите и медицинските сестри и се включиха в протеста.

Юлияна Димитрова, родител: Тук съм, за да подкрепя не само докторите, които работят тук, но и децата, защото вярвам, че поне те заслужават нормално здравеопазване. Заслужават да имат правата, когато дойдат в болница и не да бъдат препращани. 

От Педиатрията са готови да спрат плановия прием на пациенти и да подадат колективни оставки, ако исканията им не бъдат чути до 10 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови