Прясно мляко ''Димитър Маджаров'' от 100% българска суровина

OFFNews 28 октомври 2021 в 10:00 9698 0

След две години обстойни проучвания на различни потребителски вкусове, направени множество тестове и успешно организиране процеса на производство на новата линия идва и резултатът: три вида прясно мляко от „Димитър Маджаров“ с масленост от 3.6%, 2.00%, 4.5%.

Инвестирани са над половин милион евро за инсталация за охлаждане на млякото и автоматизирана българска линия за бутилирането му. Шестдесет процента от вложенията са собствени средства, а останалите – субсидия по европейска програма за развитие на селските райони.

Суровината за всички пресни млека „Димитър Маджаров“ е 100% българска, само от първа категория сурово мляко. Технологията е класическа пастьоризация (на температура 95-98 С), при която се унищожават само патогените и се запазват полезните качества на млякото. За производството се разчита на избрани доставчици, чието сурово мляко има минимум 3.2. протеина и 100 000 МО. Не се добавят никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти. Прясното мляко „Димитър Маджаров“ не се стерилизира чрез пара или друг тип технология. Произвежда се при безукорна хигиена. Чрез модерна апаратура се прави проверка за наличие на антибиотици, сухо вещество, протеини, масленост, водно съдържание, както и анализ за липса на замърсяване и микоорганизми. Ежедневно се следи дали няма отклонение от рецептурите.

Доказателство за качеството на прясното мляко е, че при заквасването му с българска закваска от киселото мляко „Димитър Маджаров“ се получава хубаво и плътно кисело мляко.

Пресните млека с марката „Димитър Маджаров“ са във всички вериги магазини в цялата страна и в по-големите супермаркети от средата на м. юни 2021 г. В близките няколко месеца се планира износа им към Европа и Азия. Компанията изнася млечни продукти за Азия от 2001 година, а за Европа – от 2007 година.

Инвестицията в новата линия продукти е направена въпреки сериозните последствия от коронавируса и затварянето на ХоРеКа канала. Българският пазар на млечни продукти е малък, но с конкуренция между над 200 мандри. Млечните продукти са втората най-голяма категория в хранителната индустрия у нас (предхожда я само тази на хлебните и тестени изделия). Киселото и прясното мляко са традиционни за сектора.

„Димитър Маджаров-2“е създадена през 1991 г. Компанията има две подразделения – за производство на колбаси и месни деликатеси, и за млечни продукти, приготвени по традиционни рецепти. Предлага над 160 млечни и месни продукта.

Производството на млечни продукти започва през 1998 г. Димитър Маджаров и съпругата му Юлия, и двамата инженер-технолози, първоначално взимат под наем мандра в Стамболийски, а през 2007 г. я купуват със спестявания и заеми от приятели. Първите млечни продукти, които те произвеждат, са бели саламурени сирена и кашкавали.

Димитър и Юлия Маджарови запазват работните места на служителите, които получават „в наследство“ от мандрата. Откриват и нови – за квалифицирани работници, технолози, отговорници по качеството. Днес производството на млечни продукти с марката „Димитър Маджаров“ осигурява прехраната над 150 души, като доста от хората, които от самото начало са в мандрата, и до днес работят там.

Млекопреработвателното предприятие в гр. Стамболийски е с дневен капацитет до 80 тона свежо българско мляко. Фирмата е сертифицирана по международния стандарт ISO 9001:2008 за управление на качеството, по международния стандарт за храни IFS, по БДС стандарт. За близо тридесетгодишната история на производство на мляко и млечни продукти „Димитър Маджаров“ има над 10 отличия.„Създаваме най-съвестно продуктите си само от българско мляко. Споделяме ги с децата си, внуците си, с българи у нас и в чужбина. Правим го с вяра в семейството и качествената храна“, коментира управителят Димитър Маджаров. „От нашето семейство за вашето семейство“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!