Православният сайт Dveri.bg: Новият варненски владика купи поста си

OFFNews 17 ноември 2013 в 20:01 9501 4

Двайсетина граждани с плакати призоваваха епархийските избиратели да гласуват по съвест.
Двайсетина граждани с плакати призоваваха епархийските избиратели да гласуват по съвест.

 

Новият варненски владика Борис е купил поста си. Това твърди сайтът Dveri.bg, специализиран в проблематиката на Православната църка.

Сайтът посочва косвени доказателства за корумпирания избор и твърди, че вече е получил и конкретни сигнали за корупция.

Dveri нарича новия владика "църковният Делян Пеевски" и призовава миряните да изпращат сигналите, които имат за купения избор.

Днес игуменът на Бачковския манастир Борис бе един от двамата одобрени кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит при доста съмнително гласуване. Другият е неизбираемият Игнатий.

Така е ясно, че Борис ще замени загиналият при неизяснени обстоятелства през лятото митрополит Кирил.

За никого не е тайна, че дядо Кирил бе близък с варненската групировка ТИМ.

Манастирът, чийто игумен бе Борис е в епархията на пловдивския митрополит Николай, извънредно близък до групировката КТБ и до депутата от ДПС Делян Пеевски.

"В предаването "Вяра и общество" по БНТ от тази събота бе изнесена информация, че епископ Борис дължи около половин милион лева на Светия синод, тъй като манастирът, който управлява не е внасял дължимите си суми за 3 години.

Препечатваме текста на Dveri.bg едно към едно:

Епархийските избори във Варна шокираха християнската общност в града и страната със своя резултат: игуменът на Бачковския манастир еп. Борис е изборът на 17-те епархийски избиратели за нов митрополит на Варна. Това стана на фона на протести на християни пред митрополията, които призоваваха избирателите да не продават гласа си. Изборните резултати показват ясно, че 17 души (от 30 възможни) са гласували бързо и организирано за двойката кандидати Борис-Игнатий. Още на първи кръг са излъчени двамата кандидати с изискуемото мнозинство от 50+1 процента гласове. Епископ Борис е получил 17 гласа, а епископ Игнатий - 16. В двойката кандидати по стара порочна практика са включени "фаворитът" и един неизбираем от синода канидат. Тази двойка се уговаря предварително. Че това е така и в конкретния случай, свидетелства експедитивността на гласуването, приключило на първи кръг за малко повече от 30 минути.

Останалите 13 избиратели са гласували по съвест.

Уставът на БПЦ дава възможност именно при такива случаи да се предотвратят неправдите и предвижда три дена след днешния резултат, в които епархийските избиратели могат да сигнализират до Св. Синод за нарушения в изборите. "Св. Синод се произнася с мотивирано решение в тридневен срок от получаването на жалбата. Той може да потвърди избора или да го касира. Когато изборът бъде касиран по реда на ал. 2, се провежда нов избор (чл. 89 от Устава на БПЦ). Гласувалите по съвест имат възможността да направят това, като застанат с името си и сигнализират Св. Синод за нередностите.

Това беше длъжен да направи и временно-управляващият епархията Доростолски митрополит, комуто вярващите в епархията гласуваха доверие именно с надеждата, че ще осигури честни избори. Няма данни обаче митр. Амвросий да е направил проверка на сведенията за подкупване на избиратели, за което лично е уведомен от свои събратя епископи. Това е неизпълнение на основното му задължение по осигуряването на честен и справедлив вот във Варна. Освен това епископ Борис още през миналата година се хвалеше пред клирици, че е събрал шестцифрена сума пари, за да "финансира" избирането си на митрополитски пост.

Тъй като уставът предвижда само епархийски избиратели да могат да подават жалби до Св. Синод, редакцията на Двери е готова да публикува всички данни за корумпиране на изборите, независимо от кого произхождат. Адресът ни, както винаги, е [email protected]. Ние вече получихме писма от хора във Варна и региона за това. С такава информация без съмнение разполагат и протестиращите пред Варненска митрополия - за тяхната убеденост в подмяна на изборите свидетелстват плакатите, които бяха предварително подготвени. Готови сме да запазим тяхната анонимност при желание от тяхна страна.

Същевременно сигнали за купуване на гласове в митрополитските избори имаше още преди тяхното провеждане и именно страхът и мълчанието, което хората запазиха, доведоха дотам, за Варненски митрополит да бъде избран епископ, определян като "църковния Делян Пеевски". Ако страхът от Бога не надделее пред страха от бъдещия митрополит, то тогава недостойният кандидат ще бъде въдворен и ще определя живота на Варненска епархия, а и на БПЦ за дълги години. Тогава със сигурност християните във Варна ще се убедят, че страховете им сега са безобидни грижи на фона на бъдещето на епархията. Но и ще свидетелства, че покойният митр. Кирил не е възпитал у своите клирици и сътрудници дух на Христови войни, който дух е чужд на конформизма и страха.

Християните във Варна един път вече показаха смелост, като не приеха назначения от Св. Синод Врачански митрополит за временно управляващ епархията. Сега могат да довършат започнатото през лятото и да не допуснат избирането на нежелан от тях кандидат на митрополитския престол във Варна. Уставът на БПЦ им дава това право!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!