Quantcast

Епископите Игнатий и Борис са двамата кандидати за варненски митрополит

Вероника Шербанова Последна промяна на 17 ноември 2013 в 14:36 2641 1

Покойният митрополит Кирил
Покойният митрополит Кирил

Проватският епископ Игнатий и Агатонийския епископ Борис са двамата кандидати, между които ще бъде избран новият Варненски и Великопреславски митрополит, съобщи bTV.

В избора на двамата кандидати участваха 30 епархийски избиратели – по 6 души от петте духовни околии.

Епископ Борис получи 17 гласа, а епископ Игнатий – 16 гласа.

Кандидатите да заемат поста на починалия митрополит Кирил бяха общо 13, като от тях с тайно гласуване бяха избрани двама.

Около 20 миряни изразиха съмнение, че изборите са проведени честно и издигнаха плакати, призоваващи гласуването по съвест.

Във вторник протоколът от избора, както и бюлетините, ще бъдат представени пред Светия синод.

Заседание на синода е насрочено за събота, за да премине тридневния срок за възражения. Тогава документите ще бъдат приети официално.

Ако няма възражения, на 24 ноември от двамата кандидати ще бъде избран един, който ще бъде провъзгласен за новия Варненски и Великопреславски митрополит, обясни Доростолкия митрополит Амвросий.

Не вярвам дядо Кирил, царство му небесно, да допусне да дойде заместник някой недостоен човек, коментира митрополит Амвросий.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2013 в 13:30

Горкия Борис, той не прави разлика между „манастирски мишки“ и „варненски тюлени“ и не знае, че когато навлезе навътре в далаверите ще стане опасен и излишен и тогава ще го пратят не за плитководни миди – а за дълбоководни акули (със запушен шнорхел) . . . Амин.