Пътуващи учители протестират - лишават ги от пари за транспорт

Александра Маркарян 09 февруари 2017 в 12:29 6210 2

Проф. Николай Денков, Меглена Кунева, Мария Карабельова, Иван Модев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Предаване и приемане на властта в МОН между Меглена Кунева и проф. Николай Денков.

Част от учителите, които пътуват до друго населено място, за да преподават, ще останат без пари за транспорт. Причината е нова наредба на Министерството на образованието, разписана от Меглена Кунева и обнародвана на 27 януари - последния ден от мандата ù като вицепремиер и министър на образованието.

Наредба 1 от 16 януари за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи на педагогическите специалисти предвижда държавни пари за транспорт да се плащат само на учителите, които пътуват до населено място с до 5000 жители, за да преподават. Така ако населеното място например е с 5050 жители, пътуващите учители нямат право на пари за транспортните си разходи.

Новата наредба предизвика остра реакция от засегнати учители. Преди седмица писмо до новия министър проф. Николай Денков изпратиха учители в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" в град Средец, област Бургас.

Те пишат, че са приели подписването на наредбата "с възмущение и гняв" и питат кой млад специалист ще е готов при стартова заплата от 660 лева да даде 240 лева от тях за пътни разходи.

Дават ли си сметка тези „експерти“, че в много училища извън областните центрове директорите изпитват затруднения с назначаването на учители, защото няма желаещи поради спецификата на въпросните училища, питат учителите и добавят, че имат колеги, на които се налага да отглеждат сами едно или две деца.

"И на най-нискостоящият в йерархията „експерт“ ще му е ясно защо се налага на хиляди учители да пътуват на 50 и повече километра на ден, за да учат децата там, където няма достатъчно педагогически специалисти. В последните си дни предходният министър с един подпис отне едно от малкото социални облекчения за българския учител, който денонощно живее с болките на своите ученици и еквилибрира с новия закон, десетките наредби, нови стандарти и програми, стотиците изисквания към него.

„Приказките“ за привличане на млади специалисти в образователната система влизат в раздел „Фантастични народни умотворения“. Защото с този акт мнозина от младите колеги ще повишат образователния уровен в строителния и търговския бранш. Друга част от колегията ще предпочете ранното пенсиониране, защото изплащането на транспортните разходи донякъде компенсираше средствата, които дава за лекарства, с които поддържа здравето си, за да не пропуска часове /и без това няма кой да го замества/", пишат учителите от Средец.

Те призовават министър Денков да отмени наредбата и пътните им разходи да бъдат изплатени. В противен случай ще заведат дела за дискриминация и ще подадат оставки.

Ние толерантно ще изчакаме Вашето решение до 28.02.2017, когато би трябвало да отмените тази наредба и да върнете досега действащата, като ни бъдат изплатени пътните разходи за месеците януари и февруари, пишат учителите.

"Господин министър,

Ние, учителите от СУ “СВ. св. Кирил и Методий“, гр. Средец, не желаем да поставяме ултиматуми. Грижата за нашите ученици е първостепенна. Но няма да допуснем да ни поставят в положението на Чудомировия герой Вельо Тънковратов. Всеки един от нас има проблеми, които решава или трябва да реши. Нека не се допускат подобни наредби, които създават излишно напрежение и пречат на отговорната ни работа", пишат още учителите.

OFFNews потърси коментар от МОН във връзка с казуса Оттам отговориха, че в момента се правят разчети до каква степен може да се увеличи обхватът на наредбата, която сега поема разходите само за селища с до 5000 жители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

09.02 2017 в 12:44

Така е. Най-успешното правителство на света за последно трябваше да санира. Отде да земе кинти, ако не от учителите ... Всичко е под контрол.