Пари за частните училища? Само ако държавните процъфтяват

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2015 в 13:15 5312 6

Мариана Бояджиева

Снимка Сергей Антонов

Мариана Бояджиева, депутат от "БСП лява България"

Държавата да дава пари на частните училища, само ако общинските и държавните процъфтяват.

Зад тази теза застана депутатката Мариана Бояджиева от "БСП лява България" в спор с колежката й от ГЕРБ Снежана Дукова в студиото на bTV днес. Той бе провокиран от приетия на първо четене законопроект за предучилищното и училищното образование с основен вносител Милена Дамянова (ГЕРБ), бивш зам.-министър на образованието и настоящ председател на ресорната комисия в Народното събрание.

Законопроектът предвижда частните детски градини и училища да имат право на държавна субсидия за осъществяването на задължителното предучилищно и училищно образование при условие, че няма да събират такса за същото и от родителите, а таксата ще покрива само допълнителните дейности, осигурявани от частното училище или градина.

"Уважаваме правото на родителите да изберат детето им да е в частно училище. Но от държавния бюджет пряко трябва да бъдат финансирани държавните и общинските училища, които нямат друг източник на финансиране, докато при частните училища има такси.

Парите са малко за образование. И ако от тези малко пари се финансират и частните училища, ще се стигне до съществено недофинансиране на публичните училища, ще бъдат натоварени допълнително общините и, в същото време, това означава, че ще има едно по-сериозно социално неравенство между отделните училища, което ще се задълбочава с времето", заяви Бояджиева и допълни, че държавата все пак и сега се грижела за децата в частните училища, като им осигурявала безплатни учебници до VII клас и стипендии.

Подкрепи я учителка от държавно училище: "Когато се финансират държавните училища и положението е такова, че може да бъдат дадени средства за частните, тогава нека да бъдат дадени. Елате, уважаеми политици, в нашите държавни училища. Елате в помощните училища, вижте как стоят нещата и когато всичко е наред в държавните, дайте и на частните. 98% от българските деца учат в държавни училища".

Обратната теза защити Дукова с аргумента, че парите трябва да следват детето, че родителите му са данъкоплатци и че имат право на това.

На противното мнение застанаха от Синдиката на българските учители към КНСБ.

"Позицията на Синдиката на българските учители е ясна, категорична и внесена чрез становище в парламентарната комисия. Казваме следното: „В момента в тази тежка икономическа и финансова криза, в която се намира страната, не е разумно да се пренасочват средства, въпреки че частните училища имат своето място и принос. Нашето предложение е в преходните и заключителни разпоредби да се запише, че средствата за частните училища и детски градини могат да се дадат, след като се постигне финансиране от 5% от БВП за средното образование", заяви Красимир Попов, зам.-председател на СБУ.

Грета Ганева от Инициативния родителски комитет контрира с думите, че твърденията на Попов показват неразбиране на случващото се в системата. "И в момента тези пари съществуват, те са част от бюджета, който се формира на база справка от служба ГРАО по ЕГН на всяко българско дете в училищна възраст. Следователно тези пари са там, но се разходват по друга справка - от системата "Админ", която обхваща само децата в публичните училища", заяви тя.

"Родител съм на две деца. Едното учи в общинско, а другото - в частно училище. Аз плащам данъци на тази държава и не виждам защо двете ми деца трябва да се третират по различен начин", заяви майка.

"Родител съм на две щастливи деца в частно училище. И срещу задължението да плащам данъци в бюджета на Република България се възползвам от правото си на информиран избор да избера качествено образование за децата си и да инвестирам в тяхното бъдеще. Считам, че не ощетявам по никакъв начин с това, че ще ползвам средства, които реално съм внесла и са право на децата им да ги ползват по предназначение за доброто си образование", каза друга майка на ученици.

За финансиране на обучението в частните детски градини и училища са необходими 13.213 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2015 в 09:34

еххх, неразумний юроде, пак те разделиха на богати ибедни и ти гледат сеиря...абе нали чрез субсидии за частните училища именоо бедните ще имат достъп до тях, бе , умници...те богатите и сега си имат пари да плащат таксите. ако обаче таксата спадне наполовина, то тогава всички ние ще имаме избор. освен това ще се отворят още частни училища и детски градини- тези учители, дето сега се дръвчат, ще имат избор да работят при европейски условия с почти европейски заплати.май само на смотаните и накадърните даскали не им харесва, защото ще трябва да си търсят нова работа....хен нямате детски градини, хем сте против да има повече- не мога да го разбера това...смотан народ и глупав всичко свястно е избягало навън.

10.02 2015 в 16:52

Значи на по богатите децата да нямат право на нищо.С такова мислене до никъде няма да я докараме.А ако говорим дали трябва да се дават пари според наученото от децата,доста държавни селски училища ще трябва да затварят,защото турчета и циганчета,че и някой българчета в селата,не се научават да говорят български,какво остава за материята в учебниците!

10.02 2015 в 14:53

По какви критерии се съди, че качественото образование се получава в частните училища? Кои училища са на първите места в класацията по успех - държавни или частни?Какъв е процентът на учениците в двата вида училища?Отговорите на тези въпроси ще решат кое финансиране е справедливо.

10.02 2015 в 14:35

*баси глупостите. Родителите, които са записали децата си в частни училища са граждани, плащащи данъци. Какъв е проблемът да се субсидират частните училища ? Нямало пари за това, нямало пари за онова. Ама за тъпите правителствени проекти вечно намират пари. 13млн за образование, на фона на всичките глупости ежедневни, са нищо.
Не е редно да противопоставят хората по този начин. Редно е да се осигури достъп и облекчения за родителите независимо от избора им, защото те имат право на този избор. Щом е такъв проблем да се даде субсидия на частните училища, да направят отстъпка от данъците на хората, които са записали децата си в такова учебно заведение, защото те не товарят държавата с ученик за издържане.

10.02 2015 в 14:16

Некоректно заглавие. Коректното е : "Пари и за децата избрали частните училища". Кой идиот е против?
Мариана не е разбрала смисъла. Те внимават някой да не забогатее с труда си.

10.02 2015 в 14:02

Е това е да си комунист. Абе сестро, защо постоянно пречите на по-образованата и амбициозна част от тази нация да се развива? Имам дете, плащам си данъците, ценностната ми система изисква детето ми да получи максимално добро образование и да го получи в училище,а не на частни уроци.
До тук имаш ли възражения? Защо моето дете ще бъде лишено от държавното финансиране? Нещо съм сгрешил ли? Лекуваме се в частни болници, купуваме си лекарства от частни аптеки, храна от частни магазини...И ти си се объркала, боже, боже.
Тези деца и сега са в частните училища, бе сестро.Помогнете на добрите, а не равнис по последните.Това е единственият шанс на нацията!