Пари за частните училища? Само ако държавните процъфтяват

OFFNews 10 февруари 2015 в 13:15 5862 6

Мариана Бояджиева

Снимка Сергей Антонов

Мариана Бояджиева, депутат от "БСП лява България"

Държавата да дава пари на частните училища, само ако общинските и държавните процъфтяват.

Зад тази теза застана депутатката Мариана Бояджиева от "БСП лява България" в спор с колежката й от ГЕРБ Снежана Дукова в студиото на bTV днес. Той бе провокиран от приетия на първо четене законопроект за предучилищното и училищното образование с основен вносител Милена Дамянова (ГЕРБ), бивш зам.-министър на образованието и настоящ председател на ресорната комисия в Народното събрание.

Законопроектът предвижда частните детски градини и училища да имат право на държавна субсидия за осъществяването на задължителното предучилищно и училищно образование при условие, че няма да събират такса за същото и от родителите, а таксата ще покрива само допълнителните дейности, осигурявани от частното училище или градина.

"Уважаваме правото на родителите да изберат детето им да е в частно училище. Но от държавния бюджет пряко трябва да бъдат финансирани държавните и общинските училища, които нямат друг източник на финансиране, докато при частните училища има такси.

Парите са малко за образование. И ако от тези малко пари се финансират и частните училища, ще се стигне до съществено недофинансиране на публичните училища, ще бъдат натоварени допълнително общините и, в същото време, това означава, че ще има едно по-сериозно социално неравенство между отделните училища, което ще се задълбочава с времето", заяви Бояджиева и допълни, че държавата все пак и сега се грижела за децата в частните училища, като им осигурявала безплатни учебници до VII клас и стипендии.

Подкрепи я учителка от държавно училище: "Когато се финансират държавните училища и положението е такова, че може да бъдат дадени средства за частните, тогава нека да бъдат дадени. Елате, уважаеми политици, в нашите държавни училища. Елате в помощните училища, вижте как стоят нещата и когато всичко е наред в държавните, дайте и на частните. 98% от българските деца учат в държавни училища".

Обратната теза защити Дукова с аргумента, че парите трябва да следват детето, че родителите му са данъкоплатци и че имат право на това.

На противното мнение застанаха от Синдиката на българските учители към КНСБ.

"Позицията на Синдиката на българските учители е ясна, категорична и внесена чрез становище в парламентарната комисия. Казваме следното: „В момента в тази тежка икономическа и финансова криза, в която се намира страната, не е разумно да се пренасочват средства, въпреки че частните училища имат своето място и принос. Нашето предложение е в преходните и заключителни разпоредби да се запише, че средствата за частните училища и детски градини могат да се дадат, след като се постигне финансиране от 5% от БВП за средното образование", заяви Красимир Попов, зам.-председател на СБУ.

Грета Ганева от Инициативния родителски комитет контрира с думите, че твърденията на Попов показват неразбиране на случващото се в системата. "И в момента тези пари съществуват, те са част от бюджета, който се формира на база справка от служба ГРАО по ЕГН на всяко българско дете в училищна възраст. Следователно тези пари са там, но се разходват по друга справка - от системата "Админ", която обхваща само децата в публичните училища", заяви тя.

"Родител съм на две деца. Едното учи в общинско, а другото - в частно училище. Аз плащам данъци на тази държава и не виждам защо двете ми деца трябва да се третират по различен начин", заяви майка.

"Родител съм на две щастливи деца в частно училище. И срещу задължението да плащам данъци в бюджета на Република България се възползвам от правото си на информиран избор да избера качествено образование за децата си и да инвестирам в тяхното бъдеще. Считам, че не ощетявам по никакъв начин с това, че ще ползвам средства, които реално съм внесла и са право на децата им да ги ползват по предназначение за доброто си образование", каза друга майка на ученици.

За финансиране на обучението в частните детски градини и училища са необходими 13.213 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови