Quantcast

Точки сменят оценките от изпитите след VII клас

Отпада приемът в математическите гимназии след IV клас, разрешават се изпитите за I клас

Александра Маркарян Последна промяна на 21 ноември 2014 в 16:28 31050 12

Милена Дамянова

Снимка БГНЕС, архив

Милена Дамянова

Точки сменят оценките от външното оценяване след VII клас, на базата на което се извършва и приемът в профилираните гимназии.

Това е записано в проектозакона за предучилищното и училищното образование, внесен от Милена Дамянова (ГЕРБ) и група народни представители.

„Оценките от националното външно оценяване в края на VІІ и в края на Х клас, както и от държавните зрелостни изпити и от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация може да се изразяват само с количествени показатели - в брой точки, без да се приравняват към оценки“, се казва в проекта.

Също на база броя точки от външното оценяване ще се извършва и класирането за прием в обединените училища.

Проектът уточнява, че не се пишат оценки по шестобалната система на учениците до III клас, а четвъртокласниците, получили слаб (2) за годината по даден предмет, не полагат поправителни изпити и не повтарят учебната година. Те обаче ще учат през лятото в допълнително организирани часове.

Дванадесетокласниците с двойка за годината по един или повече предмети също няма да повтарят класа, а ще се явяват на поправителни изпити, докато получат поне среден (3).

Внесеният законопроект разрешава приема в I клас на базата на проверка на способностите - нещо, което сега се прави полузаконно от някои училища. Той ще бъде за училищата по изкуствата и  културата, става ясно от текстовете.

В проекта е записано: "Освен в случаите, предвидени в този закон, приемането на учениците в І клас не може да се извършва въз основа на проверка на способностите им". По-долу в текста се уточнява, че условията и редът за приемане на учениците ще се определят с държавен образователен стандарт, който ще бъде приет след обнародването на закона.

Отпада приемът след IV клас в математическите гимназии.

В проектозакона е записано, че се приемат ученици в профилираните, професионалните гимназии, средните и обединените училища след VII клас; в спортните училища - след VII клас, в спортните - след IV, V, VI и VII клас; в училищата по изкуствата - в I клас, след IV и VII клас; в училищата по културата - в I клас и след VII клас.

Математическите гимназии не са споменати в този контекст. В проекта обаче пише, че се осъществява прием след VI клас "в неспециализираните средни училища, които не осъществяват обучение в началния етап на основната степен". Така, ако математическите училища искат да приемат ученици след IV клас, ще трябва да се преобразуват в "неспециализирани".

Пълния текст на законопроекта вижте ТУК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.11 2014 в 11:51

Няма да пратя детето си на екскурзия за 360лв. За толкова и малко отгоре за 5 дни ходим цялото семейство на планина с минерален басейн например. Но съм за екскурзиите. Така се сплотяват децата и стават по-задружни.

22.11 2014 в 11:32

Каквото и да правите не съм съгласна със сегашния модел на оценяване - тест с вариант на отговор (а, б, в) и ограждане на един от тях. Мога да ви кажа, че децата играят на тото в повечето случаи и даже не си правят труда да прочетат условието на задачите. Трябва детето само да реши задачата, ако може и евентуално да посочи верния според него отговор.

22.11 2014 в 09:28

Върнете и рабфаците.
Едно от малкото хубави неща в образованието - паралелките след 4-ти клас в математическите гимназии ли ви пречи?

22.11 2014 в 00:52

А честито. Така всички деца отглеждани в мизерия ще придобиват образователен ценз и респективно ще могат да участват в гражданските процеси наравно с всички останали. Нека помислим кого облагодетелсва подобна стъпка?! Реално това ще превърне бъдещите поколени на масите (предимно от малцинствата) необразовани българи в пълнопрвен електорат. Йееее. ИДеята децата да ходя от 4-годипни на забавачка всъщност има съвсем друг ефект. Ако успееш да откъснеш едно дете от мизерията, в която живее още от 4-годишно, шансът да се интегрира в т. нар. ни общество и например да изгради българско самосъзнание, е доста по-голям. Но със смазването на цялата тази идея, статуктвото очевидно си постила за столетие напред...

22.11 2014 в 00:19

Добре звучи, спирай всички полети! Ясно е как се "нагърбват" и срещу какво го правят, някой даже се поизгърбват доста - колкото повече трудов стаж, толкова по-изгърбени от екскурзии и живот. Понякога стават инциденти от "изгърбване", рев и сополи по телевизиите се леят, ама вече късно. племенницата ти има, защото някой друг няма - ако ги нямаше "неудачниците-комплексари", нямаше да има и такива като родителите на племенницата ти. И Pete го каза добре - редовни психо тестове за всичките даскали, директори и всякакъв педагогически персонал. Тестовете да са на период от време - през няколко години, да има беседване с психолог, тестове и др. Който не успее да го издържи - ВЪН ОТ СИСТЕМАТА!

22.11 2014 в 00:03

Аве тая Милена Д да не би да не са я приели на времето в некоя МГ??? Или да е имала гадже оттам, което евентуално я е зарязало заради дълбока посредственост???

21.11 2014 в 21:56

Тази жена явно се е взела на сериозно и смята, че унищожаването на образоването ще допринесе за ново образувание от неграмотници..............