ДПС поиска забавачка във всяка ромска махала

Депутатите приеха на първо четене новия Закон за предучилищното и училищното образование

Нели Чолашка Последна промяна на 05 февруари 2015 в 14:05 5278 23

Лютви Местан, лидер на ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за национална програма, която да осигури детска градина във всеки ромски квартал. Според изчисленията на партията му за това ще са нужни 200 млн. лв. 

Той обяви това в началото на дебата по приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование, внесен от бившия зам.-министър на образованието и настоящ председател на ресорната комисия в парламента Милена Дамянова (ГЕРБ) и група народни представители от партията.

Проектозаконът беше приет днес на първо четене от депутатите с гласовете на ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и АБВ. ДПС гласуваха "въздържал се", а БСП - предимно "против". БСП също имаше законопроект - нов Закон за народната просвета, но той беше отхвърлен.

Според лидера на ДПС един от основните проблеми на образованието у нас е ранното отпадане на ромските деца от училище.

Местан е убеден, че причината за това е, че децата на ромите на ходят на детска градина, преди да тръгнат на училище.

Той даде пример с ромски квартал в Сливен, в който живеят десетки хиляди души, а няма нито една забавачка. 

"Няма как в незаконно гето да има детска градина. По-кротко с лицемерието, г-н Местан", контрира го Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

"Патриотизмът не е ваша територия, а ксенофобията и това също е въпрос на образование“, отвърна му Местан. Той допълни, че България има нужда от просветен патриотизъм, а не от просташки патриотизъм.

Лидерът на ДПС обвини управляващите в дискриминация и заради разпоредбите за обучение на майчин език. Депутатът се възмути, че той е приравнен на хореографията. ДПС пак ще направи предложение и задължително обучение по майчин език между първо и второ четене, предупреди лидерът на партията.

Според него дискриминация е и фактът, че училищата в малките населени места получават по-малко пари, защото там учат по-малко деца и в крайна сметка предлагат по-некачествено образование.

Проектът

Законопроектът за предучилищното и училищното образование беше внесен по времето на първия кабинет "Борисов" и подготвен под ръководството на тогавашния зам.-министър с ресор "Средно образование" в МОН Милена Дамянова. Тогава правителството беше свалено преди края на мандата му и проектът не беше приет.

Дамянова е внесла известни корекции новия закопроект, който се обсъжда и гласува от Народното събрание. В него вече пише, че предучилищното образование е задължително за децата, които навършват 5 г. в съответната година, а първият вариант предвиждаше задължително обучение от 4-годишна възраст.

Проектът предвижда държавата да финансира и частните детски градини и училища. В този случай обаче частниците ще имат право да събират такси само за дейности, които не са финансирани от държавата.

Те ще могат да получават финансиране от 2018 г., обяви Милена Дамянова при представянето на законопректа преди месеци и уточни, че то ще бъде спирано, ако възпитаниците на частните образователни институции показват незадоволителни резултати при външните оценявания.

Новият закон предвижда основно образование ще се завършва в VII клас, предвижда законопроектът. Според него структурата на училищното образование е следната:

I-IV клас - начален етап;

V-VII - прогимназиален етап.

Обучението в гимназиалната степен е разделено на два етапа - първи и втори. Първият ще е до X клас, а вторият - до XII клас. Целта на това разделение (сега гимназиалната степен е една) е учениците да имат възможност да завършат училище в годината, когато навършват 16 г., тъй като по конституция образованието е задължително до тази възраст. Ако те решат да вземат диплома след X клас обаче тя няма да им позволи директно да кандидатстват в университет.

Въвежда се и кариерно развитие на учителите и обвързване на заплащането им с него. Предлага се и създаването на обществени съвети в училищата, където родителите ще бъдат избирани с избори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2015 в 21:54

Абе тоя що не види какви ги приказва. За детска градина в момента се заплаща 60 до 80лв. на месец. При положение, че детските на дете са 35лв. на месец кой ром ще е достатъчно луд да си пусне детето на градина.

05.02 2015 в 20:06

Местан сигурно не знае ,че в детска градина се приемат деца на майки ,които работят!Много е интереско колко майки работят от циганския етност,че държавата ще строи детски градини в циганските махали!? Явно Местан провокира търпимостта на българите,които се чудят как да отглеждат децата си и да работят,за да има държавата пари да отглежда децата на паразитите от циганските гета!До кога ще търпим тази несправедливост?!

05.02 2015 в 19:51

Защо ДАНС не разследва Местан за разпалмане на етническа вражда и нагнетяване на етницеско напрежение!? Този истерик си играе с огъня и не знае какъв пожар може да разпали! Държавните мъже да не си затварят очите за този факт!

05.02 2015 в 19:41

......, ами тези пари ? За чий са им ? Вижте къде отиват парите на данъкоплатеца .

Освен, че България е страната с най-много депутати на глава от населението в Европа, за последните 10 г. самоназначилата се и самонарекла се „политическа класа” у нас увеличи точно 10 пъти/!!!/ партийните субсидии, които се плащат на партиите от държавния бюджет – от лев и нещо до 11 лв. на глас...Невероятно, но факт! Най-бедната страна в ЕС плаща от парите на данъкоплатците най-скъпите партийни субсидии – многократно по-големи от редица европейски държави!

05.02 2015 в 18:23

Така щедро и хуманно пропагандираните проектозакони са дискриминативни. В кв. Витоша, София, да кажем има 1 (една) детска градина и тя е едва от миналата година. Обичайния брой деца в група е 30-35 - "Дядовата ръкавичка" ряпа да яде. И това е столицата, забележете!
Разбира се, че с образование се бори бедността и безработицата, но нека има малко последователност в действията, за да има траен ефект. Стига популизъм и кампанийност!

05.02 2015 в 17:50

Според проведеното преброяване към 1 февруари 2011 г. в Сливен живеят 91 620 души. За сравнение, към 1 март 2001 г. те са били 100 366. Това показва, че естественият прираст за града е -8,7 %, а абсолютната му стойност е -8746. Градът се намира във втората подред област по брой на циганите — 11,8% от цялото циганско население за страната или 38 390, в най-малко грамотната и сред най-слабо икономически активните — 60%. В града живеят представители на различни етнически групи: българи, арменци, каракачани, цигани, турци и руснаци. Двете основни вероизповедания са православно християнство и ислям. Характерна черта за населението на Сливен е, че през периода 1887-1992 то прогресивно е растяло, но след промените през 1989 г. и извършения преход към пазарна икономика броят на жителите постоянно намалява и достига отрицателен естествен прираст от -8,7 %.

05.02 2015 в 17:25

Целта на Местан е да разпалва етническа вражда и да дестабилизира правителството. Турската партия и агите са в паника и ще хапят като бесни. Медиите и българския народ трябва да ги игнорират и поставят на мястото им! Активистите на ДПС трябва да бъдат разкарани от управлението на държавата! "Обръчите" от фирми на агите трябва да бъдат демонтирани!
Останалото упражнения в говорене...

05.02 2015 в 17:06

Не ми излиза от ума една класна стая,пълна с големи цигани и циганки,на които дори плащаха,за да учат по някакъв проект.Мъжете бяха там с цел да завършат 7 клас,за да вземат шофьорски книжки.Но повечето бяха стигнали до буквичката А.Просто се усвоиха едни пари,а "учениците" нищо не научиха.Законопроекти - прекрасни, но хората остават неграмотни,което е фатално за държавата ни.

05.02 2015 в 16:36

Ок. Но да са туркини.

05.02 2015 в 15:57

Местан сериозно се е объркал.
1. Не съществуват "ромски махали" като административни единици. Има общини и райони. Има узаконено административно деление в България.
2. Утре Местан може да поиска узаконяване на "мешерето" - противозаконна паралелна правораздавателна система в циганския свят у нас.
3. Министър Калфин, когото не уважавам особено повдигна темата да се прекрати "деца раждат деца" и е абсолютно прав. Дори покани Местан да отидат и да му покаже за какво става дума, ама Местан не посмя.
За какво говорим тук.