Отнемат лиценза на фирма, добивала незаконно камъни от река Чепинска

OFFNews 26 юни 2015 в 08:09 3314 0

Министерството на околната среда и водите отнема разрешителното на „Стройкомерс” да почиства река Чепинска. Причината е разследване на бТВ, според което фирмата е започнала да добива камъни и строителни материали без да има концесия за това.  

Фирма „Стройкомерс” от години има разрешение да чисти коритото на река Чепинска – един километър по продължението на реката с дълбочина около метър и половина. Целта е да бъде освободена от наносите, за да тече водата свободно и да се ограничат рисковете от наводнения. Коритото на реката обаче е издълбано много повече от позволеното, а част от нивите вече не съществуват. 

Хора от няколко села в общината разказват, че фирмата е започнала да добива камъни и строителни материали, а ненужните наноси изхвърляла директно върху нивите.

Подземни богатства са изключителна държавна собственост и могат да се добиват само с концесия. „Стройкомерс” обаче извлича камъни и чакъл без да има такава. Всичко се случва през нощта. А нивите, които уж не били затрупани, вече ги няма.

Стойчо Секулов наследил от баща си нива. През нея сега минава път, който превозва материалите от реката до складова база. А миналата година – вместо ечемика, който засял, открил насип.

Докато екипът снима около кариерата, е под непрекъснатия контрол на джип. А в него кметът на село Варвара Георги Пенев и други трима мъже карали след тях, за да защитят фирмата, която трябва да почиства реката:

И кметът защитник, и хората, останали без ниви, посочват като отговорен бизнесменът Марин Рачев. Георги Пенев убеждава, че щетите върху нивите са от наводненията, а не заради изкопите на фирмата.

По документи „Стройкомерс” не се води на Марин Рачев. С този аргумент той отказва разговор с тв екипа. Формалният собственик е сестра му Татяна Петлова, която също не желае да говори с журналисти. 

Съсобственик на сестрата на Марин Рачев и управител на „Стройкомерс” е Йорданка Стефанова. Тя казва, че който има разрешително, той добива. На въпрос откъде са добитите камъни, Стефанова отговаря: „От космоса, изпратиха ги извънземните”.

От въздуха се виждат струпани количествата строителни материали. Хората твърдят, че са от река Чепинска. Те многократно надвишават 14-те хиляди кубика наноси, които фирмата има разрешение да добива. Базата за съхранение се оказва недостатъчна за добитите камъни.

А големи количества от тях се съхраняват върху общински терени, жалват се от кметството. Не мога да преценя какво е количеството спрямо собствения си ръст, но е очевидно, че само тази купчина затрупва поне 5 тополи до короните им.

Кметът на Септември Петър Бошев е обезпокоен, защото знае, че добитите от реката строителни материали се използват за релсовия път между Пловдив и Септември. „Това е материал, който най-вероятно после ще влезе в употреба като някаква подложка за линията, по която ще минава скоростния влак”, казва той.


В студиото на „Тази сутрин” кметът на Септември заяви, че нощем се копае непрекъснато. Бошев обясни, че е бил много настоятелен пред институциите да започнат проверки. Дори ги е предупредил, че е говорил с bTV, за да могат да си свършат работата. Според него се печелят милиони от незаконния добив.

Има груби нарушения на това място, това е част от обръчите на ДПС, заяви и председателят на парламентарната комисия по сигурност Атанас Атанасов. По думите му такива неща се случват, защото законът не е равен за всички, има политически чадъри и по тази причина Реформаторският блок настоява за реформа в правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови