Булдозери рушат безценни артефакти край Сатовча (видео)

OFFNews 24 юни 2015 в 08:48 9337 6

Снимка bTV

Булдозери унищожават безценно историческо наследство край Сатовча. Затова докладват още преди 2 години инспекторите от Министерството на културата Атанас Койчев и Васил Мутафов.

„Пускат се булдозерите...и кофата на булдозера разрива тънкия почвен слой и отдолу се появяват най-вече гробове, некрополи с много богати гробове. Видяхме два разбити току-що, може би няколко дена преди нас гробове и понеже са били много ниско културни разбивачите, имаше парчета от шлема и бронзовите наколенници и също така натрошените кости на покойника”, разказа Мутафов пред bTV. 

Находките, до които стигат греблата на булдозерите, датират още от 8 век преди Христа. Според Васил Мутафов, разровените площи са огромни, един от терените за проучване е 125 квадратни километра: „И там са ставали големите безобразия и големите бели.

Експертът предложил Министерството на културата да направи спешна проверка и да започнат разкопки. Това никога не се случило, а инспекторът бил уволнен.

НИМ и полицията знаят, а хората на Рашидов - не

От Министерството на културата заявяват, че нямат никакви сигнали за унищожаване на археологически обекти в Сатовча. За разлика от тях в Националния исторически музей знаят, че на мястото, където незаконно се добиват камъни, има ценни находки.

„Очевидно там има живот още от най-ранно време, може да се очаква, че има и други обекти, например селища, не само некрополи”, подчерта главният уредник на отдел „Археология” към НИМ д-р Любава Георгиева.

Във витрините на НИМ се съхраняват уникални гривни, огърлици и фибули, а най-ценни от този регион са уникалният тракийски шлем и наколенници на повече от 2600 години. Находките от Сатовча постъпват в музея не от къде да е, а от... НСБОП.

„Това е един от най-красивите шлемове, които е притежание на български музей и той постъпи в музея 96-а година след акция доколкото знаем на НСБОП. 4 дни е било блокирано селото. Знаели са, имали са точна информация, че там се крие този шлем и най-накрая двама човека са го занесли на четвъртия или петия ден. От същия район Сатовча-Плетена са и наколенниците, които обаче са били препродадени и са били хванати на другия край на България”, разказа Елка Пенкова от НИМ.

Според експертите, вероятно подобни находки „излизат” и сега.

Законът възлага на кметовете контрол и върху добива на подземни богатства, и върху иманярството. А кметовете или трябва да правят проверки, или да разчитат на концесионерите да си признаят, когато попаднат на ценни находки.

На черния пазар цените за артефактите варират. Но според експертите, когато не се унищожава, историческото ни богатство се изнася почти безпрепятствено и то на безценица.

Замерване с обвинения

Тодор Узунов от организацията „САТО” каза в студиото на „Тази сутрин”, че в региона са живеели сатрите – едно от най-споменаваните тракийски племена, придружавало Александър Македонски. По думите му всичките им некрополи са на местата, където сега се осъществява добив.

Той посочи, че като кметска секретарка е назначена Мария Самарджиева, чийто баща е известен иманяр. Кметът на Сатовча Арбен Мименов (ДПС) потвърди това, но допълни, че мъжът не се занимава с тази дейност от 12 години.

По думите му още през 1976 г. екип от Института по тракология е обследвал, но не е намерил значителни находки.

Градоначалникът избълва истински залп от обвинения към Узунов – че сам е иманяр, че е работел в щаба на негов опонент и че полицията му е издала предупредителен протокол заради отправяни заплахи. Художникът отрече всичко.

Багерът, който разкопава гората е собственост на фирма „Агромах” – или поне така изглежда от стикерите по машините и твърденията на тези, които ги управляват.

Фирмата „Агромах” се появява и в разказа на Марин Сапунджиев. Техника на фирмата копаела в неговата нива: „Докато подавам жалба в общината, багерът на „Агромах” продължава да копае.

Фирмата работи в община Сатовча, показва справка в Агенцията по обществените поръчки. За три милиона европейски пари прави пречиствателна станция за селата, а за над 20 милиона - пак европейски пари прави рехабилитация на канализацията и ремонтира пътища в общината.

От "Агромах" отричат тяхна техника да се е пренасочила от инфраструктура към добив на облицовъчни материали.

„Тези машини, които показахте във видеото, не са наша собственост, те са на местни хора, които са помагали за изграждане на обекти”, заяви по телефона Методи Бачев от фирмата. Макар да използва думата „подизпълнители”, той след това подчерта, че е имал предвид техника, взета под наем: „В Сатовча колко хора ще ме разберат, ако кажа „мой доставчик, контрагент”?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови