Драма в Павел баня: Общинският съвет не може да се събере, разпускат го

Юлиан Христов 22 юни 2015 в 11:25 7692 8

Общинският съвет на Павел баня е разпуснат с решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) от петък.  Причината е, че местният парламент не е заседавал три месеца, каквото е изискването в Закона за местната власт. 

Председателят на Общинския съвет Христина Петрова е свикала днес извънредно заседание, на което трябва да бъде приета декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор за това, че решението на ОИК е саботаж на местната власт. 

Работата на местния парламент на Павел баня е блокирана от месеци. Кметът на общината Станимир Радевски и неговите заместници обвиняват за това общинският съветник от ДПС Иса Бесоолу, чийто мандат трябваше да бъде прекратен заради влязла в сила присъда за корупционна сделка. 

"За мен той не трябва да посещава заседание на Общинския съвет, не трябва да гласува, той не е вече общински съветник, а ОИК трябва да избере следващия в листата. Месеци наред ОИК работи под натиск и тя не може да избере следващия", коментира пред OFFNews, Йордана Енева, зам.-кмет на общината. 

Общинският съвет не е провеждал редовно заседание в продължение на три месеца, категорична е тя. По думите ѝ местният парламент е имал изнесено заседание на 29 април във Велинград, но според правилника за работата му той трябва да провежда заседанията си в община Павел баня, което автоматично прави последното заседание нелегитимно. Всички решения от последното събиране на общинарите са отменени от областния управител като незаконосъобразни. 

"При нас има противоречие между общинска администрация и общински съвет. Те гласуват на инат на кмета, защото Иса Бесоолу управлява Общинския съвет и казва кое решение да бъде прието и кое - не", обясни Енева. 

Пред OFFNews председателката на ОИК Цанка Христова, обясни, че Общинският съвет не е заседавал близо четири месеца, защото за последно легитимно проведено заседание се счита това от 13 февруари. "Не знам как спазването на закона може да бъде определено като саботаж", коментира Христова в отговор на обвиненията на председателката на Общинския съвет Христина Петрова. 

"Аз мисля, че саботаж е това, че те са позволили три години г-н Бесоолу да бъде в Общинския съвет и да взима решения, при положение, че тя е знаела за присъдата му", обясни Петрова. ОИК е получила присъдата на Иса Бесоолу на 1 декември 2014 година и тя е препратена със заверено копие до председателя на Общинския съвет. "Първото решение, с което го отстранихме, е обжалвано и във ВАС е насрочено за септември", каза още Петрова.

Кметът на Павел баня Станимир Радевски не крие, че общинският съветник от ДПС има голямо влияние. “Богат е много, много е богат. Един човек щом кара кола за 250 хиляди лева. Със всичко се занимава – горите, транспорта, горивата, кадруването. Ан блок всичко се гласува с уговорки между тях”, разказва той, цитиран от БНТ. 

“Аз не съм получавал от ОИК писмо, нито от прокуратурата, нито от съда за прекратяване на правомощията като общински съветник. Нито съм се срещал с някой от ОИК, нито съм натискал някой, нито съм се виждал, нито ме интересува. Няма такова нещо. Човек, който дава 200-250 работни места в рамките на 15-20 години в Община Павел баня… Олигарх ли съм според вас”, коментира на свой ред общинският съветник от ДПС Иса Бесоолу. 

Общинският съвет на Павел баня се състои от 17 съветници. Най-голяма е групата на местната коалиция “Обединение”, подкрепена на последните избори от Зелената партия, Обединените земеделци и Българска социалдемокрация. Тя излъчва настоящия кмет Станимир Радевски. В местния парламент на Павел баня ДПС има четирима съветници, а ГЕРБ и БСП – по трима. Другата местна Коалиция “Балкани” има двама общински съветници. Сред тях е и председателката на Общинския съвет Христина Петрова. "Балкани" е подкрепена от Гергьовден и Демократическата партия.

Ако решението на ОИК бъде потвърдено от Върховния административен съд, това означава, че в община Павел баня трябва да бъдат проведени предсрочни избори за местен парламент. Твърде вероятно е обаче това да не се случи и изборите да съвпаднат с предстоящия местен вот наесен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!