Отличиха носителите на четвъртите годишни награди на фондация “Св. Иван Рилски“ за принос към здравеопазването

Омбудсманът на Република България Мая Манолова връчи приза за „Благотворителност в здравеопазването“

OFFNews Последна промяна на 03 април 2019 в 16:34 1429 0

Фондация „Св. Иван Рилски“ връчи годишните награди на личности и организации с високи постижения в здравеопазването. Лице на тазгодишното издание на събитието бе омбудсманът Мая Манолова.

„Годишните награди на фондация “Св. Иван Рилски“ са благородна инициатива, която независимо от трудностите, пред които е изправено здравеопазването у нас в последните години, утвърждават авторитета на българския лекар. Наградите поставят един стандарт в здравната журналистика, от една страна, а от друга - за по-добро управление на здравните заведения, и не на последно място са извор на вдъхновение за лекари и пациенти“, каза Мая Манолова при откриването на тържествената церемония.

Годишните призове на фондация „Св. Иван Рилски“ са израз на стремежа за утвърждаване доброто име на българския лекар, на професионализма в медицината, както и да насърчат благотворителната дейност, високите стандарти в здравната журналистика и ползотворната работа на неправителствените организации в здравния сектор.

„За седемте години от основаването си фондация „Св. Иван Рилски“ е водена от разбирането, че преди всичко трябва да бъдем добри, и като хора, и като специалисти, да утвърждаваме доброто име на българския лекар и професионализма в медицината, да допринасяме за благото на хората, насърчавайки благотворителната дейност, високите стандарти в здравната журналистика и ползотворната работа на пациентските организации“, каза д-р Елиза Георгиева, учредител на фондацията.

С нелеката задача да определят най-достойните носители на наградите „Благотворение“ се зае авторитетното жури в състав: проф. д-р Георги Байчев, проф. д-р Галина Кирова, д-р Стойчо Кацаров, д-р Евгений Миронов, д-р Елиза Георгиева и Даниела Кермова.

Лауреатите на четвъртите годишни награди на фондация „Св. Иван Рилски“ в отделните категори са:

Онкологична хирургия - проф. д-р Валентин Димитров, Клиника по обща и коремна хирургия в СБАЛО-ЕАД, гр.София.

Онкология - д-р Филип Маринов, водещ специалист по медицинска онкология в МБАЛ „Сердика“;

Образна диагностика – проф. д-р Боян Балев, началник на Клиниката по образна диагностика към Университетска болница „Света Марина” и ръководител на Катедрата по образна диагностика и лъчелечение в Медицински университет - Варна;

Психология - Мадлен Алгафари, психотерапевт, писател, преподавател и председател на Управителния съвет на Български институт по неорайхианска аналитична психотерапия, главен редактор на световното списание за психотелесна терапия, издавано от Европейската и Американската асоциация по психотелесна терапия;

Дентална медицина - д-р Мария Джорова, Медико-дентален център АМА;

Здравна журналистика - Гергана Хрисчева, журналист в БНР , програма „Хоризонт“;

Пациентска организация – Пациентски организации „Заедно с теб”

Благотворителност в здравеопазването – Сдружение Клуб „Съзидание 2012” и ИК „Жануа'98” за инициативата ''Жълти стотинки'';

Приятел на фондацията - Веселин Плачков и Теди Кацарова.

Всички наградени получиха пластики „Благотворение”, изработени специално за наградите на фондацията от скулптора и живописец Венцислав Василев.

По традиция се проведе традиционният благотворителен базар с дарени предмети от над 100 млади български дизайнери, с които работи магазин „Muse shop” – София.

За първи път тази година по време на церемонията се проведе и благотворителен търг с безвъзмездно предоставени авторски предмети.

Близо 7000 лева бяха събрани от благородните инициативи. Средствата ще отидат за мисията на фондация „Св. Иван Рилски".

Музикални поздрави към гостите на събитието отправиха Мариана Попова, Теди Кацарова и Дичо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови