Обява: Математическа паралелка с класен ръководител си търси училище

Цял клас смени училището, за да е при любимата учителка

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2017 в 15:06 27563 0

Щастливият клас в новото училище и г-жа Найденова в средата

Училище for Dummies: Математическа паралелка с класен ръководител си търси училище - тази странна на пръв поглед обява от няколко дни обикаля Фейсбук, събрала е хиляди споделяния и харесвания, а причината за това навярно е положителният ѝ край. Историята разказва майка на шестокласник, която иска единствено по-добро образование за сина.

Историята на Марина Вълевска започва на 15-ти септември 2016-та година. Синът ѝ е приет в математическата паралелка на 5-ти клас в 125-то училище в столицата, а там децата и родителите се запознали с "НЕЯ" - госпожа Правда Найденова.

"Не знам защо, когато за първи път прочетох името й, си я представих като 50-годишна, сериозна жена, с къса черна коса. Някак си името Правда допринесе. Оказа се, че това е 30-годишна, амбициозна, добра, мила, справедлива, умна, знаеща жена с дълга руса коса."

Марина Вълевска е впечатлена от начина на работа на г-жа Найденова: прави за учениците групи във Фейсбук и Вайбър, винаги е на разположение. "Тя стриктно следеше оценките на децата по другите предмети. Поставяше им срокове, за да се подготвят по история например, за да оправят четворката от последното изпитване. Говореше с другите учители за проблемите на децата. Общуваше активно с тях по всякакви въпроси."

Всичко било чудесно до самия край на учебната година - тогава родителите и децата разбрали, че Правда Найденова е на срочен договор, който няма да бъде подновен.

"Ситуацията беше „жените плачат, пищят децата“. Оказа се, че не само аз съм силно впечатлена от Правда Найденова и нейната работа през учебната година. Последваха дълги нощи в обсъждане на ситуацията с другите родители, притеснения и стратегии."

Родителите организирали среща с ръководството на училището, на което обаче единствено разбрали със сигурност, че Найденова няма как да преподава повече там, тъй като се търси учител по математика и информатика, а нейната длъжност е само по математика.

Вълевска продължава разказа си: "Веднъж се пошегувах, че ще напиша обява, която да гласи „Математическа паралелка с класен ръководител си търси училище“. Посмяхме се малко… После си дадохме сметка, че децата се сработиха много добре помежду си и с госпожа Найденова. Май това не беше толкова лоша идея…"

И така тази налудничава идея започва плахо да става реалност. Родителите пробвали едно училище, но първият опит се оказал неуспешен.

Втори дубъл на смелата инициатива се развива в 128 СУ "Алберт Айнщайн". Родителите запознали директора г-н Плачков със ситуацията.

Цял клас родители и деца отишли при него с молба за помощ и той се притекъл с думите: „Аз трябва да съм луд да не я приема… Следват я не един и двама родителя... Ама вие сте двайсет! Значи има защо!“

Една година след началото на историята 17 деца от 27 се преместили в новото училище, за да бъдат със своята любима г-жа Правда Найденова.

"Исках да разкажа! Защото да преместиш почти цял клас, да му намериш училище със смел директор, да му осигуриш математически профил, този клас да си запази класния ръководител… Направо си е постижение и трябва да се знае! Защото е възможно и защото е необходимо, когато системата те предаде и разочарова.

Много неща не разказах… Например как децата ходеха из училището (125-то) и скандираха "Искаме ПРАВДА"... Или как днес се прегръщахме и целувахме с родителите, госпожата и децата, защото така ни идва отвътре след всичко преживяно... Или как към класа се присъединиха още 3 деца от 125-то училище, които не са били в математическа паралелка... И едно дете от 128-мо училище с желание и интерес към математиката.. Беше едно дъъъълго училищно лято…", завършва разказа си Марина Вълевска.