Нова схема: Изнудват мъже с фалшиви голи снимки, генерирани от AI

OFFNews 29 февруари 2024 в 10:09 2889 0

киберизнудване

Снимка Pixabay

Схемата е позната и на ГДБОП

Нищо неподозиращи потребители в социалните мрежи са изнудвани с голи снимки, генерирани от изкуствен интелект, "монтирал" лицата им върху чужди тела. Жертви на схемата са български мъже, които са изнудвани за пари, за да спре разпространението на порнографски снимки и видеа с техния образ. Престъпната група е базирана в Африка.

В началото на схемата потърпевшите получават покана за приятелство във Фейсбук от профил на непознат. След като я приемат, започват да получават съобщения в Месинджър. Първоначално водят приятелски разговор с човека отсреща, който не буди никакво подозрение.

Васко (имената на свидетелите са променени) и Валентин са потърпевши от измамата. Валентин работи в Белгия и получава покана за приятелство от непозната жена. И тъй като в работата си всеки ден се запознава с нови хора, приема поканата.

„Първо ми писаха: ”Здравей! Как си? Всичко наред ли е?”. Аз написах: „Здравейте, всичко е наред, благодаря! Надявам се при Вас също”. Така приключи комуникацията. На следващия ден започнаха да ми задават повече въпроси, като „Как си? Помниш ли ме? Знаеш ли откъде се познаваме?” Аз отговорих, че не съм сигурен, че трябва да давам повече информация. И така приключи разговорът - без никаква допълнителна информация”, разказва мъжът пред Нова телевизия.

В началото нищо не подсказва, че зад тези профили с лица на симпатични дами, стоят африканци, дебнещи поредната си жертва, която по-късно ще изнудват с фалшиви голи снимки. Схемата е позната и на ГДБОП.

Имат няколко фалшиви профила на добре изглеждащи жени. Те са отлични психолози – по цял ден търсят, изпращат покани за приятелства на хора, които изглеждат сами на снимките. Използват наивността на жертвите. Започват комуникация с тях. Потърпевшите са хора с различно образование и социален статус. Ако жертвата е от балканска държава, кръщават фалшивия профил с име, което е познато за страната, казва пред медията Владимир Димитров, директор на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП.

„Името беше местно - френско, холандско, белгийско. Предположих, че профилът е легален. Имахме и няколко общи приятели, с които сме учили френски език. И предположих, че този профил е реално на лице, което е мой състудент от университета в Белгия”, разказва Валентин.

Впоследствие обаче той получава съобщение: „Направихте социална грешка и ще трябва да си платите за това”.

На третия ден вече започна реалното изнудване, като ми изпращаха съобщения, които бяха заплашителни: ”Имаме снимки и видеа, в които ти участваш”. Става въпрос за нецензурни кадри, така да ги наречем. За да се подсилят думите си, ми изпратиха 2-3 снимки, които са очевадно монтирани, но очевадно само за мен. За хора, които не ме познават, би било трудно да забележат монтажа. В снимките моето лице и тяло са извадени от социалните мрежи и е наложен монтаж върху други голи снимки, твърди Валентин.

Снимките са направени с изкуствен интелект. Валентин и Васко отричат да са изпращали каквито и да е провокативни фотографии, които след това да бъдат използвани срещу тях.

Сумата, поискана от Васко била 500 евро. За Валентин обаче африканците изчислили доста по-солена сметка. „Поискаха 50 000 евро - да бъдат изплатени по сметки в непозната за мен платформа в Африка. На име, което е френско. Държавата, в която трябваше да получат сумата, е Кот д'Ивоар. Заплашваха ме, че ако не платя, ще изпратят всички тези снимки и видеа на моите шефове. Знаеха, че имам някакви средства и, предполагам, някакъв социален статус, защото постоянно говореха за уронване на престижа и че това е безценно”, посочва Валентин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови