Не е вярно, че са арестувани самолети на СЗО, „пръскали“ с коронавирус

Божидар Ангелов, factcheck.bg 09 август 2021 в 17:02 17091 1

В последните дни наблюдаваме появата на поредица съобщения, че различни държави по света са арестували самолети на Световната здравна организация (СЗО), които са заразявали с Делта варианта на коронавируса. Читател на Factcheck.bg се обърна към нас с въпрос дали тази информация отговаря на истината.

Както се вижда от изображенията, става дума за поредица публикации на един и същ уеб сайт, които имат сходно съдържание и се различават само в някои детайли (името на държавата, броя на самолетите и др.). Публикациите се разпространяват засилено във Facebook: към 8 август, или само 3 дни след публикуването си, най-популярният материал на медията в социалната мрежа е генерирал над 5 800 харесвания, повече от 500 коментара и е бил споделен над 1 600 пъти.

Публикациите са кратки и в тях не се съдържа почти никаква информация, нито каквито и да било доказателства на сензационните твърдения. Проверката на Factcheck.bg установи, че подобна информация не е публикувана в нито един достоверен източник, нито могат да бъдат намерени каквито и да било косвени данни в подкрепа на направените твърдения. Това е търсен ефект от създателите на такъв тип дезинформация – те просто твърдят, че това е истината и тя не се нуждае от доказване: Някой ще каже, че това е фалшива новина или измислица. Просто това е истината!

Изфабрикуваният сюжет за арестуваните самолети на СЗО, които ни “пръскат” с Делта варианта на коронавируса, използва отдавна позната и много популярна конспиративна теория – тази за кемтрейлс.

За повече убедителност измислените твърдения за арестуваните самолети са подкрепени със също толкова измислени “изявления” на държавни лидери – в случая президентите на Русия и Полша. Такива или близки по смисъл послания не могат да бъдат открити в техни скорошни изявления. Както се вижда от изображенията, тези публикации също периодично се повтарят.

Срещат се и измислени изказвания на български пилоти, машинист и др. “Цитиран” е, например “пилот Ковачев”. Оригинал или подобно съобщение не може да бъде открито другаде в интернет. Всъщност човекът на снимката не е пилот Ковачев, а пилот Йордан Димитров. Това става ясно след обратно търсене на изображението в Google, като резултатите препращат към интервю на Димитров от юли 2020 година.

В друг случай е “цитиран” машинист, според който “Делта разтворът” се пренася с товарни влакове. В публикацията пише: “Това е снимка от днес. Това е товарен влак с разтвор делта!”. Снимката обаче далеч не е от 2021-а година. Обратно търсене в Google показва, че изображението е свалено от видеоклип от 2013-а година.

За автора

Сензационните заглавия, започващи с “Извънредно:”, както и многобройните правописни и пунктуационни грешки в заглавията и публикациите са достатъчен сигнал, който да предизвика съмнение у читателите относно достоверността на информацията. Проверката показва още, че авторът на публикациите всъщност е измислено лице. Като автор в материалите е посочено името Мира Йорданов. Към профила е добавена и снимка. Проверката ни не откри допълнителна информация за автора. Обратното търсене на снимката в търсачката Yandex обаче показва, че човекът на изображението не е Мира Йорданов, а Александра Кучеренко – украински журналист. Това се потвърждава при намирането на профила на Кучеренко в социалната мрежа Instagram.

“Евъргрийн” конспиративна теория

След началото на пандемията на COVID-19, една отдавна позната конспиративна теория – тази за кемтрейлс – срещна темата за коронавируса. Теорията гласи, че кондензационните следи от турбините на самолетите, оставащи в небето, се дължат на химикали, с които се обгазява световното население. От миналата година насам често се твърди, че въпросните химикали заразяват хората с новия коронавирус, а от скоро – вече и с “Делта разтвор”.

“Някои конспиративни теории са неунищожими”, пише “Дойче Веле” за кемтрейлс през март тази година, като разяснява, че темата е “евъргрийн” и периодично се “претопля” в публичното пространство. Прави впечатление, че в няколко от изфабрикуваните “новини” дори е използвано същото изображение като това в друга статия на “Дойче Веле”, в която се разобличава конспиративната теория за кемтрейлс.

ПРОВЕРЕНО:

Информацията, че държави по света са арестували самолети на СЗО, заразяващи хора с “Делта разтвор”, е напълно изфабрикувана и невярна. Същото се отнася и за измислените “изказвания” на държавни лидери, български пилоти и машинисти. В случая става въпрос за отдавна изобличената, но вечно жива конспиративна теория за кемтрейлс, обновена в духа на актуалната тема за пандемията на COVID-19.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg 
Божидар Ангелов
Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови