МВР в отговор до OFFNews: Всичко с тестовете за наркотици е наред

Рени Петрова 18 октомври 2022 в 10:07 11037 0

тест

Снимка draeger.com

Използваният тест за наркотици от МВР

Може ли шофьор, приел лекарство, да се даде фалшиво положителен тест за наркотици? OFFNews зададe този въпрос на МВР, както и какви тестове използва за проверка. Провокира ни големият брой водачи под влияние на наркотици, хванати през юли при специализираната полицейска операция, обявена от тогавашните премиер Кирил Петков и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Повод за публикуване на отговора днес ни даде полицейският синдикат, според който нещо не е наред с тестовете.

Накратко отговорът на министерството до OFFNews от 18 август гласи, че всичко с тестовете е наред, а ако някой водач не приема показанията на теста, тогава се прави кръвен.

Противното заяви днес зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР. Според Генади Тенев практиката през годините показвала, че тестовете не показват реални резултати. Синдикалната организация подкрепяла тестването, но не и начина, по който то се прави.

Според Тенев имало служители на реда с положителен резултат за наркотици, който обаче се дължал на лекарства, които приемат. Ставало дума за служители на възраст над 50 години със здравословни проблеми.

Съмнение дали е възможно тест за наркотици да се окаже положителен заради лекарство досега не възникваше. Не и докато МВР проверяваше "редовите" шофьори по улиците. То възникна, когато започнаха проверки и на полицаи.

Именно заради публично изразени съмнения в отчитането на реални резултати попитахме МВР какви тестови използва. А също: включва ли Drug Check 3000 за тестване от служителите на МВР, след като производителят Dräger е преустановил производството; отчитат ли тестовете за наркотични вещества употребата на определени медикаменти, съдържащи се в лекарствените продукти; може ли водач, употребил лекарствен продукт, да се окаже с фалшиво положителен тест за наркотик и ако да, какво се прави тогава; кой плаща кръвния тест, ако се наложи такъв; какъв е процентът на грешка при използваните от МВР тестове за употреба на наркотични вещества; до какъв период от време тестът за наркотични вещества отчита употребата на забранени вещества? Поинтересувахме се и дали МВР отчита като слабост определянето за нарушители на всички, управляващи МПС "след употребата", а не "под въздействие" на наркотични вещества.

От отговора на вътрешното ведомство става ясно, че тестовете са Drager Drug Test 5000. Те се използват от 22 март 2022 г. Drug Check 3000 се използвал до март т.г. Отговор на въпроса ни за процента на грешки при използваните тестове МВР не дава: информацията не се обработва по поисканите критерии, отвръщат оттам.

Тестовете отчитат употребата на кокаин, опиати, безнодиазепини, канабис, амфетамин, метамфетамин и метадон - отговаря МВР на въпроса ни отчитат ли те употребата на определени медикаменти, съдържащи се в лекарствените продукти.

Министерството уточнява, че кръвните тестове се заплащат от министерството, ако извършената проба е некачествена или невалидна, или физическото състояние на лицето не позволя да се извърши тестване с техническо средство и при извършването на кръвен тест не е установено наличие на алкохол повече от 0,5 промила или употреба на наркотици. 

Не може да се каже до какъв период след употребата му тестът отчита наличие на наркотични вещества - при всеки шофьор е индивидуално, пише още МВР.

"Така е заложено" - отговаря министерството на въпроса ни дали не е слабост нарушители да са шофиращите "след употреба", а не "под въздействие" на наркотични вещества и цитира чл. 343б, ал. 3 от НК.

МВР разполага с около 19 хил. теста (към момента на запитването ни - бел. ред.).

Заловените да шофират под въздействието на наркотици през 2021 г. са 3215.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!