МОН забрани принудителните дарения и платените курсове на настоятелствата

Александра Маркарян 26 септември 2017 в 15:03 28526 0

Красимир Вълчев, министър на образованието

Държавата слага край на платените курсове, провеждани от училищни настоятелства, и на принудителното събиране на "дарения" от родителите от градини и училища.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е изпратил писмо на 11 септември (№9107-221/11.09.2017) до всички директори чрез 28-те регионални управления на образованието, в което казва ясно какви са правилата, кое е позволено и кое нарушава закона.

Писмото на министъра

В писмото, стигнало до училищата в края на по-миналата седмица, министър Вълчев припомня, че настоятелствата се създават като юридически лица с нестопанска цел, които могат да осъществяват стопанска дейност като допълнителна, само ако същата е свързана с предмета на основната дейност, за която е регистрирано, като използва прихода за постигане на определените в устава си или учредителния си акт цели.

"Настоятелството би могло единствено да ползва определено от директора помещение за съвещания и други организационни дейности на съвета на настоятелите. Няма правно основание за използването на част от училищния имот от страна на настоятелството за организиране на стопанска дейност", пише министърът.

По-нататък той казва ясно:

"Практиката да се организират курсове за надграждане на знанията и интересите на учениците по различни учебни предмети от настоятелството не може да бъде определена като допълнителна стопанска дейност". Тя не може да се използва като претекст, че така се осигуряват допълнителни финансови и материални средства за училището.

Министърът е категоричен - не настоятелствата, а самите училища следва да организират обучителните дейности за разширяване на знанията и уменията на учениците, като нормативното основание за реализиране на собствени приходи ще бъде уредено в държавен стандарт.

Курсовете

Сега курсовете се водят от учители в съответното училище на територията му в извънучебно време, организират се от настоятелствата, в чиито каси отива и остатъкът след заплащането на учителския труд. Парите трябва да се изразходват в полза на училището.

В София разпорежданията удрят най-сериозно СМГ, но също и училища като 107-мо, 51-во.

Промяната предизвика смут в настоятелството на Софийската математическа гимназия и хаос с вече насрочените и платени от родителите курсове (по неофициална информация на OFFNews става въпрос за над 300 хил. лева).

В опит да овладеят ситуацията, от СМГ публикуваха на сайта си съобщение, че началото на курсовете се отлага от 19-и за 30 септември. Официалният мотив бе "ремонти дейности в сградата на СМГ". На сайта няма и дума за правилата на общината и писмото на министъра.

Директорът на Втора немска гимназия (73 СУ) обаче спря всички извънкласни дейности със заповед от 18 септември, като се позовава именно на писмото на Вълчев.

Дарения

В писмото си министър Вълчев засяга и темата за събирането на дарения за образователните институции.

"Безплатното образование включва право да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, и ползване на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците безвъзмездно.

Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, подобряване на материалната база и други текущи разходи нямат правно основание".

Използването на настоятелството за събиране на задължителни суми от родителите "не може да бъде определено като изпълнение на дадените му с чл. 309, т. 1 от ЗПУО права за съдействие за осигуряване на допълнителни и материални средства за институцията", пише още Красимир Вълчев.

"Набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа на доброволност и лична воля на дарителя - подчертава той. - Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството."

Министърът завършва с думите, че всички директори са длъжни да сведат писмото му до знанието на родителите и съвета на настоятелите.

Нови правила в София

Също във връзка с провеждането на платените курсове тази година Столична община въведе нови правила, които налагат контрол над над провеждането им, изискват плащане на наем, който да отива в общината, изключват настоятелствата, а и самите учители.

Въпросните правила изискват услугите да се предоставят единствено от външни фирми, избрани чрез конкурс, организиран от училището. Такъв може да се провежда само при заявки от родители с искане за съответния курс и положително решение на Педагогическия съвет. Правилата изискват още фирмите да плащат наем, който да отива в общината.

Родители обаче се обявяват срещу правилата. Така се изкарва експертизата от училищата - как така учителите няма да могат да подготвят допълнително учениците, например за международни състезания и олимпиади, а ще трябва да има фирма, питат те. Според тях задължението за плащане на наем от външната школа само ще увеличи крайната цена на курсовете.

Родители са на мнение, че порочната схема с настоятелствата трябва да се прекрати, но не и да се спират курсовете. Просто те трябва да се организират от училището, да има ясни правила и отчетност, смятат те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови