Нов скандал в СМГ: Родители сезират прокуратурата за злоупотреби с пари в настоятелството

Александра Маркарян Последна промяна на 25 септември 2017 в 12:49 14200 1

Родители на ученици в Софийската математическа гимназия сезираха прокуратурата за възможни злоупотреби с пари от училищното настоятелство.

Сигналът, с копие от който OFFNews разполага, бе внесен днес до главния прокурор Сотир Цацаров с копие до Софийска градска прокуратура. Той е входиран от баща на ученик в СМГ. Подкрепен е писмено от още 12 родители.

Опасенията им за кражби се породили, когато разбрали, че парите, които родителите са платили за участие на децата в математическо състезание в Созопол (такси, нощувки) са били отчетени като разходи на настоятелството, след което са били осребрени.

Както всеки път, те платили на ръководителя на отбора - в случая по 273 лв., без отново да получат документ за разхода. Впоследствие разбрали, че срещу сумата (в състезанието участват към 100 ученици от СМГ) е издадена фактура на името на настоятелството, която била осребрена в София от бюджета му. Той пък се формира от таксите за съботно-неделните курсове по математика (около 1 милион годишно), които пак родителите плащат, и от дарения.

Родителите се опасяват, че това не е единичен случай - децата им ходят на не едно и две състезания извън София всяка година - и че сумите във фактурите са завишени спрямо реално направените разходи.

Ето какво се казва в сигнала:

"Като родители на деца, възпитаници на СМГ и участващи в различни математически състезания, до нас достигна информация за възможна злоупотреба със средства, отчитани като разход на УН (бел. ред. училищно настоятелство).

Конкретното състезание, за което са налични такива документи е „Международен фестивал на младите математици“, което ежегодно се провежда в град Созопол. Състезанието е отборно. Времетраенето е 7 дни, за които всеки родител заплаща изцяло нощувките и пълен пансион за детето си. Парите се събират от учителите (ръководители на отборите) преди тръгване на групите и настаняването се заплаща на място в хотел „Спартак“в гр. Созопол - собственост на ЕТ „Чакъров – Тодор Чакъров“.

В продължение на няколко години (2013, 2014, 2015 и 2016) за хотелско настаняване на децата от собственика на хотел „Спартак“, гр. Созопол са издавани фактури с получател Сдружение “Училищно настоятелство „Паисий Хилендарски” при Софийска математическа гимназия, които впоследствие са осребрявани от касата на настоятелството и са отчитани като разход, въпреки че това настаняване изцяло е платено от родителите. Имаме подозрения, че тези действия са с цел незаконно лично облагодетелстване за сметка на училищното настоятелство. Предполагаемите злопутреби възлизат на стойност около 7 500 лева годишно или около 30 000 лева за посочения период.

Не бихме могли към настоящия момент да представим доказателства в подкрепа на гореизложените факти, независимо че сме входирали молба в счетоводството на училищното настоятелство да ни бъдат предоставени копия от процесните фактури, както не бихме могли да посочим техни номера и дати на издаване. До момента нямаме отговор от Съвета на настоятелите на училищното настоятелство по молбата ни за представяне на въпросните фактури, копие от която прилагаме към настоящия сигнал. В тази връзка молим по силата на правомощията си в хода на проверката, разследващите органи да изискат представяне на съответните фактури от “Училищно настоятелство „Паисий Хилендарски” при Софийска математическа гимназия.

Във връзка с гореизложеното настояваме да бъде извършена проверка на счетоводните документи на Сдружение “Училищно настоятелство „Паисий Хилендарски” при Софийска математическа гимназия, свързани с математическото състезание „Международен фестивал на младите математици“ – гр. Созопол и да бъде установено има ли данни за извършени злоупотреби със средствата на УН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови