Войната в СМГ продължава: новата директорка отстранява току-що назначени учители

Александра Маркарян 12 септември 2017 в 10:16 21251 8

Войната в Софийската математическа гимназия продължава. Уволнението на директора Антони Стоянов и светкавичното избиране и назначение на наследничката му Зоя Рачева* не потуши напрежението, напротив. Новата директорка отстранява току-що назначени след конкурси по времето на Стоянов учители.

Става дума за педагози с договори в сила от 1 септември. В петък от тях поискали да се съгласят договорите им да бъдат прекратени по взаимно съгласие. (OFFNews разполага с копие написмо на директорката Рачева до един от тях, в което се предлага договорът от 31 август 2017 г. да бъде прекратен по взаимно съгласие. Писменото предложение е от 8 септември, подписано само от директорката, но не и от учителката. В него не се посочва мотив за искането. Не го публикуваме поради съдържащите се в него лични данни.). С други думи, да си отидат тихомълком, без дори да претендират за обезщетение.

Това се случва седмица преди първия учебен ден, когато конкурсите в повечето училища са минали, късно е педагозите да намерят работа при сравними условия с тези в СМГ и при положение, че заради математическата гимназия са отклонили други предложения за работа.

Основанието за прекратяването на договорите е неясно - училището има достатъчно часове по български, провело е законни конкурси, а договорите са подписани и регистрирани в НАП. Колеги на потърпевшите смятат, че ги принуждават да си отидат, защото ръководството иска да върне на работа трима учители с неподновени от Стоянов срочни договори - Божидар Георгиев, Надя Владева и Ана Илиева.

Но какво общо имат тези действия със законността?

Договорите им не бяха подновени през август, но въпреки това продължават да идват на работа и да се вписват в протоколите за проведените педагогически съвети, разказват пред OFFNews учители, които не желаят имената им да бъдат цитирани.

Сред потърпевшите новоназначени от 1 септември са Методи Кирилов и Гергана Търнева - учители по български език и литература. След връчените в петък писма им е даден 7-дневен срок да решат дали да подпишат предложението за раздяла по взаимно съгласие. Търнева не е съгласна. Пред OFFNews вчера тя заяви, че не е налице взаимно съгласие и ако бъде уволнена, ѝ се дължи обезщетение. 

Методи Кирилов пък коментира следното пред OFFNews: "Искам да ми се отговори на въпроса по каква причина не трябва да съм на работа, след като имам трудов договор, след като е внесен в НАП. Имам всички законови основания да съм учител тук".

Двамата получили странни обяснения - били назначени повече хора. В същото време, именно от СМГ търсят учители (обявите са публикувани на сайта на РУО) и провеждат събеседванията през август. Защо, ако не са им трябвали, питат се учителите.

Методи идва от друго училище. Споделя, че за 15-те си години стаж е видял много, но такова чудо - никога. За Гергана това е началото на учителската ѝ кариера. И двамата са отказали други предложения за работа, също добри, защото са били избрани в СМГ.

Репортер на OFFNews отиде до СМГ вчера, за да зададе тези въпроси на директорката Зоя Рачева.

Най-спешният конкурс в историята

Искахме да я попитаме още нещо - как успя да спечели вероятно най-бързо проведения конкурс в историята, побрал се само в 117 минути (от пускането на обявата за свободното място през подаването на документите до избора на печеливш).

Обявата на началничката на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева бе публикувана в 15.03 ч. на 4 септември - денят на уволнението на директора Стоянов. Крайният срок за подаването на документите бе 17 ч. същия ден.

От договора на Рачева, с копие от който OFFNews разполага, е видно и друго: в тези час и 57 минути са побрани не само публикуването на обявата, подаването на документи (това не можеше да става по имейл) от кандидатите и подборът на печелившия, но и назначаването му. Според договора тя е постъпила на работа на 4 септември, въпреки че конкурсната процедура приключва с края на работния ден - 17 ч.

Документи подават трима кандидати, но Кастрева избира да назначи пенсионираната учителка. Заради дълъгия ѝ стаж само месечната ѝ добавка за прослужените години е над 500 лева. Сумата също е вписана в договора.

От OFFNews попитахме МОН - началниците на Кастрева - дали ще предприемат нещо срещу тази имитация на конкурсна процедура. Отговора им вижте ТУК.

А вчера искахме да попитаме и Рачева как е успяла да се справи физически със задачата по навременното подаване на документите, кога наистина е разбрала за търсения и.д. директор и какво я е мотивирало да се яви. Искахме да попитаме и защо не желае да работи с току-що назначените учители. Както и възстановила ли е на работа тримата с изтекли и неподновени срочни договори, а ако да, защо. И още - върнала ли е учителката по математика Петя Тодорова, дисциплинарно уволнена от Антони Стоянов заради проблемите с математическото състезание "Европейско кенгуру" - решение, което предизвика протести на родители и ученици и направи скандала в СМГ публичен.

На входа на училището ни обясниха, че тече съвещание и Рачева не може да ни приеме. Изчакахме, тъй като от опит знаем, че когато става въпрос за СМГ, напоследък е трудно да се свържем с директора по телефона. След края на сбирката видяхме от нея да си тръгва уволнената Петя Тодорова. На въпрос възстановена ли е на работа не получихме утвърдителен отговор. Но "все още ме пускат горе", каза тя. Видяхме и Търнева да си тръгва разстроена, казвайки, че се е почувствала унизена заради реакция на ръководството след поисканото обезщетение.

Въпросите ни към Рачева останаха без отговор. Служител в училището ни предаде отговора ѝ - можело да разговаряме с директорката, само ако Ваня Кастрева разпореди. От училището коментираха с неудобство, че такова нещо се случва за първи път.

Курсове за милиони

Чакайки в училището, видяхме стотиците купи на наградени ученици от гимназията от математически състезания. Те изпълват две стъклени витрини от край до край на две стени на първия етаж. Натъкнахме се и на още нещо - разписанието на курсовете по математика за предстоящата 2017/2018 г. В списъците видяхме, че и Тодорова, и пенсионираната и.д. директорка ще водят такива, както и учителката със срочен неподновен договор Ана Илиева.

Задраскването на имена на преподаватели не означава, че курсът им отпада, уточняват от училището. В списъците името на и.д. директорката е З. Савова - така, както тя е известна и сред колегите си и както те самите я наричаха пред OFFNews в неофициалните ни разговори.

Неясно е позволява ли се на пенсиониран и/или отстранен учител по математика да води курсове в СМГ и ако не, защо те фигурират в списъците. 

Именно платените съботно-неделни курсове са в основата на скандала между математиците Стоянов и Тодорова, която доскоро прави разписанието им, твърдят учители. От тях годишно се изкарват по 1.2 милиона лева, по нефициална информация от училището, която не можем да потвърдим. Ясно е обаче, че родителите на дете плащат за модул от 30 учебни часа по 180 лева. Някои взимат по 3 модула на година, други - по 4. Според учители от СМГ на платените занимания ходят годишно между 2000 и 2500 деца.

По-голямата част от парите отиват за хонорари на преподавателите. Остатъкът трябва да се управлява от настоятелството в полза на училището.

Разпределянето на групите между преподаватели и начинът на управление на парите са основата на скандала, твърдят педагози.

Европейско кенгуру

Неотговорени въпроси има и към МОН и те касаят тазгодишното провеждане у нас на престижното международно математическо състезание "Европейско кенгуру".

Част от учениците се явяват при организатора Съюз на математиците в България, а друга - при организатора сдружение "Европейско кенгуру" с ръководител Сава Гроздев, който е и председател на назначената от МОН национална комисия. Член на тази комисия е и учителката от СМГ Петя Тодорова.

След скандал между двамата организатори заради искани от единия пари (родителите плащат такса от 7 лв. на дете), се оказва, че явилите се при СМБ не са допуснати до националния кръг, включително учениците от СМГ, независимо от резултатите си. В същото време се публикува списък на допуснатите - само деца, явили се при сдружението. Списъкът съдържа имена, но не и получените точки от децата на областния кръг. А без точките не може да се извърши класиране за националния, ако се работи по регламент. Класираните без точки са 392, а квотата за националния кръг е 400.

Скандалът се разраства и МОН, в лицето на ресорния зам.-министър Таня Михайлова, се заема да посредничи. Но вместо да изиска резултатите на всички участници в състезанието и да се направи ново класиране на база точките, към списъка от 392 имена просто се прибавят 196-те имена на деца, всяко със съответния брой точки, подадени от Съюза на математиците в България.

Прозрачност няма, на националния кръг може да се явили деца, които не отговарят на регламента, но не става ясно кой от явилите се при сдружението колко точки е получил. Част от допуснатите до националния кръг бойкотират състезанието и не се явяват, възмутени от ставащото.

Таня Михайлова не поема отговорност за странното и несправедливо решение, тя и до днес е зам.-министър, а към децата не е отправено дори извинение.

* В прессъобщението на МОН за назначението на временната директорка на СМГ бе написана фамилията Савова. По лична карта и, съответно, в трудовия ѝ договор е написано официалната ѝ фамилия - Рачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

8

дони

13.09 2017 в 13:42

Как няма да се бият? За 1.2 млн лева очите ще си извадят. Какъв резил! Защо не се регламентират тези курсове, къде отиват тези пари? За сведение на проф, балкански - и по времето на соца имаше частни уроци, но се даваха тайно, имената на даскалите, които го практикуваха вървяха от ръка ка ръка. Така че, нищо ново под слънцето!

21061

7

рамбо

12.09 2017 в 16:22

Да вземаг от МОН да раздадат на двете враждуващи лобита в училището пищови и спорът да се реши в двора на училището, както по времето на дивия запад. Който остане жив накрая -печели. И без това ние сме я докарали дотам, че у нас повечето неща се решават точно както в дивия запад

12373

6

Emigirl

12.09 2017 в 15:14

Хубави бяха годините, в които СМГ се споменаваше с многото награди на училището

12422

5

biol

12.09 2017 в 13:52

Предлагам два факта който да бъдат проверени.
Оффнюз - бихте ли проверили учителите който отказаха да влязат септември имат втори трудов договор в ПЧМГ .

Още един факт около скандалния конкурс
в условията за кандидатстване на практика забраниха на учители от СМГ да участват в "подбора" на кандидати: едно от изискванията бе "Документ, удостоверяващ разрешение за ползване на неплатен отпуск, считано от 04.09.2017 г. /в случай, че кандидата работи по трудов договор/." Такъв документ може да издаде работодаделят, който вече е уволнен
В резюме: РУО, т.е. Кастрева, обявява свободно място с време за реакция на кандидатите по-малко от 2 часа и забранява с измислените от нея условия на който и да е потенциален кандидат от СМГ да се кандидатира

12001

4

Севтопол

12.09 2017 в 13:20

Професоре, едно време също така Партията се пишеше с главна буква, за да не се бърка с партия шах например. Нали всичко трябва да е изрядно – поправѝ си грешката.

8915

3

stoyiv

12.09 2017 в 12:55

Най-сетне някой да каже каква е истинската причина за тази преекспонирана драма:
"Разпределянето на групите между преподаватели и начинът на управление на парите са основата на скандала, твърдят педагози."
Поздравления, OFFNews! Макар и някак "между другото", но го написахте. Разпределянето на доста приличната сума от около 1,2 милиона лева годишно - това е причината. Безобразията около класирането са само поводът, а личните взаимоотношения - искрата.