Митничари излизат на протест срещу назначаването на "сивия кардинал"

Ива Оприкова 24 февруари 2015 в 14:43 3355 1

Сигнал за проверка срещу Агенция "Митници" и ръководителя на ведомството Ваньо Танов внесоха днес до главния прокурор Сотир Цацаров от Легия "Антимафия".

С жалба под № 973/24.02.2015 г. те искат държавното обвинение да образува проверка и да установи има ли основателни съмнения за конфликт на интереси на висшестоящи политически лица и извършени престъпления по чл. 282 от НК в агенцията, както и има ли извършени престъпления на висши държавни служители, които са осуетили наказателно преследване срещу извършители сред ръководството. В жалбата си до главния прокурор от организацията алармират за поредна корупционна практика в Агенция "Митници" при назначаване на държавни служители. Повод за сигнала е допускането на Елена Кирилова в конкурса за шеф на отдел "Организация и управление на човешките ресурси". Според организацията налице са редица нарушения в правилата на конкурса за подбор и оценяване на участниците. Съществуват съмнения, че писмените работи е възможно да бъдат подменяни, а оценяването да се извършва по субективни фактори. 

Междувременно служителите в агенция "Митници" организират митинг, в който да изразят недоволството си от наложената от ръководството кандидатура на бившата шефка на отдел "Организация и управление на човешките ресурси" Елена Кирилова.

Проявата им не е чисто синдикална и в нея ще участват не само членуващи в КТ "Подкрепа" и КНСБ, а и работници и служители в Централно митническо управление, които не са профсъюзни членове.  Утре в обедната почивка между 12.30 и 13 часа, за да не нарушават ритъма на работата служителите ще излязат пред входа на ведомството, за да протестират. Koлективът е недоволен срещу завръщането на Елена Кирилова да оглави един от най-важните отдели в централното управление на митниците, защото като бивш шеф на отдела два пъти е била наказвана за нарушения, научи OFFNews.bg

Новият конкурс за директор на отдел "Организация и управление на човешките ресурси" е обявен на 06.01.2015 година, но на писмения изпит всички кандидати набързо били елиминирани, а победител не е излъчен. Само след три дни шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обявява втора дата за изпит при същите условия и със същата изпитна комисия. До финала и интервю са допуснати само трима кандидати – двамата митнически служители, откроили се и на предишния конкурс, и г-жа Елена Кирилова - бивша шефка на отдел "Организация и управление на човешките ресурси".

Срещу  лошата слава на бившата шефка и условията на конкурса скочиха от синдикатите КТ"Подкрепа" във ведомството. Те написаха 5 гневни писма до финансовия министър Владислав Горанов, в които изразяват съмнения, че практическите въпроси във втория конкурс са значително опростени, а конкурсната процедура е опорочена, за да може бившата шефка да се завърне отново на позицията си на директор на отдел "Организация и управление на човешки ресурси".

От Легия "Антимафия" напомнят в жалбата си до главния прокурор Сотир Цацаров, че Елена Кирилова, която е безспорен "фаворит" на Ваньо Танов да оглави отдела е наказвана от инспектората на МФ. От ведомството й препоръчват в доклад дисциплинарното й производство. Кирилова избегнала наказанието през 2012 като сключила споразумение за напускане по взаимно съгласие и дори е била овъзмездена с обезщетение шест брутни заплати. 

Постът, за който тече скандалът, е един от най-важните в системата на митниците, а заемащият го има възможност да действа като "сив кардинал". Към отговорностите на дирекцията е не само да назначава и освобождава служителите, но и да съхранява и сверява декларациите им за доходи, да обработва и проверява сигналите за корупция, както и да води дисциплинарни производства. По-ясна е цената за данъкоплатеца – по данни от доклада 2,380 млн са разходите за обезщетения и съдебни разноски на върнатите на работа неправомерно уволнени и съкратени служители, които Кирилова е допуснала като ръководител на отдел. Към тази сума трябва да прибавим и излишните разходи по самото провеждане на конкурсите, принизени до измамно прозрачен параван за корупционни практики. Най-страшното на подобна схема е, че тя е сигурен катализатор на всякакъв вид друга корупция след като разрушава устоите на професионализма в зародиш, още при назначаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови