"Подкрепа" протестира срещу конкурса за "сив кардинал" на митниците

Ива Оприкова Последна промяна на 23 февруари 2015 в 14:40 10232 7

Гневно писмо срещу допускането на Елена Кирилова в конкурса за шеф на отдел "Организация и управление на човешките ресурси" написаха синдикатите от "Подкрепа" в митниците до финансовия министър Владислав Горанов. В него те алармират за поредна корупционна практика във ведомството при назначаване на държавни служители.

Новият конкурс за директор на отдел "Организация и управление на човешките ресурси" е обявен на 06.01.2015 година, а седмица по-късно на писмения изпит всички кандидати набързо били елиминирани. Конкурсът  показал, че няма подходящ външен експерт за длъжността. Най-добре представилите се на сложния профосионален тест при първия конкурс са служители в дирекцията, които освен всичко останало се ползват с уважението на колегите си, но победител на финала не е излъчен. Само три дни по-късно със заповед на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов се обявява нова дата за изпит. На 17-18.02.2015 г. е проведен и втория конкурс. Новата процедура се провежда при същите условия и със същата изпитна комисия, но този път професионалният тест е несравнимо по-лесен, твърдят синдикатите. 

До финала и интервю са допуснати само трима кандидати – двамата митнически служители, откроили се и на предишния конкурс, и г-жа Елена Кирилова - бивша шефка на отдел "Организация и управление на човешките ресурси". Срещу конкурса и участието й скочиха синдикатите в митниците, които в писма до министъра на финансите Владислав Горанов припомниха лошата слава на бившата шефка.

Според "Подкрепа" Кирилова е едва шеста в класирането на предходния първи конкурс, но на вторият вече е победител и е класирана на първо място.

"Пълни глупости. Няма да давам обяснения за конкурси на синдикатите. Ако някой си мисли, че ще влияе на конкурси с писма и сигнали няма как да стане. Конкурсът за шеф на отдел "Човешки ресурси" се провежда от независима комисия, а не от мен. 7 човека проверяват тестовете и пълна лъжа е, че Елена Кирилова е шеста на първия конкурс, тя си беше първа, не й стигна само точка. До два дни ще обявим резултатите от втория конкурс, защото в момента тече процедура по обжалване на резултатите на теста за всички участници. Като изтече срока ще обявим и победителя", обяви пред OFFNews.bg Ваньо Танов. 

"Дали му харесва на някой Елена Кирилова или не, ако е спечелила конкурса, ще си заеме позицията", отсече шефът на Агенция "Митници". 

От синдикатите недоволстват от връщането на бившата шефка в отдел "Човешки ресурси". В сигнал до финансовия министър Владислав Горанов те питат защо във ведомството са организирали второ препитване само 3 дни след първия конкурс и как за броени дни на втория изпит Елена Кирилова е попълнила явните празноти в познанията си и от 6-то място в първия конкурс се е изкачила на завидното първо. От КТ "Подкрепа" изразяват съмнение, че на втория конкурс практическите въпроси са били значително опростени.

Опорочена е и конкурсната процедура и тя осигурява възможности за манипулация на конкурсните резултати. В Агенция „Митници” има доказани специалисти с дългогодишен опит, които биха могли да водят сериозна кадрова политика без да се повишава напрежението и то при спазване на законовите разпоредби. Предизвестеният победител Елена Кирилова е бивша шефка на отдел "Организация и управление на човешки ресурси", а за неправомерните й действия инспекторатът на МФ е поискал отстраняването й в специална преписка, твърдят синдикатите. 

В друг доклад от Инспектората препоръчват дисциплинарно производство, което Кирилова е избягнала чрез сключване на споразумение за напускане по взаимно съгласие и е била „овъзмездена” за деянията си със шест брутни заплати на главен секретар. Проверката на инспектората се отнася за 2012 г. и началото на 2013 г.

Постът, за който тече скандалът, е един от най-важните в системата на митниците, а заемащият го има възможност да действа като "сив кардинал". Към отговорностите на дирекцията е не само да назначава и освобождава служителите, но и да съхранява и сверява декларациите им за доходи, да обработва и проверява сигналите за корупция, както и да води дисциплинарни производства. Не стига това, но в края на 2012 г. въпреки наказанията г-жа Кирилова става и главен секретар на ведомството, като по съвместителство продължава да ръководи дирекция „Човешки ресурси”, за което естествено получава допълнително възнаграждение, въпреки препоръките на Инспектората да бъде освободена. 

По-ясна е цената за данъкоплатеца – по данни от доклада 2,380 млн са разходите за обезщетения и съдебни разноски на върнатите на работа неправомерно уволнени и съкратени служители, които Кирилова е допуснала като ръководител на отдел. Към тази сума трябва да прибавим и излишните разходи по самото провеждане на конкурсите, принизени до измамно прозрачен параван за корупционни практики. Най-страшното на подобна схема е, че тя е сигурен катализатор на всякакъв вид друга корупция след като разрушава устоите на професионализма в зародиш, още при назначаването.

Факсимиле от доклада на Инспектората:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2015 в 09:47

Изписаното в новината е напълно вярна, аз съм един от тези външни които се явиха на писмен изпит на 17.02.2015 г. (втория конкурс за тази длъжност). Изпита започна в 9.35 часа, в залата бяха 10 от общо 14 допуснати кандидата, изпита приключи в 13.05 часа. Интересното бе следното - дадени бяха да се решат 4 казуса от трудов характер, като към всеки казус бяха поставени и 5 въпроса. Забележете следното - допусна се да се ползват материали на хартиен носител: Закон да администрацията, закон за държ.служител, КТ, наредби и т.н., т.е. отваряш и четеш напълно спокойно. Нямаше затворени въпроси, въпроси с отговори които да отбележиш или да маркираш, можеш да подадеш бели листа с драсканици или да напълниш листовете с текст и оставаш всичко на Субективното мнение на комисията. Парадокс........Въпросната госпожа дойде на изпита, поздрави се с всички присъстващи. в началото на изпита присъства и гл.секретар на митницата след което явно от неудобство се отдръпна от залата. Изпита бе пълна пародия, точно за определен човек. Служители от митницата се надявали силно на успешна външна кандидатура, като многократно са подавали сигнали, че не може да се работи с въпросната госпожа (винаги печеливш кон в съзтезанията). Пожелавам успех на вярващите......

26.02 2015 в 01:15

Ърнест, нещо тогава не разбирам. Като не уволнява Директорът на дирекция "Човешки ресурси", а само подготвя заповеди и прочие, защо тогава толкова много скачат срещу Елена Кирилова, че и я обвиняват в разни уволнения и прочие. Да де, едни такива въпросчета са ме налегнали :)
Иначе, защо скачат срещу нея и не я искат, аз си имам моето си мнение. Защото беше директна, не цепеше басма на никого, пресече много традиционни "практики" и обърка доста сметки на старите кучета.
Апропо, именно по времето на Елена Кирилова като директор на дирекция "Човешки ресурси" за първи път бяха обявени външни конкурси за свободните места. До тогава някой да беше видял конкурс за работа в Митница публикуван някъде? Не, нали?
Благодарение на Кирилова шанс да влезнат в системата получиха съвсем обикновени хора. Сещай се, как назначаването им бе посрещнато "на нож" от старите кучета и как се пуснаха в ход какви ли не действия, за да бъдат натирени и изгонени тези 800 новоназначени чрез конкурси служители....
За това не я искат. Принципна е и точна, и работи здраво, точно както трябва да се работи...

25.02 2015 в 07:18

2 830 mliliona za obezshteteniya za smetka na byudjeta!!!!

24.02 2015 в 15:56

Борянче, от написаното от теб става ясно само едно-нищо не разбираш от длъжности и правомощия в държавната администрация, както и нейната структура. Как може да кажеш, че ръководителя на човешките ресурси уволнявал някого :-)............и затова сега не я искали. Човешките ресурси като звено не взимат решения кой да бъде уволнен, понижен, повишен и т.н. Те само изпълняват това, което нареди ръководителя-в случая шефа на агенция Митници. Изготвят заповеди, водят щатните разписания и много други неща, но кое как да става е разпореждане на много по-високо ниво, а те са само фиктивни изпълнители. Имах си хас да стигнем до там, та шефчета на разни дирекции или отдели да имат право да уволняват служители. Принципно, назначаването, уволняването и т.н. изменение на служебното правоотношение става само от ръководителя на съответната институция-министър е за министерство, председател например за агенция или комисия, кмета е за съответната община и т.н. и т.н. и т.н.
Що за некомпетентни мнения пишете.

24.02 2015 в 10:44

ясно защо скачат с/у нея. Уволнявала е. За съжаление съдът ги е връщал, защото въпросните уволнени добре са си замели следите. И за съда няма достатъчно доказателства. Митниците са черна дупка. А намесата на Подкрепа мирише.

24.02 2015 в 07:36

http://pik.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%BD% D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D 0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-news61863.html

23.02 2015 в 16:21

А срещу Мария Димитрова - директор на дирекция УЧР в ЦУ на НАП кога "Подкрепа" ще протестира ? Или нейните безобразия, свързани основно с политически назначение на ръководни кадри, не са известни никому ? Или ще си траеме, щото е жена на колега - боса на КНСБ Пламен Димитров ?
 
X