"Подкрепа" протестира срещу конкурса за "сив кардинал" на митниците

Ива Оприкова 23 февруари 2015 в 14:40 11244 7

Гневно писмо срещу допускането на Елена Кирилова в конкурса за шеф на отдел "Организация и управление на човешките ресурси" написаха синдикатите от "Подкрепа" в митниците до финансовия министър Владислав Горанов. В него те алармират за поредна корупционна практика във ведомството при назначаване на държавни служители.

Новият конкурс за директор на отдел "Организация и управление на човешките ресурси" е обявен на 06.01.2015 година, а седмица по-късно на писмения изпит всички кандидати набързо били елиминирани. Конкурсът  показал, че няма подходящ външен експерт за длъжността. Най-добре представилите се на сложния профосионален тест при първия конкурс са служители в дирекцията, които освен всичко останало се ползват с уважението на колегите си, но победител на финала не е излъчен. Само три дни по-късно със заповед на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов се обявява нова дата за изпит. На 17-18.02.2015 г. е проведен и втория конкурс. Новата процедура се провежда при същите условия и със същата изпитна комисия, но този път професионалният тест е несравнимо по-лесен, твърдят синдикатите. 

До финала и интервю са допуснати само трима кандидати – двамата митнически служители, откроили се и на предишния конкурс, и г-жа Елена Кирилова - бивша шефка на отдел "Организация и управление на човешките ресурси". Срещу конкурса и участието й скочиха синдикатите в митниците, които в писма до министъра на финансите Владислав Горанов припомниха лошата слава на бившата шефка.

Според "Подкрепа" Кирилова е едва шеста в класирането на предходния първи конкурс, но на вторият вече е победител и е класирана на първо място.

"Пълни глупости. Няма да давам обяснения за конкурси на синдикатите. Ако някой си мисли, че ще влияе на конкурси с писма и сигнали няма как да стане. Конкурсът за шеф на отдел "Човешки ресурси" се провежда от независима комисия, а не от мен. 7 човека проверяват тестовете и пълна лъжа е, че Елена Кирилова е шеста на първия конкурс, тя си беше първа, не й стигна само точка. До два дни ще обявим резултатите от втория конкурс, защото в момента тече процедура по обжалване на резултатите на теста за всички участници. Като изтече срока ще обявим и победителя", обяви пред OFFNews.bg Ваньо Танов. 

"Дали му харесва на някой Елена Кирилова или не, ако е спечелила конкурса, ще си заеме позицията", отсече шефът на Агенция "Митници". 

От синдикатите недоволстват от връщането на бившата шефка в отдел "Човешки ресурси". В сигнал до финансовия министър Владислав Горанов те питат защо във ведомството са организирали второ препитване само 3 дни след първия конкурс и как за броени дни на втория изпит Елена Кирилова е попълнила явните празноти в познанията си и от 6-то място в първия конкурс се е изкачила на завидното първо. От КТ "Подкрепа" изразяват съмнение, че на втория конкурс практическите въпроси са били значително опростени.

Опорочена е и конкурсната процедура и тя осигурява възможности за манипулация на конкурсните резултати. В Агенция „Митници” има доказани специалисти с дългогодишен опит, които биха могли да водят сериозна кадрова политика без да се повишава напрежението и то при спазване на законовите разпоредби. Предизвестеният победител Елена Кирилова е бивша шефка на отдел "Организация и управление на човешки ресурси", а за неправомерните й действия инспекторатът на МФ е поискал отстраняването й в специална преписка, твърдят синдикатите. 

В друг доклад от Инспектората препоръчват дисциплинарно производство, което Кирилова е избягнала чрез сключване на споразумение за напускане по взаимно съгласие и е била „овъзмездена” за деянията си със шест брутни заплати на главен секретар. Проверката на инспектората се отнася за 2012 г. и началото на 2013 г.

Постът, за който тече скандалът, е един от най-важните в системата на митниците, а заемащият го има възможност да действа като "сив кардинал". Към отговорностите на дирекцията е не само да назначава и освобождава служителите, но и да съхранява и сверява декларациите им за доходи, да обработва и проверява сигналите за корупция, както и да води дисциплинарни производства. Не стига това, но в края на 2012 г. въпреки наказанията г-жа Кирилова става и главен секретар на ведомството, като по съвместителство продължава да ръководи дирекция „Човешки ресурси”, за което естествено получава допълнително възнаграждение, въпреки препоръките на Инспектората да бъде освободена. 

По-ясна е цената за данъкоплатеца – по данни от доклада 2,380 млн са разходите за обезщетения и съдебни разноски на върнатите на работа неправомерно уволнени и съкратени служители, които Кирилова е допуснала като ръководител на отдел. Към тази сума трябва да прибавим и излишните разходи по самото провеждане на конкурсите, принизени до измамно прозрачен параван за корупционни практики. Най-страшното на подобна схема е, че тя е сигурен катализатор на всякакъв вид друга корупция след като разрушава устоите на професионализма в зародиш, още при назначаването.

Факсимиле от доклада на Инспектората:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови