Майка към зам.-министър: Пребиха детето ми в градина. Защо няма контрол?

Александра Маркарян 09 ноември 2017 в 18:49 12733 1

Христина Колева

"Това са снимките на 2-годишно дете след побой, нанесен от възрастен човек в детска градина. В прокурорското решение пише, и заради недовършената работа на полицаите, че няма установен извършител. След побоя 4 месеца ходихме на психолог, а детето ми беше агресивно към другите. Всичко това е поради липсата на видеокамери и контрол над частните детски градини."

Гласът на майката Христина Колева трепери, но тя сдържа сълзите си. Разказва личната си история пред зам.-министъра на образованието Таня Михайлова и депутатите от две комисии в парламента - образователната и комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, пред - по време на съвместното им заседание по-рано днес. Иска да ги убеди, че в детските градини, включително частните, трябва да има реален контрол от държавата, защото на тях родителите поверяват децата си.

Разказът ѝ е посрещнат с мълчание, думата е дадена на друг - следващия вдигнал ръка за изказване, и призивът ѝ потъва.

Въвеждането на постоянно наблюдение с камери във всички помещения на ясли, детски градини и училища е петото от общо 14 предложения на Инициативата. А те са:

1. Въвеждане на мандатност на началниците и директорите в системата на образованието, включително на директорите на ясли, детски градини и училища.

2. Въвеждане на методики за подбор на абсолютно всички постоянни и временни ръководители и служители в системата на образованието.

3. Въвеждане на периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки един служител в детските ясли, градини и училищата.

4. Създаване на независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието, в чиито правомощия да бъде включено и налагане на наказание дисциплинарно уволнение при безспорно установяване на наличие на насилие, независимо от какъв характер от страна на служители в ясла, детска градина или училище.

5. Въвеждане на постоянно наблюдение чрез технически средства във всички помещения на ясли, детски градини и училища.

6. Осигуряване на адекватен брой специалисти като психолози, логопеди, педагози, социални работници и др. във всички ясли, детски градини и училища.

7. Промяна на целия адаптационен модел при първоначалното постъпване и при смяната на ясла, градина или училище.

8. Въвеждане на периодични, ефективни задължителни обучения на служителите в яслите, детските градини и училищата.

9. За всяко дете със СОП да бъде осигурен помощен персонал.

10. Да се разреши на родители при желание и възможност да подпомагат в ежедневните дейности от чисто битов характер яслите, детските градини и училищата.

11. В яслите и детските градини телевизия и интернет да бъдат използвани единствено с учебна цел.

12. Гъвкаво и адекватно финансиране системата на образованието във всичките ѝ аспекти.

13. Оптимизиране на процедурата за учредяване на учителски синдикати.

14. Други мерки за повишаване на качеството на образователната система.

Зам.-министърът на образованието отговори на родителите, че, да, част от предложенията им са разумни, но каквото е можело да се направи, е направено от Министерството на образованието, което продължава да работи. Системата за атестиране и инспектиране осигурява стабилност и контрол над директорите, в конкурсите участвал родител, отговори Таня Михайлова на искането на въвеждане на мандатност. Видеонаблюдението било "ефективно и полезно", осигурявало защита и сигурност, "но трябва да се съобразяваме с конституцията". И сега имало предвидени логопеди и психолози за работа с децата.

Конкурсите са мерене на връзки - искаме да отпадне това съмнение, опонира родител.

Временните директори се назначават по незнаен принцип, а може да остане на поста 4 години, ако титулярът например стане кмет, допълни той.

Претъпканите групи не позволяват на възпитателите да се погрижат за всяко дете - включват телевизора, слагат децата пред него, за да са кротки - учителите, така или иначе, не могат да се справят с много деца наведнъж, и... вредата е доказана, изтъкнаха родители, по повод което зам.-министърката отправи пожеланието да не се гледа толкова много телевизия и малкият екран да се ползва ограничено време и само с образователна цел.

Майка предложи държавата да разреши родители да стават лични асистенти, щом не може да осигури достатъчно специалисти за децата със специфични нужди. "Пуснете нас, родителите - на хартия имате кадри, но на практика няма кандидати, пуснете ни, за да помогнем", но и това предложение не бе коментирано от депутати и зам.-министър.

Венета Арабска

След "стената", която майките и бащите срещнаха след повече от час изказвания, Венета Арабска от гражданската инициатива заяви директно:

"Питате кой ще ви даде идеи, даваме ви ги като родители, но вие, като управници, сте длъжни да ги разгледате и да намерите начин да подобрите образователната система, а не да ни питате откъде да намерите пари.

Въпросът за видеонаблюдението не е на дневен ред за 90% от институциите - това новина ли е за Вас, госпожо зам.-министър? Но то не се използва, за да се предотврати агресията, а за да бъде наказан ученик за белите си, а родителите му да платят щетите. Синът ми беше бит два пъти в коридорите, без никой на вземе отношение. Как ще спрем насилието?

Стига сте седели по столовете си! Избрали сме ви да вършите работа!

Вашите специалисти ли измислиха филията с локум? Вие бихте ли яли това? На такива специалисти ли разчитате?

От становищата виждам, че има начини за промяна, но няма желание за работа", заключи тя.

Единственото, което каза Михайлова след това беше, че законът трябва да се прилага така, както е разписан, че има дефицити - както в семейството, така и в училището, и че всеки трябва да си изпълнява задълженията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

10.11 2017 в 01:01

Не бе, госпожа, проблемът е, че и ония са кукундрели като тебе. Утре пък те ще поискат камери у вас, и в нужника, за да са сигурни, че не насъскваш детето да ги клевети.
Спрете си сериалите, и ще заживеете нормално. Без да пилеете моите пари, за собствените си налудности.