Quantcast

Луксозна сграда одобрена за саниране, панелка на 40 години - отхвърлена

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2015 в 09:08 35870 18

Нов блок в столичния квартал "Лозенец" получава 100-процентово финансиране за саниране по проекта за енергийно обновяване изцяло със средства от държавата и Европа. В същото време, панелен блок в град Гоце Делчев е пред разпад, защото кандидатурата на живеещите в него е отхвърлена, показа проверка на Нова тв. 

Блокът е на 40 г. На много места мазилката пада. Има течове в общите части и между етажите. При отхвърлянето на искането им за саниране живеещите в блока получили обяснението, че в блока има само 36 апартамента и не е достигнало едно жилище, за да бъдат одобрени.

За санирането правителството предвижда да похарчи 1 милиард лева. Критериите за кандидатстване все още са неясни, а от МРРБ засега не дават разяснения. Вероятно такива ще има следващата седмица, когато от министерството ще внесат методически указания в Министерски съвет.

Засега е ясно, че сдруженията на етажната собственост в панелните блокове ще попълват общо 7 документа, за да кандидатстват за саниране. Те трябва да бъдат внесени в съответната община.

Шест от седемте документа доказват, че целият блок е регистрирал сдружение на собствениците. Първият е справка за сдружението с имената на собствениците на апартаменти и какъв дял от идеалните части на сградата притежават. Изисква се също БУЛСТАТ номерът, който е издаден при регистрирането на сдружението, както и поканата за провеждане на общото събрание, на което е решено блокът да кандидатства за саниране. Допълнителен документ е протоколът за разлепване на обявата, към който се изискват и снимки на разлепената обява. Всички тези документи се попълват по специален образец. В указания пише, че хората не трябва да плащат за никакви документи и ако случайно някой нормативен акт го изисква, тези разходи се поемат от програмата.

Шестият документ е протокол от самото събрание, в което задължително трябва да бъдат вписани дневният ред, изказванията, кой е присъствал и какви идеални части притежава. Идеалните части на всеки са записани в нотариалния му акт. По Закона за управление на етажната собственост, за да се счита едно събрание за легитимно, на него трябва да са присъствали представители на поне 67% от идеалните части.

Последният, седми документ, който се внася в общината, е заявлението за интерес и финансова помощ, което е по образец. За да започне конструктивното и енергийното обследване, което предшества самото саниране, трябва да се сключи договор между сдружението на собствениците и общината. С него хората прехвърлят на общината правото да санира блока от тяхно име.

По-късно в редакцията получихме уточнение от пресцентъра на МРРБ:

Във връзка с излъчения в предаването на Нова телевизия „Събуди се“ репортаж под заглавие „Защо луксозни сгради в центъра на София получават 100% финансиране за саниране“ Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави следното уточнение:
Представената в репортажа информация е неточна, тъй като в нея са смесени критериите за участие по две различни програми – европейската „Енергийно обновяване на българските домове“ и Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради.
Първата програма се финансира със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Тя изисква участие на сгради или отделни входове (блок секции) с поне 6 самостоятелни обекта (апартаменти), проектирани преди 1999 г. и минимум на три етажа. Собствениците трябваше да осигурят съфинансиране в размер на 25% от стойността на обновителните дейности, а останалите 75% се осигуряваха от европейската програма. По предложение на МРРБ съфинансирането от страна на собствениците в размер на 25% занапред ще бъдат поети от държавата, след официално одобрение от Министерския съвет. Целта е да се постигне равнопоставеност на участниците в двете програми за енергийна ефективност.
Показаната като „луксозна“ сграда в столицата е одобрена за участие по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ през 2013 г. Към онзи момент собствениците са осигурили съфинансиране от 25%. Въпросната сграда отговаря на изискванията за допустимост в проекта, финансиран със средства от ЕС по Оперативна програма „Регионално развитие“.
За разлика от финансирания с европейски средства проект, в Националната програма могат да участват само сгради с поне 36 апартамента в тях, строени по индустриален способ (ЕПЖС, ЕПК, ППП). Това означава, че сгради с този брой апартаменти са допустими за участие в проекта, който очакваме да стартира в началото на февруари. Необходимо условие за участие в тази програма е и всички собственици да са съгласни да бъдат изпълнени предписаните в резултат на проведени обследвания обновителни дейности и за тази цел да учредят сдружение, което да ги представлява по време на изпълнението на проекта.
Покриването на всички разходи по изпълнението на мерките за енергийна ефективност, в това число и за конструктивно укрепване, ако е необходимо, на 100% от бюджета на Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради е стимул за участие в нея от страна на собствениците на най-големите сгради, които не биха могли да ги обновят, ако трябваше да осигурят всички средства за това за своя сметка.
Бихме искали да информираме също, че всички сгради в гр. Гоце Делчев, които са подали заявление за участие в европейския проект „Енергийно обновяване на българските домове“, са одобрени с изключение на една, чиито собственици са се отказали по собствено желание. Собствениците на одобрените сгради са подали и Заявления за финансова помощ, като за една от тях вече е сключено споразумение с МРРБ, а за останалите седем тече процедура за разглеждане на документацията, след което ще бъдат поканени да сключат споразумения с МРРБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2015 в 07:10

Голямо подмазване на живущите по панелките, голямо чудо. Там е електората за избори!

25.01 2015 в 18:53

Получих въпрос от граждани във връзка с капана "сдружение на собствениците в многофамилни сгради", което им се предлага от Борисов (и Лиляна Павлова, в частност) уж с обещанието, че правителството ще санира блока безплатно. Сдружението, т.е. фирмата, която е юридическо лице с нестопанска цел, естествено, може да бъде и ще бъде фалирано (това е и целта на стръвта "безплатано саниране"), а апартаментите на хората - разпродадени от частен съдебен изпълнител. Понеже чл. 33 от Конституцията заявява, че жилището е неприкосновено, Законът за управление на етажна собственост (ЗУЕС) заобикаля тази конституционна норма, като нарича жилищата ни "самостоятелни обекти"!
Въпросът, който получих от заинтересовани граждани, е следният: "Защо да не регистрираме сдружение, за да получим безплатното саниране, а веднага след като то завърши, ще разпуснем сдружението (фирмата)?"
ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ, НЯМАТЕ ПРАВО! Противоконституционният ЗУЕС е предвидил тази хитринка и я е обезсилил в своя ЧЛЕН 30, който гласи, че никой няма право да напусне сдружението, нито да иска прекратяването му докато не изтече гаранционният срок на санирането, но не по-рано от 5 години след приключване на санирането. Ето какво гласи член 30 от ЗУЕС:
Прехвърляне и прекратяване на членство в сдружението
Чл. 30. (1) При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението се прехвърля на новия собственик.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик не може да прекрати членството си в сдружението при одобрен проект на етажната собственост за усвояване на средства от Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии или собствени средства за обновяване на сградата или части от нея.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Членството в сдружението може да се прекрати след изтичане на гаранционните срокове за извършените строителни и монтажни работи по проекта по ал. 2, но не по-рано от 5 години от приключването им. Членството се прекратява след подаване на писмена декларация с нотариална заверка на подписа до управителния съвет (управителя).
.....
Тоест, ако веднъж сглупите да регистрирате заедно с вашите съседи фирма-етажна собственост, в която апартаментът ви влиза като дялов капитал, нямате никакви надежди да излезете от него. Никой съд няма да признае правото ви да излезете от него, защото сте длъжни да знаете какво гласи законът към момента, в който сте се сдружили във фирма с цел да кандидатствате за проект за саниране на етажната собственост!

25.01 2015 в 10:52

До Тодорова

Конструктивно всеки обособен вход в панелките представлява отделна сграда.
Как си представяте да се случи това, което предлагате?
Или може би трябва цял един квартал да се регистрира като етажна собственост за да отговори на малоумните им критерии?

25.01 2015 в 10:09

До минаващ
Броят се апартаментите от всички входове, т.е. говорим за целият блок, тогава повечето отговарят на критериите им.

25.01 2015 в 09:18

"...с изключение на една, чиито собственици са се отказали по собствено желание. "

ЕЗИК МОЙ - ВРАГ МОЙ...

24.01 2015 в 23:10

.... търся под бика телееее. Кучетата ще си лаят, санирането ще си върви, защото е необходимо и полезно, защото ще предотврати последствията от изхабяването на панелките, което иначе ще ни удари в бъдеще като земетресение.

24.01 2015 в 20:36

Вие какво очаквахте. От мутра дори и с европари далавера за вас няма, а за послушните строителни фирми осигурили бройка работници към инжекцията от корпоративен вот. Схемата е проста ти пестиш материали и осигуряваш гласове, а после държавата санира безплатно.

24.01 2015 в 18:36

Някой направи ли сметка колко от панелките отговарят на изискването ">36 апартамента".

Вероятно не по-малко от 90% от панелките са до 8 етажа => 1 ет. собственост (вход) х 8 ет. х 3 ап. = 24

?!

24.01 2015 в 17:03

Гледах по телевизията репортажа за този почти нов лъскав блок,който е одобрен за саниране.И си мисля,че решенията много или малко се вземат субективно,а парите няма да стигнат за всички,не е ли най добре половината или част от необходимата сума да се плати от собствениците,а останалата да се плати от държавата.Така ще има пари за повече хора.

24.01 2015 в 16:30

Твърде много бюрокрация!!! За чий са ни всичките ти документи, декларации и други глупост.

Един протокол от ОС и домоуправителя да действа! Държавна работа - скапана.

Съвсем друг въпрос е, струва ли си да се наливат пари в сгради, отдавна опаси за жителите си!