Търсят се нови банки за саниране на сгради след затварянето на КТБ

OFFNews 09 септември 2014 в 12:19 4011 0

Служебният министър Екатерина Захариева на среща с банкери.

Министерството на регионалното развитие търси нови банки, които да отпускат нисколивени кредити на собствениците на сгради за саниране с помощта на европейски средства.

Служебният министър Екатерина Захариева се е срещнала вече с представители на 11 банки и те са заявили желание да се включат в програмата.

Програмата за саниране на сгради стартира при управлението на ГЕРБ. Тогава КТБ спечели конкурса за банка, която ще отпуска нисколихвени кредити на собствениците на сгради.

В затворената банка са блокирани в момента и 13 млн. лв. от европрограмата.

Включването сега на повече банкови институции в проекта за енергийно обновяване на българските домове ще им отвори хоризонт за работа през следващия програмен период, когато се очаква за тези дейности да бъдат отделени около 300 млн. евро европейски средства, казала Захариева на банкерите.

По нейните думи, ако програмата е успешна през този програмен период, ще имаме успех и през следващия, когато средствата за саниране ще бъдат многократно повече. 

Първоначално съсобствениците на постройките трябваше да участват с 50% от сумата за санирането, но после бяха отпуснати още средства и по европрограмата се отпускат 75% от стойността на ремонта.

В речта си на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ лидерът Бойко Борисов говори за това колко важно е да се санира и да се работи за енергийна ефективност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови