Quantcast

Всички панелки могат да получат 100% от сумата за саниране

Единственото ограничение е в блока да има поне 36 апартамента и всички да са съгласни

OFFNews Последна промяна на 30 декември 2014 в 09:11 6024 4

От следващата година панелните и ЕПК сгради в цялата страна ще могат да получат от държавата 100% от сумата за саниране на блока.

Това съобщи пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя уточни, че е предвидено да бъдат отпуснати 1 милиард лв. за саниране за следващата година. 

Към Българската банка за развитие ще се създаде фонд, който ще получи държавна гаранция от 1 милиард лева за саниране.

След промяна в Закона за банката, тя ще създаде въпросния фонд, чрез който ще привлече финансов ресурс от международни финансови институции, с който да се финансира програмата.

Единственото условие за отпускане на средствата е в блока да има над 36 апартамента и всички собственици да са съгласни.

Следващата стъпка е етажната собственост да се регистрира като сдружение (да се регистрират по БУЛСТАТ) и да подаде документи в съответната община. Няма да се санират отделни входове, трябва да кандидатства целият блок.

Собствениците ще делегират на общините изпълнението на всички дейности по обследване и саниране.

"Програмата включва пълна енергийна ефективност, изолация на сградата, подмяна на дограми, смяна на хоризонтални и вертикални щрангове, разбира се, при желание на собствениците, покриви, общи части, всичко това, което съпътства обновяването, включително и там, където е необходимо конструктивно обследване на сградата", обясни Павлова.

Сградите, които са кандидатствали за санарина по старите условия, в които се изискваше етажната собственост да участва с 50% от сумата, ще получат също 100% финансиране на ремонта, уточни регионалният министър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2014 в 10:48

На полусъборените панелки нищо няма да им помогне, но на тези, които са били поддържани, ще има много голям ефект. Въпроса е, че в моя блок са сменени всички щрангове на студена и топла вода, над половината дограми, покрива сами си го ремонтираме когато се появи нужда и също около 3/4 от фасадата е топлоизолирана.

Премълчава се, че въпросното финансиране обаче, ще се отнася само за блоковете регистрирали да го наречем "жилищно ООД", където хората вече юридически не са собственици на апартаментите си, ами те са дялопритежатели в ООД-то, а ООД-то притежава цялата собственост. А истинските собственици са само наематели на ООД-то.

Защо госпожата спестява тази лъжичка катран, дето е забъркана в хубавата каца с мед?

30.12 2014 в 10:46

Отново огромна несправедливост! Който живее в панелка получава безвъзмездно пари за саниране, а останалите да "духат супата". Същите са и с парно , за което са дадени милиарди за свързване, а и токът който се произвежда от топлоцентралите им се дотира от всички ползващи ток, и тези които се отопляват с него! Не знам кой ги измисля тези работи, но явно всички политици живеят в панелки!?

30.12 2014 в 10:19

super!!!!!!

30.12 2014 в 10:16

Това саниране с колко ще удължи живота на вече полусъборените панелки?