Кметицата на Красно село не успя да спре продажбата на общински жилища в района

OFFNews 26 май 2022 в 13:42 4187 0

Росина Станиславова

Снимка Архив

Кметът на Красно село Росина Станиславова

Час и половина спориха съветниците на днешното заседание на СОС за продажбата на 1492 общински жилища на наемателите им, които са живели в тях поне 5 години или са настанени в тях като притежатели на лихвоточки и са си плащали наема редовно. 

Апартаментите са предложени за включване в списъка за продажба от 22 районни кмета. Кметицата на Красно село Росина Станиславова обаче поиска да се извадят всички 34 общински жилища в района, защото те са предложени от нейния предшественик още през 2018 г., а сега не всички настанени в тях отговарят на необходимите условия.  

Това е ваша несвършена работа, ако има неправомерно настанени наематели, репликира Прошко Прошков

Общински съветници от "Демократична България", независимите им колеги Борис Бонев и Методи Лалов се обявиха против продажбата на общински жилища и заявиха, че тя не е социална полтика и не бива да се извършва. 

Яна Тодоранова даде пример с общинско жилище в нейния квартал, който бил един от южните и престижни, което преди няколко месеца било продадено за 43 000 лв. "Откъде нуждаещ се, ще има 43 000 лв. да го купи, а сега с новите цени - да кажем 90 000 лв.? Това е продажба в стил подарък. Няма реформи, няма социален елемент, няма логика. Какво ще правим, ако се окаже, че един известен тв водещ си е купил наскоро общинско жилище като нуждаещ се?", попита тя. 

Председателят на СОС Георги Георгиев добави, че с този доклад ще се решат проблемите на 1500 семейства. 

Нова наредба, в която изрично да се забрани продажбата на общински жилища, поиска независимият Борис Бонев от "Спаси София". 

Сега броят на общинските жилища е около 9000. Групата на БСП обаче ще подкрепи този доклад, защото има хора, които са наематели, които години наред са стопанисвали тези жилища и са инвестирали в ремонти. Не може, защото сме чули, че има подставени лица, да кажем на тези хора: ами, няма да си купите жилищата. Ще подкрепим доклада, но настояваме за изготвяне на цялостна политика в тази сфера, за строителство и за придобиване на нови жилища от общината", обясни шефът на групата на БСП в СОС Иван Таков. 

Докладът предвижда 30% от постъпленията от продажби на общинските жилища да се предоставят на районните администрации, на чиято територия се намират, за финансиране на изграждането, за основен и текущ ремонт на социалната и техническа инфраструктура на района. По предложение на зам.-председателя на СОС Милка Христова от БСП се добави, че освен за социална и техническа инфраструктура, постъпленията ще отиват и за ремонт на общинските жилища в дадения район. По предложение на Христова бе добавен и срок, в който районите да получават тези средства - в края на всяко тримесечие. 

Според кмета на "Люлин" Милко Младенов обаче в неговия район предвидените за продажба са стари панелни апартаменти. "Всички те са за сериозен ремонт, който общината, а не наемателят трябва да плати. Става дума за около 3000 - 4000 лв. на жилище, тоест само за район "Люлин" са нужни 6-7 млн. лв. Столична община ще предостави ли такива средства", обясни Младенов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова напомни, че районните кметове са пряко избрани от хората и носят отговорност, а в доклада са само техни предложения. И обясни, че че докладът се бави от 2018 година, за да се промени методологията и да се повишат цените на общинските жилища. 

Искането на Станиславова бе отхвърлено от общинските съветници, по време на дебатите тя заяви, че е присъствала на финансова комисия при разглеждането на доклада за продажбата, после обаче се оказа, че не е, защото се е объркала. 

Хубаво е след над 2 г. да започнете да разпознавате комисиите на СОС, репликира я шефът на ФК Стефан Марков.  А Зафир Зарков от ГЕРБ я обвини, че разиграва пореден цирк. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!