Какво отличава инверторните климатици от обикновените?

OFFNews 27 февруари 2024 в 17:00 3736 0

Климатици

Снимка

В миналото климатиците бяха рядкост и се смятаха за лукс. В днешно време са в почти всеки дом и офис. Те са универсално средство за охлаждане през лятото и отопление през зимата. Не е случайно, че климатичната технология постоянно се развива. Инверторните климатици са продукт на тази нужда от климатични системи, които могат по-добре да вършат своята работа.

Богат избор от инверторни климатици може да откриете на Eclima.bg, където тези системи отдавна са станали приоритет за мнозина. Все повече хора осъзнават ползата от тази климатична технология и избират нея пред конвенционалните климатици.
Но каква е разликата между инверторните климатици и конвенционалните такива? Първите отдавна са се наложили на пазара и дори може да се каже, че е трудно да откриете конвенционален климатик. Все пак е важно да знаете разликите за да сте сигурни в избора си на климатик за дома или офиса.

Какво представляват инверторните климатици?

Инверторната технология води своето начало още от 1980 година. Създадена е от компанията Toshiba, където експерти разработват първите климатици с вложен инвертор. Това позволява на климатиците да преобразуват тока, мощността и напрежението. Ефекта от това е значително подобрение на работата на климатика. Системата започва да функционира по-ефективно и икономично. Инверторното устройство прави така, че постоянният ток става променлив. Това от своя страна означава, че компресорът на климатика да превключва оборотите плавно и да поддържа постоянна температура по-лесно без да му се налага да се изключва и включва.

С какво се различава инверторният климатик от обикновения?

Конвенционалните климатици ползват стара технология, която се среща все по-рядко. При тях компресорът работи по различен начин от този на инверторните климатици. Без умението да преобразуват ток, компресорът при конвенционалните климатици няма възможността за прецизна промяна на оборотите. Така се получава работа на пълни обороти и пълна мощност, след което компресорът се изключва при достигане на желаната температура. При спад в температура компресорът пак се активира на пълни обороти за да компенсира. Така се създава цикъл на постоянно включване и спиране на климатика, което води до неефективност в консумацията на ток и поддръжка на температурата в помещението. Липсата на плавност при превключване на работа на компресора е основния проблем на конвенционалните климатици.

Основната разлика между конвенционален и инверторен климатик

От всичко казано до момента става ясно, че именно инверторът и неговата работа е най-съществената разлика между конвенционален и инверторен климатик. Конвенционалните климатици работят без инвертор. Това прави работата на техния компресор по-различна. Той превключва на постоянни обороти без плавен преход, след което се изключва при достигане на зададената температура. При последваща промяна на температурата, той пак възобновява работа на пълни обороти.

Компресорът на инверторните климатици работи на различни обороти при достигане на зададената температура. Вместо да се изключи, той преминава в режим, при който консумацията на електрическа енергия е минимална. В същото време климатика работи по поддържане на температурата, вместо да остава в режим на изчакване тя да спадне под зададените градуси.

Разлика в консумацията на електричество

Вече на няколко пъти стана въпрос, че консумацията на електрическа енергия е една от най-важните разлики между двата вида климатици. Инверторните климатици са по-ефективни в това отношение, защото не се налага да работят на максимални обороти през цялото време. Вместо това те забавят работа за да поддържат температурата по-продължително време.

Важно е да се насочите и към климатик с висок енергиен клас. Това допълнително води до икономика на електроенергия. Затова може да разглеждате климатика, като вид инвестиция. Първоначално заплащате висока сума, но впоследствие реализирате икономия при ползване на климатика в най-активните сезони.

Важно е да се отбележи, че за да ви бъде от полза един инверторен климатик, най-добре е да помислите за няколко важни фактори:

• Площта на помещението, в което ще се ползва;
• Мощността на климатика;
• Капацитет на климатика;
• Допълнителни функции.

В заключение

Инверторните климатици притежават редица предимства пред конвенционалните климатици. Те са по-ефективни в работата си и водят до по-ниска консумация на ток. Поддържат температура постоянна, без да се включват и изключват на определен период от време. Когато си закупите инверторен климатик, който е с подходящи характеристики спрямо помещение, в което се ползва, може да очаквате да реализирате добри спестявания от консумация на ток, като в същото време осигуряват максимален комфорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика