Какви предимства осигурява заваряването с телоподаващ апарат?

OFFNews 09 август 2022 в 16:09 11129 0

телоподаващ апарат

Снимка tashev-galving.com

телоподаващ апарат

Никой професионалист или любител, на когото му се налага да извърши заваряване, няма да може да се справи без подходящ заваръчен апарат. Само с генериране на висока температура може да се разтопи някакъв метал, за да бъде съединен с друг.

Обикновено при заваряването се използва стандартен или инверторен електрожен, заваръчен апарат TIG WIG, телоподаващо устройство MIG/MAG или комбинирани устройства, които съчетават няколко функции.

Новото поколение заваръчни апарати са инверторни с телоподаващо устройство и използването им е много практично, както в домашната и занаятчийската работилница, така и за индустриални нужди. За разлика от обикновените заваръчни уреди, при тях фокусът е върху заварявания материал, а обикновено спояването е между стомана и алуминий.

Другата разлика е, че при телоподаващите устройства се ползва газ, инертен или активен като при много разпространеното и ефективно MIG/MAG заваряване (MIG – метален електрод и инертен газ, MAG – метален електрод и активен газ).

MIG/MAG телоподаващите апарати са едни от най-популярните за съединяване на метали. Използват заваръчен газ, образуващ защитен слой около точката, която се заварява, и предотвратяващ окислението. Резултатът е качествена и чиста заварка. Дъгата се генерира продължително време, а самото заваряване става бързо.

Поради по-лесния начин на действие, заваряването MIG/MAG с подходящ телоподаващ апарат е предпочитано от много любители ентусиасти, но успешно се използва и от професионалисти.

Подаването и разтопяването на заваръчната тел при заваряването с MIG/MAG става върху мястото на заваряване. И подаването на телта, и заваръчният шев са обвити в инертен газ. Неговото количество е различно и зависи от стоманата и сплавта. Размерът на ролката заваръчна тел е в зависимост от размера на телоподаващия апарат и обикновено е от 0.6 до 2.4 мм.

В зависимост от модела и конкретните характеристики, телоподаващите апарати осигуряват различни предимства. При закупуване на такъв тип апарат може да вземете предвид някои от следните:

Широка сфера на приложение

В зависимост от целта на използване, може да се спрете на апарат за професионалисти или за любители. Има модели с универсален характер и позволяват заваряване и без газ, използват стоманена тел, дебела 0.6-0.8 мм, а алуминиева – 0.8-1.0 мм.

Наличните колела ги правят удобни за транспортиране, а от таблото за настройки може лесно да бъдат регулирани.
Някои устройства позволяват работа с генератори на ток и автоматично регулират силата на заваряване. С тях може да се заварява с всякакъв вид електроди – ръчно или автоматично, а мощността им може да бъде 6kW.

С апарат с телоподаващо устройство може да се заваряват различни поцинковани ламарини, медно-цинкови сплави и др. при строеж или ремонтиране на леки метални конструкции, автомобилен ремонт и др.

Функция Burn Back

Много от телоподаващите апарати разполагат с функция, която да регулира времето на горене на дъгата, в зависимост от това с каква скорост се подава телта. Така се избягва рискът краят на телта да залепне в заваръчната вана.

Функцията е особено полезна при точково заваряване или изпълняване на много къси и повтарящи се шевове.

Повече възможности за заваряване

Има многофункционални инверторни апарати от по-висок клас, които освен режимите MIG/MAG, поддържат и TIG/MMA. Това значи, че освен да заварява с плътна или куха заваръчна тел в режими MIG/MAG, в зависимост от защитния газ, може да заварява и с различни обмазани електроди, каквито изисква ММА заваряването.

От друга страна, заваряване може да се извърши без добавъчен материал или с ръчното му добавяне. Този начин се прилага при възстановяване на счупен болт, глава на автомобилен двигател и др.

Интелигентно управление

Много от иновативните заваръчни апарати с телоподаване предлагат визуализация на фините настройки като вид на материала, диаметър на телта, вид на защитния газ, скорост на подаваната тел, текущи и зададени стойности на напрежението и др.

Микропроцесорното електронно управление позволява на работещия да променя настройките, да регулира режима на точково заваряване, да задава желаното времетраене на заваръчната дъга и др.

Апаратът може да запамети последния режим и да работи по него при повторно включване, освен ако не се настрои друг.

Възможност за работа на труднодостъпни места

Много от телоподаващите апарати, поради по-компактния си дизайн и тегло под 7 кг, са удобни за използване на труднодостъпни за други апарати места.

Комбинация с електрожен

В търговската мрежа може да откриете телоподаващи устройства, комбинирани с инверторен електрожен. Такъв уред 2 в 1 осигурява изключително качествена и издръжлива заварка с много дебели електроди – 1.6-6 мм.

Иновациите, вложени в подобни модели, позволяват перфектна работа с електрическата мрежа с напрежение 230V.
За спокойната и безпроблемна работа са вложените подсилени кабели и различни клеми.

Работа без газ

Добра и лесна заварка може да се постигне с телоподаващо устройство, което заварява без газ, с тръбно-флюсова тел, поради което отпада необходимостта да се осигурява бутилка с газ и редукционен вентил. Устройството може да бъде комбинирано с електрожен. С него е възможно заваряване и при ветровито време, и на високо място.

Обикновено телоподаващите апарати притежават функции, които улесняват работата и я правят безпроблемна и безопасна. Такива функции са за лесно запалване на дъгата; за прекъсване на захранването, за да не залепне телта или електрода за материала; за подобрено запалване, за плавно регулиране на заваръчния ток и др.

За безопасността на уреда и на работещия е предвидена защита от пренапрежение чрез сигнализиращ индикатор за прегряване.

Много от апаратите са снабдени с вентилатор за охлаждане и обикновено 6 степени на настройка.

Съобразно вашите нужди и умения за заваряване, изберете по възможност инверторен тип телоподаващо устройство, базирано на най-новата IGBT технология. С него ще можете да заварявате широк диапазон от метали, ако използвате MIG/MAG метода.

Ако изберете модел с функция SYNERGIC, която е управлявана от микропроцесор, ще разполагате с автоматизирани заваряващи параметри.

Ако смятате да работите обаче повече на открито, трябва да изберете заваряване без газ, защото защитният ефект на газа се намалява от вятъра и влагата.

Обърнете внимание какви материали може да съединява апаратът – алуминий, стомана и/или неръждаема стомана и др., тъй като изборът на заваръчна тел зависи от материала.

За хоби употреба или за професионални нужди с качествен телоподаващ апарат от надежден производител ще можете да извършвате ефективни заваръчни действия за ремонт, поддръжка и др., като може да разчитате на дългия му експлоатационен живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови