Избраха двамата претенденти за нов Старозагорски митрополит

OFFNews 04 декември 2016 в 17:16 4109 0

Снимка Ангел Карадаков / bg-patriarshia.bg

Траянополски епископ Киприян и Месемврийски епископ Яков са избраните от епархийските избиратели на Старозагорска епархия претенденти за нов Старозагорски митрополит, съобщават от отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

На състоялия се днес епархийски избирателен събор в Стара Загора избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове за: Негово Преосвещенство Траянополски Киприян - 24 гласа, и Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков - 20 гласа. Те са събрали изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските избиратели.

Гласували са 36 избиратели - по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от шестте духовни околии в епархията: Старозагорска духовна околия, Казанлъшка духовна околия, Новозагорска духовна околия, Свиленградска духовна околия, Харманлийска духовна околия, Чирпанска духовна околия.

Всеки от тях е получавал бюлетина, подписана от председателя и подпечатана с печата на Старозагорския епархийски съвет, както и празен плик.

Всеки избирател е вземал бюлетина от наместника митрополит Антоний и се е оттеглял в обособената тъмна стаичка, където е заграждал имената на двама от листата, които счита за най-достойни да заемат овакантения митрополитски престол в Стара Загора. След това е сгъвал бюлетината, поставял я е в плика и я е пускал в прозрачна запечатана урна. Избирателите са гласували по духовни околии: първо представителите на Старозагорска, след това на Казанлъшка, Новозагорска, Свиленградска, Харманлийска, Чирпанска духовна околия.

След края на гласуването, членовете на бюрото са разпечатали и проверили бюлетините и е установено, че всички подадени 36 бюлетини са валидни.

Преброяването при първия тур е показало, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Траянополският епископ Киприян, който е получил 24 гласа. Месемврийският епископ Яков е получил 17 гласа, Велички Сионий - 11 гласа, Браницки Григорий - 10, Агатополски Йеротей - 3, Драговитийски Даниил - 3, Главиницки Йоан и Белоградчишки Поликарп - по 2 гласа.

При втория тур избирателите са гласували само за един от останалите в листата епископи. Повече от половина гласове на избирателите, изисквани от Устава, е получил Месемврийският епископ Яков - 20 гласа.

Съгласно Устава на БПЦ-БП Старозагорската епархия ще продължи да се управлява от наместника на овакантения престол - митрополит Антоний, докато новоизбраният митрополит встъпи в длъжност.

След одобрението на епархийския избор, в първата света неделя митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят канонически за митрополит на овакантената Старозагорска епархия един от двамата избрани кандидати.

Новоизбраният епархийски митрополит ще встъпи в правата си в същия ден, след като Светият синод му съобщи официално, че е канонически избран.

На 10 декември е насрочено заседание на Св. синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Старозагорската епархия - Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, на когото Св. синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Старозагорски митрополит.

Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора. В случай че Светият синод счете избора за изряден, на 11 декември ще се проведе в синодалния параклис каноничен избор, при който митрополитите от Светия синод, начело с Негово светейшество патриарх Неофит, ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Старозагорски митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия синод в пълен състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови