Избираме да помогнем на природата

OFFNews 01 декември 2021 в 10:03 5001 0

През 2009 година Райфайзенбанк стартира кампания под името "Избери, за да помогнеш“. Когато кампанията започва, едва ли хората, които стоят зад нейното реализиране, са си представяли какво точно ще се случи.

И днес, 13 години след старта, кампанията може да се похвали със следното: 3,5 млн. лв. общо 283 здравни, социални, културни и еко проекти.

Тази година кампанията „Избери, за да помогнеш“ отново набира средства - в подкрепа на нови 15 значими каузи в сферите здравеопазване, социални дейности, култура и образование, опазване на околната среда.

Институциите и организациите от цялата страна, които набират финансиране за проектите си в „Избери, за да помогнеш“ 2021, са: Националният археологически музей, Рилският манастир, Военно-медицинска академия, Фондация „Първите три минути“, Българската Коледа, многопрофилните болници в Монтана и Кърджали, Българският фонд за женитe, Каритас България, Конкордия България, Фондация „Х.Степич“, SOS Детски селища, Фондация „За нашите деца“, ЮЗДП и Природен парк „Шуменско плато“.

Традиционно всяка година най-значимите дарения в кампанията се набират от служители на Райфайзенбанк. Регламентът за допълнителна подкрепа към дарената сума от служител е както следва:

1. Райфайзенбанк ще подкрепя със сумата от 100 лв. дарилите 10 лв. и повече по проект
2. Райфайзенбанк ще подкрепя със сумата от 50 лв. дарилите от 5 до 9,99 лв. по проект
3. Райфайзенбанк ще подкрепя със сумата от 20 лв. дарилите от 1 до 4,99 лв. по проект

И тази година даренията за избрания проект могат да се направят лесно чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията. Другите опции за подкрепа на каузите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод - директно по сметката на съответната организация.

Днес ще ви представим кампанията на Райфайзенбанк за набиране на средства в кампанията Еко проекти

1. Климата, гората и децата - да се променяме заедно

Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) стопанисва горски територии, попадащи в границите на осем административни области – Благоевград, Кюстендил, Перник, София град, Софийска, стопанства от Ловешка, Пазарджишка и Пловдивска област. Общата им площ е 958 320 ха, от които 680 660 ха са държавните горски територии. ЮЗДП се състои от централно управление и 38 териториални поделения – 6 държавни ловни стопанства и 32 държавни горски стопанства. Всички те са част от горската служба в България, която има над 140-годишна история и традиции в грижата за българската гора.

Основните задачи на предприятието са насочени към устойчиво стопанисване, поддържане на разнообразието на екосистемите, опазване на биологичното разнообразие и горите, които са едни от най-уязвимите компоненти на околната среда. Климатичните промени излагат горите на още по-сериозен риск от изсушаване, като в България един от районите с очаквани най-сериозни промени е Югозападна България - район със средиземноморски тип климат и със значително повишаване на температурите.

С финансирането на проекта ще бъде възможно залесяването на 9000 фиданки от сухоустойчиви видове, на горски територии в Рила, Пирин и Родопите – 2000 бр. от каменен дъб; 2000 бр. от пърнар и 5000 бр. от космат дъб, на площ от общо 15 дка. След залесяването ще бъдат положени и грижи по отглеждането на фиданките – окопаване, с цел по-добра аерация на почвата и предпазване от плевелна растителност; зазимяване на фиданките – изсичане на високите треви и храсти в междуредията; при изсъхване на част от фиданките - попълване на посадните места в подходящите сезони – пролетта или есента. Едновременно със залесяването, предприятието си поставя и амбициозната цел да запознава непрекъснато подрастващото поколение с абиотичните промени на околната среда, с акцент върху образоването на децата в обич и грижа за гората, и приучаването им да живеят в хармония с природата, като важна мярка за справяне с климатичните промени.

Подробности можете да видите тук

2. По приказни пътеки - природен парк Шуменско плато

Природата е сътворила достойни за възхищение и наслада места и едно от тях е Шуменското плато. 3 896 ха от него са обявени за защитена територия на 5 февруари 1980 г., за да се съхранят ценните растителни и животински видове, платовидният ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм. Паркът е чудесна зелена атракция за всички, които обичат здравословния начин на живот и съчетава впечатляващи природни творения и археологически обекти. Разходката в парка ни потапя в древната история на българите сред живата природа - за вълнуващи преживявания през всички сезони. Единствено Природен парк „Шуменско плато“ се свързва с фразата „Оттука започва България“ и е част от националното ни богатство. Той е феноменален, защото ни препраща 1300 години назад, към времето и към духа на предците.

Уникалността на скалните манастири, обособените пешеходни туристически маршрути, паркови съоръжения и кътове за отдих, привличат годишно над 50 000 туристи, като тенденцията е през последните години те да се увеличават, защото все повече хора търсят спокойствието на гората. Много често обаче посетители на парка, както от страната, така и от чужбина, предприемат самостоятелни походи, без водачи, което прави належащо изграждането на обезопасителна инфраструктура.

С финансирането на проекта ще бъдат извършени ремонтни дейности, за да се осигури безопасното преминаване по туристическите маршрути; ще бъдат подновени метални табели, изобразяващи горските обитатели; ще бъдат направени беседка, пейки и маси; ще бъдат подновени обезопасителни въжета за достъп до скалните манастири.

Подробности можете да видите тук

Как да дарим?

Всеки от нас има възможността да бъде дарител в кампанията „Избери, за да помогнеш“.

Как става това?

1. Дарение с кредитна или дебитна карта

В края на описанието на всеки отделен проект, включен в кампанията „Избери, за да помогнеш“, има бутон „Дари с банкова карта“.

Посочете сума, въведете името си и дайте съгласие с Правилата на дарителската кампания.

След като изберете този бутон, ще бъдете пренасочени към системата за разплащания на Райфайзенбанк (България) ЕАД и ще можете да направите своето дарение.

Услугата е достъпна за притежатели на банкови карти, носещи търговските марки на БОРИКА, VISA и Mastercard.

2. В случай, че сте клиент на Райфайзенбанк и ползвате услугата за интернет банкиране Райфайзен ОНЛАЙН:

В края на описанието на всеки отделен проект, включен в кампанията „Избери, за да помогнеш“, има бутон „Дари с Райфайзен ОНЛАЙН“.

След избор на бутона под описанието на избрания от Вас проект, сайтът Ви прехвърля на официалната страница на услугата Райфайзен ОНЛАЙН, където след като се идентифицирате с потребителско име и парола, автоматично се зарежда съответното платежно нареждане за превод в лева или към бюджета, с попълнена информация за:

Организацията, която сте избрали да подкрепите
Банковите данни на организацията
Основанието за плащане „Избери, за да помогнеш“

Вие трябва да попълните единствено сумата, с която искате да подкрепите избрания проект и да посочите своята сметка, от която да се нареди преводът.

Някои от проектите, например Българската Коледа, имат сметки като бюджетни организации – в този случай автоматично Ви се зарежда платежно нареждане за превод към бюджета.

3. Чрез банков превод

В края на описанието на всеки отделен проект, включен в кампанията „Избери, за да помогнеш“, е посочена банкова информация, която е необходима за дарение чрез банков превод.

Важно е при превод на средства да изписвате посоченото основание за плащане, за да е ясно, че дарението е в рамките на кампанията „Избери, за да помогнеш“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови