Гледайте 'Самотникът', при когото любовта дойде с... куриер (трейлър)

OFFNews 14 май 2018 в 11:00 5397 0

Ян е човек на дивата природа, живеещ сам в проста колиба на склоновете на заснежена планина в Полша. След като счупва снегоходките си по време на обиколка, той си поръчва нов чифт онлайн.

Облечен в стар пуловер, на следващата сутрин Ян посреща доставчика – жена на име АНА. Той е поразен от нейната красота и се представя непохватно. Ана го моли за подписа му и си тръгва. Решен да я види отново, Ян прави нова поръчка и очаква връщането на Ана.

Полският режисьор Томаш Конецки разказва историята на Ян и Аня в краткия си 10-минутен филм, посветен на дигиталните технологии в ЕС. Интригуващата им история е заснета специално за европейската кампания #EUandME. Tя разказва на младите хора как ЕС е повлиял на всекидневния им живот и им е дал нови възможности: като например да правят обаждания, да изпращат текстови съобщения и интернет без допълнителни такси при пътуване в ЕС, да сърфират в интернет във всяка държава членка и да разчитат на това, че личните им данни са в безопасност и се обработват с повишено внимание (повече подробности за политиките на ЕС по отношение на цифровите технологии - вижте по-долу и на страницата на кампанията). 

"Самотникът" е един от петте филма от кампанията. Останалите представят темите за мобилността, устойчивото развитие, уменията и бизнеса, и за правата на европейските граждани.

По време на кампанията ще се проведе и конкурс за млади режисьори. Участниците ще бъдат изправени пред предизвикателството да разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как европейските инициативи им дават възможност да правят това, което обичат. Жури от режисьори ще избере десет финалисти от жури, а петимата победители ще бъдат избрани чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия, за да заснемат филма си.

Цифровите технологии и ЕС

Обаждания, текстови съобщения и използване на данни без допълнителни такси при пътуване в ЕС

Ако сте в чужбина и трябва да се обадите до София или да публикувате във Facebook от Берлин... няма проблем! Когато използвате телефона си в страна от ЕС или в Исландия, Лихтенщайн или Норвегия, не се начисляват допълнителни такси, въпреки че мобилните оператори във Финландия, Литва и Естония все още прилагат съвсем малки такси за роуминг. Можете да звъните, да пращате текстови съобщения и да ползвате мобилни данни на същата цена като у дома. 

В повечето случаи в чужбина няма да ви се налага да ограничавате обажданията, текстовите съобщения и сърфирането си в интернет. Някои мобилни планове, особено тези с неограничен пренос на данни, може да предвиждат лимит за данните без такса за роуминг при пътуване (но дори и така ще имате достатъчно за обичайните си дейности в социалните мрежи).

Преди да заминете в чужбина, не се налага да активирате роуминг услуга. ЕС изисква от мобилните оператори автоматично да включват роуминга в предоставяния пакет услуги, така че телефонът ви е готов за ползване.

Разходите, свързани с ползването на мобилни телефони, рязко са спаднали от 1998 г. насам благодарение на това, че ЕС сложи край на монопола на телефонните компании, в резултат на което на пазара се появиха повече оператори. 

Сърфиране в интернет от всяка държава в ЕС

Независимо дали искате да се свържете с приятели, или да гледате онлайн последния епизод на любимото си телевизионно предаване, в ЕС имате право на базова интернет връзка у дома. Затова, че ако сте на пътешествие в Чехия или качвате селфи от Испания, можете да ползвате възможно най-добрата интернет връзка срещу фиксирана и достъпна цена.

Освен това, пътувайки до която и да е страна от ЕС, имате достъп до услугите за гледане на видеоклипове и слушане на музика онлайн, за които сте абонирани. 

Бърза проверка на разписанието на влаковете, докато сте в движение? В ЕС можете да разчитате на безплатен обществен безжичен интернет, вместо да използвате ценните си и ограничени мегабайти. ЕС инвестира 120 милиона евро в изграждането на точки за безплатен обществен достъп до интернет на близо 8000 различни места из цяла Европа, за да останете свързани, където и да се намирате.

Личните Ви данни са в безопасност и се обработват внимателно

Когато предоставяте важна лична информация като име, телефонен номер или номер на кредитна карта, искате да знаете, че тази информация е в сигурни ръце. Законодателството на ЕС изисква всеки, който обработва вашите данни, да работи с тях много внимателно.

Питате ли се как даден уебсайт ви показва реклами за DVD диск, който разглеждахте вчера? Заради бисквитките, съхранени на вашия компютър от уебсайтове, помнещи онлайн предпочитанията ви. Съгласно правилата на ЕС уебсайтовете трябва да поискат вашето съгласие, преди да могат да направят това, с което се допринася за защитата на неприкосновеността на личния ви живот в интернет.

Не беше толкова отдавна времето, когато електронната ни поща бе винаги пълна с реклами, спам и нежелани имейли. Благодарение на законодателните мерки на ЕС днес организациите се нуждаят от вашето позволение, за да ви пращат имейли. Това означава, че когато проверявате електронната си поща, ще виждате само съобщения от компании, от които желаете да получавате известия.

Притеснявате се, че компания, за която никога не сте чували, знае името и имейл адреса ви? От май 2018 г. организациите няма да могат да събират или обработват вашите данни без предварителното ви съгласие, което обикновено се изразява в слагане на отметка или натискане на бутон „ОК“. Тази нова законодателна мярка – първото допълнение на законодателен акт, който е приет, когато Марк Зукърбърг е бил още бебе – ви позволява също да оттеглите съгласието си по всяко време, предоставяйки ви възможност да контролирате начина, по който организациите събират, обработват и съхраняват информация за вас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови