Витоша Ски: Най-после с ДСБ и Зелените имаме обща визия за туризма на Витоша

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2018 в 17:14 3453 2

Витоша ски изразява радост от факта, че след 10-годишни разговори с тези две партии имаме обща визия за туризма във Витоша. 

Това се казва изявление на Витоша ски по повод дадената днес пресконференция от общински съветници на ДСБ и Зелените в Столичен общински съвет.

В текста на дружеството се казва още: 

Пред медиите, г-жа Марта Георгиева от ДСБ, поиска „цялостен план за развитието на ски и други спортове, проучване на възможностите за нови писти и връзка между съществуващите без излишна сеч и премахване на морени“. Витоша ски от десет години предлага идентични стъпки за развитието на туризма в парк Витоша като сме разработили и цялостен план за създаване на ски зона „Алеко“. Той включва всичко, описано от съветник Георгиева.

Проектът не е реализиран, тъй като първоначално беше блокиран в съда от зелени неправителствени организации, а впоследствие изменения в Закона за горите де факто забраниха всяко ново развитие на туризма в парка. По-специално, това са изискванията за смяна на предназначение на земята под спортната инфраструктура, която е изрично забранена от действащия план за управление на парк Витоша – своеобразен параграф 22.

От Витоша ски многократно сме призовавали законодателната, изпълнителната и местната власт да изчистят нормативната рамка като приемат добрите европейски практики за изграждане на спортни съоръжения, но към този момент ситуацията не е променена. С оглед високия обществен интерес, преди две години отправихме и публична покана към всички експерти в сферата, че сме готови да приемем всяко юридически издържано решение за модернизиране на съоръженията в парк Витоша. Към днешна дата, не е постъпило нито едно такова предложение, включително от редица политически партии и НПО-та, заявяващи, че знаят как това да се случи. И днес препотвърждаваме готовността си да приемем всяка юридически валидна идея и да развием планинската инфраструктура в рамките на закона.

В редица срещи на работната група в Столичен общински съвет, ние сме изложили гореспоменатото си становище. В случай, че съветник Георгиева или друг общински съветник впоследствие е открила начин за модернизацията на съоръженията във Витоша и реализиране на предложения от нея план за създаване на нови писти, връзки и съоръжения за други спортове, ние сме готови да я изслушаме и заедно да работим за превръщането на парк Витоша в европейско място за отдих и спорт с модерна инфраструктура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови