#EUProtects: Затрудняват ли новите технологии борбата с наркотрафика?

Мартин Георгиев 07 март 2019 в 08:24 4508 1

Снимка ЕК

Може ли дрон да прекара наркотици през границата?

Как технологичните нововъведения помагат на борбата с контрабандата, но и на самите трафиканти?

Това са само част от опасенията, които стоят пред служителите по сигурността на границите ни. Сред тях е дългогодишният митничар Райчо Соколов - един от героите в кампанията "ЕС: По-защитени заедно". Тя разказва за обикновените герои сред нас, които с всекидневната си работа помагат за общата сигурност в ЕС - борба с киберпрестъпления, с тероризма и трафика на хора, опазване на околната среда, права на потребителите и др.

Това, което затруднява борбата с наркотрафика в днешно време, са на практика тенденции, които като цяло са положителни - силното икономическо развитие, което води до интензивен трансграничен поток от товари, и нововъведенията в техниката, отбелязва Райчо Соколов. "Представете си един дрон колко пъти може да прелети през държавната граница в зона, в която не може да бъде забелязан", дава пример той и добавя, че това е само хипотеза, възникнала с развитието на новите технологии. Както митническите служители, така и трафикантите се възползват от новостите. Днес например митническите служители разполагат с модерни рентгени, които позволяват по-бърза проверка на увеличения поток от превозни средства, с което улесняват търговията и бизнеса в рамите на Европейския съюз.

Наркотрафикантите непрекъснато опитват иновативни методи, за да не бъдат задържани. С модернизацията на автомобилите, например, се изменя и тяхната конструкция, което позволява да бъдат обособени нови тайници. Често срещани места за укриване на наркотици са резервната гума, резервоарът, в самата седалка, подът на автомобила, както и таванът му. Имало е случаи на открити забранени вещества и в акумулатора, разказва митничарят. Той и колегите му са намирали хероин дори в детски играчки.

"На граничен пункт "Калотина" най-голямото количество задържан хероин е 163 кг в камион с турска регистрация, управляван от турски гражданин. В изолацията на кабината бяха скрити пакетите", припомня Соколов. Трафиканти са скривали наркотици и в самата стена на обикновен опаковачен кашон - тънки колкото лист хартия пакетчета. 

А какви са реакциите на шофьорите, когато в автомобила бъдат открити наркотици? "Доста от трафикантите се правят на изненадани. Един дори твърдеше, че е полицай и разработва международен канал за наркотици", смее се Райчо Соколов. 

Освен наркотици, често се задържат цигари и оръжия. В момента случаите на трафик на тютюневи изделия на ГКПП "Калотина" не са много, посочва Соколов. По негови думи ситуацията се е нормализирала, след като цените на цигарите в Сърбия са се изравнили с тези в България. 

На българо-турската граница нещата обаче стоят по друг начин. На контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" на всеки 12 часа се задържат около 100 стека цигари. "Обикновено те са закупени от магазина, който се намира между двете граници. Има много хора, които са туристи и не си правят труда да прочетат какви са нормите за пренос на цигари - 2 кутии или 40 къса цигари", казва служителят на митниците.

"За съжаление, все по-малко са желаещите да работят при нас. Когато аз започнах, имаше закон за митниците, който беше около 100 страници. Сега има 200 регламента. Митниците вече се занимават с пътни такси, разрешителни, винетен контрол на излизане, сигурно от 15 август и с тол таксите", казва Райчо Соколов.

На 26 януари митническите служители отбелязаха Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация. Днес страните членки на Световната митническа организация са 182. България е член на организация от 1 август 1973 г.

Повече за кампанията #EUProtects можете да научите от официалния ѝ уебсайт и в OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови