Деца правят дрога от хапчета за грип, чай става марихуна с химикал за климатици

Лекар на хероин, бизнесмен на кокаин лекували в "Билани"

Юлиана Ончева Последна промяна на 26 юни 2015 в 08:20 36689 14

Лекар на хероин, бизнесмен на кокаин. Това е част от картината на зависимите хора в България, според Волен Пасков. Той е бивш наркоман, сега психолог и основател на терапевтична общност “Билани”.

Къщата, в която са изолирани - доброволно, пристрастени към психоактивни вещества и хазарт, се намира над Банкя. В нея вече са се лекували и младежи с проблеми от употребата на марихуана. За 5 години от създаването й - около 40 души, пресмята Волен. Тя си е наркотик, колко лек, колко тежък, зависи как действа на човек, категоричен е той. Факт е, че води до тежки поведенчески разтройства, както всеки наркотик, показва практиката на Пасков. Той не се ангажира с мнение дали да се легализира или не за медицински цели, защото няма достатъчно научна информация по въпроса. 

Доколкото изобщо говорим за марихуана, уточнява обаче Пасков. На пазара ни се продава тревна маса, обработена със синтетични химикали, на които изрично пише, че не са за употреба от хора. Купувате някаква билка, внасяте от Китай препарат, например за почистване на климатици, който е синтетичен тетрахидрокабинол, обработва се тревната маса, суши се и се продава за марихуана, обяснява Пасков. Истинската марихуана минава към скъпите наркотици - поне 15 лв за грам в София. "Тревната маса" се продава за 5-10 лева няколко грама в магазин за дизайнерска дрога. Такива имало в момента предимно по морето. Най-лесно е от интернет - пишете билков тамян например, обяснява Волен. И разказва куриозен случай със съпругата си - тя пушела наргиле, влезли в магазин в Китен и жена му видяла "малко наргиле". Всъщност бонг за трева. Попитала продавачката дали имат тютюн за малкото наргиле, търговката отговорила "под масата", а съпругата - аз обичам с аромат на розичка. Пасков я извел под смаяния поглед на търговката. 

Аз съм пушил много трева, като изпуша една сутринта, целият ми ден е неадекватен, обяснява Тодор. Той е над 30 и вече е част от екипа, който помага на по-пресните зависими в къщата и дневния център. 

В Европа на първо място е употребата на трева, следват синтетичните наркотици. 

Огромен проблем според Пасков е употребата на медикаменти, които се продават свободно в аптеките и се използват за производство на метаамфетамини. Правят ги и хлапета под 15 години. Активната съставка на метамфетамина е псевдоефедрин, който може да се извлече от лекарства за хрема, за кашлица, противоалергични медикаменти. 

Те се произвеждат в домашни условия, рецептите се вземат от интернет. 80% от зависимите от по-високорискови вещества хора употребяват амфетамини и метамфетамини. Пазарът на наркотици вече не е строго разпределен, в момента кой хване, продава и произвежда.

Лекарствата се продават без рецепта, не е проблем да се купят от която и да е аптека. Елементарно е да се наложи контрол, но това е въпрос на политика и икономика. По света има определени лица, наричат ги "смърфове", които обикалят аптеките, купуват по малки количества, за да набавят необходимото за производството. У нас няма нужда от такива, защото няма ограничение при продажбата. Купуваш си, ако искаш - 100 опаковки, на отделни касови бонове, да не прави впечатление и така, разказва Пасков. 

Според Иво, постигнал сериозен успех в битката със зависимост към хазарта, обществото ни не се замисля, че на деца се продават билети и талони за лотария, което също е хазарт. Той разказва, че именно тази пристрастеност - извън употребяваните наркотици, му е донесла огромни неприятности с дългове, кредити, частни съдебни изпълнители, измами и т.н. Още плаща дължимото, но вече е започнал собствен бизнес и се стяга да довърши започнатото си преди години образование в Софийския университет.

И той, и Тодор са категорични, че деца произвеждат метаамфетамини, а най-ниската възраст на употребяващи пико у нас е 12 години. 

Днес е международният ден за борба с наркоманията. До обяд ще вадят сухи статистики, утре обществото ще е забравило проблема, обяснява Пасков. 

В къщата в момента се лекуват 15 души, в дневния център са още 11. През лятото са по-малко, защото по-лесно си набавят пари за дрога - има хора по улиците, по морето, тоест има от кого да се краде, кой да бъде измамен.

Но повечето зависими са "домашни терористи", обяснява Тодор. Така в терапевтичната общност наричат младежите, които смъкват всички кожи от гърбовете на родителите си, за да си набавят средства да се надрусат. За да се прекъсне двустранният процес на емоционалния рекет в Билани работят и с родителите, най-вече с майките.

Тодор е започнал с алкохол и наркотици в края на казармата. Служил в Гражданска защита. После колелото се завърта - хероин, трева, амфетамини, алкохол, скъсване със семейството, лечения - 10 години.

Трябваше да си почупя главата известно време, докато реша, че искам да съм чист и да вървя напред, казва Тодор. 

Иво започнал с марихуана, по няколко пъти на ден, после алкохол и вдигащи наркотици, и хазарт. Аз работех, винаги съм бил на добра позиция, материално отговорно лице, уволняваха ме обаче за измами, потънах с адски много пари, сочи равносметката на младия мъж. Ходил 4 години на психолог във външна среда, но се убедил, че без изолация няма да се справи. Той се смята за успял в лечението, започнал нов бизнес с 10 лева печалба на ден, след година и половина си купил кола. 

Лечението на зависимите в къщата в квартал Клисура над Банкя продължава 9 месеца. После се настаняват в защитено жилище в София и посещават всяка сутрин кабинета в дневния център. Междувременно си подобряват образованието, възвръщат си трудовите навици, започват работа. Ако има нужда, Волен Пасков помага с лични връзки на всички, които не могат сами да си намерят работа. Твърди, че от хората, завършили и двата модула, 80% са успешно излекувани. 

Единственият начин родителите да се ориентират какво става с детето им е да наблюдават много внимателно поведението му - няма нужда да са приятели, но да не си казват това на мен не може да се случи. 50% от учениците до 8-ми клас са опитвали вещество, забранено от закона, за гимназистите цифрата е 80 на сто, твърди Волен Пасков. И както изглежда - едва ли има нещо, свързано с наркотици, зависимости и лечение, което да не му е до болка ясно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.06 2015 в 13:44

Първо: За да станеш венозен наркоман, трябва да имаш сериозни проблеми. Кой нормален би си забил игла във вените с някакъв химикал? Наркоманията е следствие от проблем, а не самия проблем. Трябва борба с проблема, а не с последствията от него.
Второ: Аз съм дете на прехода. Израснал съм 90-те години в гр. София, жк Люлин. Всичките ми връстници с поведенчески проблеми станаха или престъпници или наркомани или алкохолици. НО това е следствие от поведенческите проблеми в детските години!!! Срещу това трябва да е борбата.
Трето: Останалата част, които нямахме тези проблеми поради една или друга причина, всички сме пушили трева. Някои от нас сме пробвали и употребявали кокаин и амфитамини. Аз лично само трева. Пуших в 11-ти клас в продължение на 1 година, но после дойде време за подготовка за кандидат студентски изпити и нямах време. Като студент също съм пушил, но нямах достатъчно време заради изпити и работа. Някои от нас и до ден днешен пушат от време на време. Всички работим я в банки, я в ИТ компании, я собствен бизнес, я някакъв друг висококвалифициран труд. Нормални хора без проблеми с наркотиците. И сега след като споделих опита си, ще кажа следното - Тревата не е наркотик и той сам по себе си не води до пристрастяване. Ако човекът, който пуши трева го прави поради даден проблем, които има, то причината за проблемите с тревата не са в тревата, а в самия проблем. Аз вече съм на 30+ и едно мога да кажа. Най-големите проблеми на обществото са два и нито един не е общоприет наркотик. Това са цигарите и алкохола. В момента аз не пие и не пуша. Бях пушач, но ги оказах. Пиех като разпран като младеж, сега не пия... Просто света гледа в неправилната посока и адресира неправилния проблем. Проблема не е в употребата на наркотиците, а в причината за тяхната употреба и върху това трябва да се работи. Същото е и с алкохолизма. Ако не се пребориш с причината, поради която даден човек е станал алкохолик, дори и да го излекуваш, той рано или късно пак ще се върне към чашката. Което само по себе си е тотално безсмислено усилие.

27.06 2015 в 05:46

Щом никой не привиквал към марихуаната, значи все едно, дали ще е разрешена, или не, на никой няма да му липсва.

26.06 2015 в 21:10

:)))
Тва с "Кале"-то беше готино...

26.06 2015 в 18:55

Бивш наркоман и бивш хомосексуалист няма!

26.06 2015 в 18:12

Бог ни дал марихуаната, най-полезното растение на Земята, а ние тъпаците я направихме нелегална -.- е wtf бе?! който го е направил тва да умре по най гадния възможен начин да го еба у копелето нарпаво ме дразни. добре бе са виждате как стоят нещтата с наркотиците и най вече тревата по света и как е при нас. па дайте да пробваме да легализираме поне тревата за медицински цели и да видим от там как ще тръгнат нещтата ако не се подобрът нещата винаги може пак да се забрани марихуаната.. дайте само да пробваме бе нали знаете от опит глава не боли ;)

26.06 2015 в 16:28

Защо винаги има такива дебили ,които са намерили начин да взимат пари по оперативни програми , и от родители които са слабо информирани относно наркотиците . За марихуаната няма да коментирам , нямало достатъчно научна информация !?!?!? Има повече от достатъчно , но на човека не му се чете . Аз пуша марихуана от около 15 години и нямам психични , физични и каквито и да е проблеми породени от нея . От цигари доста повече съм си навредил и са ми почти невъзможни за спиране . Най лесния начин за контрол е легализацията и продаването в лицензирани магазини . Но това бърка по джобовете на много хора и просто няма как да се случи в тоталитарна България . Депресията и търсенето на буфер от средата в която растат на част от младото поколение е породено от "условията" на живот и стреса които им се налага ежедневно . Както голям процент българи го правят с ракийка и салата вечер гледайки Big Brother или някоя друга промивка за капак след новините ......

26.06 2015 в 13:08

Този въобще знае ли какво представлява Марихуаната и защо все повече страни я легализират за лечебни цели? Трябва да си олигфрофен за да отидеш при него!!!

26.06 2015 в 12:14

Голяма болка е легализирането - 100 - 200 милиона на година ще сменят притежателите си. Нямало научни данни, тревата е стъпка към..., децата я били употребявали, отключва шизофрения и т.н. На тези активисти ще им кажа, че собствениците на тези пари ще използват и тях и майки срещу дрогата, ще убиват, купуват (политици, магистрати и каквото е необходимо), но няма да пуснат кокала. Научните данни са около 10 000 статии, канабиса се използва за отказване на зависимости, за лечение на десетки болести, за удоволствие - несравним е с другите наркотици като токсичност и способност за пристрастяване. И долната граница на употреба на наркотици не е 12 години и не касае амфетамини и канабис. Около 6 години е и е за лепило, което се използва от цигани и е напълно легално. Тъй като са цигани, не са съвсем хора и не се коментира усилено да се криминализира ли "Кале".

26.06 2015 в 11:06

Абе, кога ще напишете по някоя статия за хората, които си разпускат с "наркотици" и нямат проблем с тях? Стига сте го набутвали тоя филм, от 7 години пуша трева, не взимам никакви други неща, опитвал съм едно - две и до там, спрях цигарите благодарение на тревата, спрях да пия, да имал съм и периоди, в които не съм могъл да се контролирам, но това беше във връзка с депресия, повече отколкото със зависимост. Работя, уча, в прекрасни отношения съм с хората около мене, всички тия "зависимости" са просто изблик на лабилната психика за мен. :) Айде стига пропаганди...

26.06 2015 в 10:48

Авторката има по-сериозни проблеми от наркоманите в дома! За съжаление няма болнично заведение за задръстени глупаци...