Българите - първенци по употреба на екстази, амфети и трева в ЕС

ОFFNews 04 юни 2015 в 20:14 12911 17

Двойно повече българи пушат марихуана в сравнение с преди 10 години, сочи доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН).

В момента 8,3% от хората между 15г. и 34 г. признават, че са пушили канабис за последната година. През 2005 г. бройката е била под 5%. Това поставя страната ни в топ 6 на държавите в Европа по ръст на пушачите на трева заедно с Франция, Дания, Финландия и Швеция.

Въпреки това потреблението на джойнт в държавата ни е под средното ниво за ЕС. Общо в 28-те държави средно един на десет души е употребявал "коноп" в рамките на последните 12 месеца. Първенците в класацията са Франция и Дания, в които 1/2 и 1/3 от хората си дръпват за отмора.

Процент на пушещите трева в България.

Джойнтът в момента е най-популярната забранена субстанция в Европейския съюз, в който повече от 19 милиона души са го ползвали за година. 


България е сред страните, в които се използва най-малко кокаин.


Страната ни обаче е сред първенците в употребата на амфетамини и екстази.Добра новина е, че нивата на смърт, причинена от свръхдози в България, са сред най-ниските.Притеснително високи са обаче нивата на риск от заразяване с Хепатит C и ХИВ
  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  За политиката