Българите - първенци по употреба на екстази, амфети и трева в ЕС

ОFFNews Последна промяна на 04 юни 2015 в 20:14 11307 17

Двойно повече българи пушат марихуана в сравнение с преди 10 години, сочи доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН).

В момента 8,3% от хората между 15г. и 34 г. признават, че са пушили канабис за последната година. През 2005 г. бройката е била под 5%. Това поставя страната ни в топ 6 на държавите в Европа по ръст на пушачите на трева заедно с Франция, Дания, Финландия и Швеция.

Въпреки това потреблението на джойнт в държавата ни е под средното ниво за ЕС. Общо в 28-те държави средно един на десет души е употребявал "коноп" в рамките на последните 12 месеца. Първенците в класацията са Франция и Дания, в които 1/2 и 1/3 от хората си дръпват за отмора.

Процент на пушещите трева в България.

Джойнтът в момента е най-популярната забранена субстанция в Европейския съюз, в който повече от 19 милиона души са го ползвали за година. 


България е сред страните, в които се използва най-малко кокаин.


Страната ни обаче е сред първенците в употребата на амфетамини и екстази.Добра новина е, че нивата на смърт, причинена от свръхдози в България, са сред най-ниските.Притеснително високи са обаче нивата на риск от заразяване с Хепатит C и ХИВ
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.10 2015 в 19:35

Много ми е интересно страната на Марихуаната/конопа - Холандия защо липсва... и тия най-накрая да направят една статия като хората и да сравнят легалната трева в холандия и нелегалната трева в българия да видим как е по добре в холандия и как е по зле в българия точно по тези 2 причини. ако българските политици си използваха мозъка както трябва щеха вместо от нелегална трева да си прибират да кажем по 1 милион лева на година, можеха от легалната трева да си прибират по 2 милиона на година (примерно), и не е невъзможно... политиците винаги ще намерят начин и от легално и нелегално да гълтат парички, шот се си оставят от ония "вратички" за "спешни" случаи, ма нали са "умни тарикати" докат не легализират тревата и не направят некои други работи нелегални нема се оправи тая държава, па да не говорим за хората..
ПС: България до 10 години мах ще е на циганите/турците, АКО ние и най вече политиците не се стегнат и да направат нещата както трябва !!!

05.06 2015 в 21:12

@Радио Марс - Осъзнай се по селата друсат повече дори от софия....

05.06 2015 в 18:39

И източникът, че са картинките са малко грозни тук:
http://www.emcdda.europa.eu/attachements.cfm/att_228272_BG_TDAT14001BGN.pdf

05.06 2015 в 16:51

Най-голямата глупост за днес! В България опиатите са ограничени само в София и още няколко града ...

05.06 2015 в 16:05

Ейй, забравих да покажа бонга! Ето го http://atlanteangardens.blogspot.com/2015/05/archaeologists-discover-2400-year-old.html

05.06 2015 в 16:04

Victimized си го е казал/а достатъчно добре. За англочетящите, ето ви бонг на ~2,400 годинки открит в Русия, смята се че е скитски. Ето ви статия на Български за едно проучване от 2013 (в Лондон) върху ефектите на различни канабиноиди върху ракови клетки, има линк и към проучването но е на Английски: http://www.konop.bg/article/192/kanabinoidite-unishtojavat-rakovite-kletki-i-predotvratqvat-rasteja-im
Отделно мога да ви дам линк и към описание на голяма група международни проучвания правени между 2005 и 2009. Интересно е, но е дълго и е на Английски. http://www.cannabis-med.org/data/pdf/en_2010_01_special.pdf

Незапознатите с БИЛКАТА или да се запознаят, или да не пишат глупости.

05.06 2015 в 11:32

Не само алкохола е бил открит преди хиляди години , даже момчета ако се интересувахте малко повече щяхте да знаете , че е уреда за дестилиране на алкохол е измислен около хилядната година , преди това са го карали на вино и бира .... Скоро намериха в една китайска гробница марихуана сорт за пушене на 2700 години . Гръцкия географ Страбон говори за племе от траки които не ядели месо пиели много мляко и пушели много "треви" . Конопа е първото , повтарям , ПЪРВОТО култивирано от човека растение , и до ден днешен е доказано , че може да получим от него платове , био горива , био пластмаса , лекарства , болкоуспокояващи и така на татък . Защо е нелегална ? Едно американско магнатче което се занимава с изсичането на гори и превръщането им в хартия , от конопа се прави много по-лесно възобновяема и доста по трайна хартия , лобира пред сената в САЩ и го правят незаконен под претекст , че е наркотик от дявола и хората го пушат и не знаят какво става после . Така до ден днешен . По развитите страни включително САЩ почнаха постепенната легализация , понеже е страшно лицемерно при положение , че и малките деца знаят за ползите и вредите , тревата да вкарва деца и мирни граждани в затвора .......

05.06 2015 в 09:35

Ето, тоталната забрана за употреба и притежание помага!
ХАХАХАХА

05.06 2015 в 08:31

С тази географска локация българската икономика можеше да прави милиарди, ако ганджата беше легална и се облагаше с данък. Реки от хора щяха да се спускат от съседките! Имайки предвид минималните рискове, свързани с пушене на трева в сравнение например с алкохола (който е чиста отрова и сигурно би бил незаконен, ако го бяха открили вчера, а не преди хиляди години), за мен е непонятно защо козът не се легализира веднага. Всеки ден държавата губи стотици хиляди левове...не че тва не е една от целите на забраната.

05.06 2015 в 08:08

България била в топ 6?? "Журналистите" и числа не могат да сравняват правилно. България има 8.3%, което я поставя в трета група (8.1-12.0), където има още 10 държави. В следващата група (>12) има 6 държави с по-голям процент от нашия. Тоест ако приемем, че сме с повече от всички държави в нашата група (за което няма данни) сме поне в топ 7. Директивата е ясна - от всички новини избираме най-лошите, а тях ги попроменяме малко, за да звучат още по-зле. Жалко за "журналистиката" ни.