Автентични исторически локации в сериала ''Кръв във Виена''

OFFNews 21 август 2020 в 09:09 4639 0

Снимка Epic Drama

„КРЪВ ВЪВ ВИЕНА“ – минисериал в три части с оригинално заглавие Vienna Blood – e по ТВ канал Epic Drama всяка сряда в 22:55 часа с повторение в събота, малко след полунощ, а епизодите се наричат „Последният сеанс“, „Изгубеното дете“ и „Кралица на нощта“.

Сниман изцяло във Виена, минисериалът проследява Макс Либерман (в ролята е английският актьор Матю Биърд от The Imitation Game с Бенедект Къмбърбач и сериала Avenue 5) като брилянтния студент на Фройд, английски евреин, преместил се във Виена, очарован от идеята да изследва психопатични типове отблизо. Макс убеждава полицията да го допусне да наблюдава работата им.

Така Макс се запознава с Оскар Райнхарт, разследващ инспектор, който се бори със странен случай с убийство. В ролята на полицейския инспектор, полусловак, който се бори да се докаже пред началниците си, е австрийският актьор Юрген Мауер (от сериалите Tatort и Perfume на Netflix).

Ако крими историята е кръвта на минисериала, то историческите локации от австрийската столица, където е сниман изцяло, са плътта му. Ето кои известни места ще видите в трите епизода.

ФИЛМ ПЪРВИ: ПОСЛЕДНИЯТ СЕАНС

Wiener Konzerthaus – Галерията, в която Макс завежда Клара, за да види Beethoven Frieze на Густав Климт. Това е една от най-големите и в артистичен план прогресивни институции в международния музикален живот – в хода на сезона тук се провеждат над 750 събития с над 600 000 посетители.

Снимки: Epic Drama

Пристигането на кмета е заснето вътре в Хотел Сахер, пет-звезден хотел, разположен в първи район на Виена, срещу Операта. Известен е със сладкарския си специалитет, Sachertorte, шоколадовата торта „Сахер“.

Гробището, в което Макс и Оскар търсят надгробните камъни в нощната сцена, е в действителност централното виенско гробище Wiener Zentralfriedhof – едно от най-големите в света, открито през 1874.

ФИЛМ ВТОРИ: КРАЛИЦА НА НОЩТА

[Spoiler Alert: Мистериозната пациентка на Макс от епизод 1, Амелия, всъщност е изследовател и работи в музей – в ролята е австралийската актриса Джесика ДеГоу, която може да сте забелязали епизодично в „Короната“ или в „Дракула“ с Джонатан Рийс Майерс]. Макс идва да посети Амелия на няколко пъти в хода на историята, за да се допита до експертизата ѝ. Снимките са правени в Naturhistorisches Museum - сред най-големите от този вид и един от най-важните в Европа. Той е дом на уникални експонати като Вилендорфската Венера, която е на 29 500 години, както и на огромни динозавърски скелети.

Във филма има и сцени, заснети във Volkstheater. Операта „Вълшебната флейта“ е заснета именно във Volkstheater. Той отваря през 1889 като гражданското съответствие на Burgtheater. Днес има 830 места и една от най-големите зали в Австрия и Германия.

ФИЛМ ТРЕТИ: ИЗГУБЕНОТО ДЕТЕ

Макс и Клара пият кафе и хапват сладкиш в Café Bräunerhof - традиционно виенско кафене и ресторант, намиращ се на Stallburggasse 2 в Innere Stadt първи район на Виена. Bräunerhof е известно най-вече с това, че е любимото място на австрийския писател Томас Бърнхард.

Снимките пренасят зрителите и на друга знакова локация в австрийската столица - Макс и Оскар играят билярд в Café Sperl – Якоб Ронахер основава Café Ronacher през 1880 г., в ъглова сграда на Gumpendorfer Straße и Lehargasse. Още в първата му година, той го продава на семейство Sperl, които го преименуват на Café Sperl. Преди Първата световна война основната му клиентела е интересна смесица от културния и военен елит на Виена. Café Sperl е ползвано при снимките на филма „Преди изгрева“ от 1995 г. с Итън Хоук и Джули Делпи, във филма „Опасен метод“ с Виго Мортенсен и Майкъл Фасбендър, както и в минисериала The Winds of War.

Разбира се, това не е всичко! В сериала може да се види и всеизвестното „Виенско колело“ в парка „Пратер“, Burggarten пред двореца Хофбург, замъка Grafenegg, езерото Strauss Ottenstein.

„Кръв във Виена“ можете да видите по Epic Drama от 19 август, всяка сряда в 22:55 часа, с повторение в събота, малко след полунощ.



Epic Drama е ТВ канал за най-добрите исторически драматични сериали от цял свят, достъпен в Булсатком на позиция 433 за IPTV и HD приемниците и на 76 за SD приемниците, в мрежата на А1 България на позиции за DTH – 60, за DTV (кабелна) – 214, за IPTV (Premium) – 201, в ТЕЛЕКАБЕЛ - на HD позиция 228, в NetWorx – на позиция 230, в София – в NET1 на 137 канал. Във VIVACOM TV на позиция 55 за DTH TV 2L и на 76 за IPTV в пакет TV 2L+.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови