Актриса на Marvel представя Неразкрити случаи по Viasat History

OFFNews 31 януари 2022 в 00:59 1867 0

Фатален удар в шията на една мумия… Необяснимо изчезване на двама принца… Неизяснено самоубийство на една актриса: от древен Египет до бляскавия Холивуд, чрез най-съвременните методи на криминалистиката, „Неразкрити случаи от историята“ преразглежда криминални досиета, които все още карат експертите да се почесват незнаещо по тила.

С водещ актрисата Флорънс Касумба, позната от филмите Captain America: Civil War (2016), Black Panther (2018), Avengers: Infinity War (2018) и The Falcon and the Winter Soldier (2021) – документалният сериал в шест части дебютира по Viasat History в 22:00 часа на 7 февруари и ще се излъчва всеки делничен ден по същото време.

Мерилин Монро: Мистериозната смърт на една икона

Ненавременната смърт на една от най-големите филмови икони на 20-и век все още е обвита във въпросителни. Дали наистина се е самоубила на 36 г. или е била жертва на конспирация с президента Кенеди? Монро е намерена мъртва в апартамента си през август 1962 г: бързата аутопсия показва, че причината за смъртта е свръхдоза. Някои, обаче, правят спекулации, че тя не се е самоубила, а била убита или от Боби Кенеди, или от мафията.

Според последните теории, актрисата е била убита от набедения за нейн любовник към онзи момент, Д-р Ралф Грийсън. Тази хипотеза е подкрепена от открита мистериозна кутия в библиотеката на Университетския колеж в Лос Анджелис през 2019 г. Кутията съдържа документи, които Грийсън е събирал за Монро, а съдържанието е засекретено за двадесет години, веднага след като за пръв път е открито, което още повече засилва подозренията. Грийсън открива тялото на актрисата и много хора предполагат, че именно той й е дал смъртоносната доза барбитурати.

„Неразкрити случаи от историята“ по Viasat History се опитва да стесни кръга от възможни извършители като открива нови доказателства, провежда нови интервюта и посещава мястото на смъртта на Морно, като същевременно дава всеобхватен поглед към Холивуд от 1960-те.


Рамзес III и конспирацията в харема

Рамзес III, който управлява през 13 век пр. Хр., живял в доста турбулентно време. Например, първата стачка в историята е именно при неговото управление, така че може би не е изненадващо, че имало заговори срещу него. Според исторически извори от онова време, дори една от жените му и един от синовете му са замесени в тези конспирации.

Но как точно е умрял Рамзес? На пръв поглед, по мумията, открита през 19-ти век – няма нищо необикновено. Съвременен скенер, обаче, показва, че Рамзес е имал дълбок разрез на шията си, липсва му пръст и има няколко фрактури по краката. Изследванията показват, че ударите по краката вероятно са причинени от брадва, докато този на шията може да е нанесен с кама. С две думи: Рамзес е бил убит.

Сведенията показват, че извършителите на заговора за убийство, известен като „Харемската конспирация“, са били заловени и повечето от тях са осъдени на смърт – включително Пентавър, един от синовете на Рамзес. Това се подкрепя от факта, че ДНК тестове доказват, че Рамзес е свързан с по-рано неидентифицирана мумия, погребана по начин, предполагащ че човекът е бил предател. Това може да е бил Пентавър, който е бил принуден да се обеси. Това от своя страна доказва предположението, че Рамзес е бил убит от членове на семейството.

Как умира Винсент Ван Гог?

И до ден днешен се вярва, че Винсент Ван Гог се е самоубил: художникът се прострелва в сърцето докато е в полето, но инцидентът няма свидетели, а вероятността да е имало други замесени не е разследвана. В момента, когато умира, Ван Гог е отседнал в хотел, а дъщерята на съдържателя свидетелства години по-късно, че художникът й е казал: „Опитах да се самоубия“. Това твърдение е подкрепено от млад мъж на име Рене Секретан, който твърди, че Ван Гог е откраднал пистолета му. Оръжието е намерено близо 60 години по-късно в полето, където Ван Гог е работел преди смъртта си.


Малката огнева мощ на оръжието предполага, че пистолетът е бил ползван от близко разстояние и действително може да е бил в ръката на художника при изстрела. Един съдебен лекар, обаче, доказва, че ако Ван Гог се е прострелял с този пистолет, трябва да е имало остатъци от барут около цялата рана, а кожата е трябвало да бъде обгорена, но прегледът навремето не показва нищо такова.

От това следва, че е възможно някой друг да е стрелял с пистолета: според Стивън Найфе, биограф на Ван Гог и един от експертите на „Неразкрити случаи от историята“ по Viasat History, това е 16-годишният Секретан, който непрекъснато дразнел Ван Гог. Художникът казал, че сам е стрелял с оръжието, защото е имал желание да умре така или иначе.


Други случаи в поредицата, която дава нов поглед към вече известни открития и нови улики към неразгадани с десетилетия, а понякога и с хилядолетия случаи, са „Луксозно момиче на повикване“, „Кулата на смъртта – крал Ричард и двамата принца“ и „Медичите – камата в катедралата на Флоренция“.

„Неразкрити случаи от историята“ е ексклузивно по Viasat History – от 7 февруари, понеделник, всяка делнична вечер в 22:00 часа.



Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес. Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови