2,16 млн. лева събра „Българската Коледа“ за последната година

OFFNews 20 ноември 2014 в 15:00 2699 2

Снимка president.bg

Дарения в размер на 2 160 000 лева събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ пред последната година. Това отчете президентът Росен Плевнелиев, който представи резултатите от кампанията в Александровска болница в София.

Миналогодишното издание на „Българската Коледа“ се проведе под мотото „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“. Причината за това е, че болестите, свързани със слуха и зрението, често се развиват в ранна детска възраст и затова в повечето случаи се диагностицират твърде късно и има опасност да не могат да се лекуват успешно. 

С близо 950 000 лева са подпомогнати лечението и рехабилитацията на 524 деца – рекорден брой от създаването на инициативата до момента. 81 от децата страдат от вродена глухота и имат кохлеарни импланти, които се нуждаят от подмяна.

Със средства от „Българската Коледа“ са осигурени лекарства на 72 деца за над 220 000 лева. 347 деца с неврологични заболявания пък са подпомогнати за осъществяване на рехабилитация на обща стойност 276 200 лева.

"Искрено вярвам, че с помощта на “Българската Коледа” тези деца ще водят един по-добър и достоен живот“, заяви президентът Росен Плевнелиев. 

Снимка: Администрация на държавния глава

В рамките на миналогодишното издание на „Българската Коледа“ е закупена апаратура за общо 30 болници на стойност 1 207 177 лева.  

Със средствата са закупени апарати за отоакустични емисии за 23 болници в цялата страна. Апаратът помага за ранна диагностика на слуха на новородени и на малки деца. С негова помощ е възможно навременно поставяне на кохлеарни импланти.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и Военномедицинска академия, където се извършва оперативно лечение на пълна загуба на слуха, са получили апаратура за осъществяване на кохлеарна имплантация. За двете болници са закупени операционни микроскопи, за ВМА са закупени още операционна дрил-система и апаратура за BERA и ASSR. За ИСУЛ пък е закупена и операционна бормашина с конзола.

Лечебни заведения в цялата страна са получили и апаратура за скрининг на очни заболявания.

За болниците в Стара Загора и Плевен са закупени фундус камери-RetCam. СБОБАЛ-Варна е получила лазерен фотокоагулатор, куплиран с индиректен офталмоскоп, заедно с леща за индиректна фотокоагулация.

10 болници в цялата страна са получили авторефрактометър/ видеоретиноскоп. За Александровска болница са закупени портативен кератометър, портативен биомикроскоп и анестезиологичен апарат.

ИСУЛ и Университетската болница в Пловдив пък са получили операционен микроскоп за офталмология.

Като успех на кампанията за 2013/2014 г. Плевнелиев отбеляза и промяната в клиничната пътека за деца с Нефротичен синдром, което предоставя възможност за медикаментозната им терапия.

„От десет години тези деца разчитаха единствено и само на “Българската Коледа” за осигуряване на жизнено необходимите им лекарства, а от юли тази година средствата за лечението им се предоставят от Националната здравноосигурителна каса“, посочи Плевнелиев.

През 2014 година благотворителната инициатива на президента „Българската Коледа“ беше осъществена за единадесета поредна година.

„Българската Коледа“ ни помага да осъзнаем колко голяма е силата на проявената човешката съпричастност и доброта и че подадената ръка на изпадналите в беда осмисля живота ни. Кампанията има амбицията да подобри здравето на българските деца и да насърчи отговорното дарителство, като работи максимално прозрачно, ефективно и обществено отговорно, каза още Плевнелиев, който благодари на всички дарители и на съорганизаторите на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!