11 млн. варианта за матурата по български, вариант 2 на изпита след VII клас

OFFNews 19 май 2017 в 05:00 14451 1

52 553 дванадесетокласници ще се явят на матура по български език и литература днес. Над 55 хил. седмокласници пък ще се борят за местата в най-добрите гимназии също на изпит по български и литература.

Вариантът за теста за матурата бе генериран в 5.10 ч. тази сутрин от журналиста Виктор Борисов от тв "България Он Ер" в сградата на Министерството на образованието и науката. Възможните комбинации на заложените въпроси бяха 11 718 750. 

Матурата започва в 8 ч. и продължава 4 часа, а зрелостниците със специални потребности имат два часа допълнително за работа.

Авторът и произведението, по които ще пишат те, ще станат ясни в 12 ч., съобщи пресцентърът на МОН.

Вторият от трите трите изпитни варианта за седмокласниците бе изтеглен в МОН в 8.50 ч. от репортера на БНТ Елиана Димитрова. Изпитът им започна в 10 ч.

След 15.30 часа на сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.

Матури

Системата за наблюдение на тазгодишните матури ще позволи индивидуален мониторинг на всяко едно от местата, на които ще седи ученик. Това ще позволи компютърен анализ при съмнение за преписване, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието. За целта всяко място в класните стаи ще бъде номерирано и за всеки ученик е определено конкретно място.

За държавния зрелостен изпит по български са осигурени 4049 камери. Няма да има зала без видеонаблюдение.

Картината от камерите ще следят в реално време 50 представители на МОН и на регионалните управления на образованието.

13 500 квестори ще следят за реда. Във всяка зала ще има по двама, още двама ще пазят в коридорите, квестори ще има и на входа на всяко училище.

При провеждането на матурите като наблюдатели имат право да присъстват и до трима представители на родителите на ученици от училището, където се провежда изпитът. Имената им са уточнени месец преди изпитния ден от настоятелството, а в училищата без настоятелства - от родители на ученици в десети и единадесети клас.

ДЗИ по български ще има в 663 училища и общо 4099 зали.

От тази година има 20 мониторингови центъра в цялата страна. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехнологично оборудване, които да наблюдават процеса. Нова мярка за сигурност са и модулите на матурите.

За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.

Учениците трябва да са в училищата 15 минути по-рано и да носят документ за самоличност, служебната бележка за допускане до изпита и химикал с черен цвят.

Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

Изпитите по четири предмета са разделени на два модула – математика, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, както и по биология и здравно образование. Останалите изпити се състоят от по три модула с различна продължителност.

Първият модул по български продължава 1 час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят максимум 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи до 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Писмените работи от тазгодишните матури ще се проверяват на компютри в 41 оценителски центъра в цялата страна.

Новият начин изцяло ще замени досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия. Ще се спести време и ще се опрости процесът, тъй като няма да се налага оценките да бъдат пренасяни от хартия на компютър, и ще бъдат избегнати евентуални грешки при пренасянето на резултатите.

Тази пролет МОН е ангажирало 682 оценители. Всяка работа ще се проверява от двама души.

Вижте теста и верните отговори от матурата по български език и литература и теста и верните отговори изпита по литература след VII клас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12050

1

Nenko Lazarov

19.05 2017 в 10:16

"52 553 дванадесетокласници ще се явят на матура по български език и литература днес."

От това следва въпроса колко места за прием има в българските измислени университети. Миналата година бяха над 70 000.
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието