Окончателно: Двупартиен кабинет между ГЕРБ и Реформаторите

Той ще е подкрепен от мнозинство в парламента на база обща програма, подписана от ПФ

Нели Чолашка 30 октомври 2014 в 16:31 36600 55

Реформаторите и ГЕРБ влизат в коалиция.

2-партийно правителство на ГЕРБ и РБ с мнозинство в парламента, скрепено с писмено споразумение. Споразумението засега ще бъде подписано от ПФ, може и други да се присъединят.

За това са се разбрали на тристранната среща представители на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичният фронт.

Очаква се споразумението между трите партии да бъде подписано до началото на следващата седмица, а  после да се пристъпи към съставяне на правителство, в което отговорността да си поделят ГЕРБ и Реформаторите.

„ГЕРБ и Реформаторския блок ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите на Патриотичния фронт и около тази програма ще структурират политическо мнозинство. След това ще бъдат предложени структура и състав на правителството“, обяви след срещата Радан Кънев от Реформаторския блок.

На въпрос това означава ли, че РБ е отстъпил за участие в правителство на малцинството, той отговори: „Ако има мнозинство в парламента, няма правителство на малцинството“.

„Наша твърда позиция е, че ние сме готови да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок, което ще включва общи приоритети, политическа рамка, структура и състав на следващия кабинет“, обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

По думите й това коалиционно споразумение ще бъде придружено от разработени програмни приоритети, за които се търси по-широка политическа подкрепа.

„Поканата към Патриотичния фронт е да видим тяхното разбиране за тази предложена формула и за възможността те да подкрепят програма на следващото правителство без да участват в него.

Имаме общи виждания по този въпрос, но нямаме позиции, които очакваме да получим, след като представим готовия документ. Разширяването на формата на подкрепа ще представяме на други политически сили“, допълни Бъчварова

"Разработва се програмата, която трябва да е максималната доза компромис между предизборните програми на ГЕРБ и Реформаторския блок. Има четири или пет страни, които подлежат на изчистване и това ще се случи в следващите няколко дни. В този формат, при определени условия, бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили", каза другият преговарящ днес от ГЕРБ - Томислав Дончев.

Той уточни, че ГЕРБ не би приела подкрепа от всеки и на всяка цена.

"Има политически сили, които са заявили подкрепа за кабинет, въпреки това, някой от тях и конкретно ДПС  - ние не можем да приемем подкрепата", каза още Дончев.

Трите партии са си дали срок до понеделник вечерта или вторник сутринта да представят окончателния текст на общата програмата.

Първи от тристранната среща излезе съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов и обяви, че на срещата не се е говорило за коалиция, а за обща програма.

Той коментира отново критиките на председателя на ЕНП Жозеф Доу относно две точки от програмата на ПФ – задължителните изпити по български за децата преди да тръгнат на училище и разполагането на ракети „земя-земя“ по Южната граница на България.

"Засегнати сме от поведението на европееца Дол, който не си е направил труда да се запознае с нашата програма и просто преразказва едни глупости, който са му написали 60 циганина в една петиция", коментира Симеонов.

Той обясни, че не е особено доволен и от поведението на Бойко Борисов, който на срещата между ПФ и ГЕРБ в централата на ГЕРБ не е имал нищо против тези две точки, а вчера и той видя проблем.

В крайна смета в парламента няма място за любов, омраза и емоции, уточни съпредседателят на ПФ.

„Готови сме на отстъпки, защото виждаме, че другите страни са готови на отстъпки”, каза Симеонов относно спорните две точки от програмата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!