Учителят на Таря: Аз донесох рока в града на Nightwish

Владимир Йончев 25 март 2013 в 18:44 20019 5

Пламен Димов с (отляво надясно) Юка Невалайнен, Марко Хиетала (на когото не е преподавал), Туомас Холопайнен и Емпу Вуоринен
Пламен Димов с (отляво надясно) Юка Невалайнен, Марко Хиетала (на когото не е преподавал), Туомас Холопайнен и Емпу Вуоринен

 

 

Българинът Пламен Димов е учителят на Nightwish, човекът, който ги е запалил по рок музиката и ги е събрал заедно. При него Таря, Туомас, Емпу и Юка са учили музика, при него са правили първите си репетиции и досега той е един от най-близките им хора.

Интервюто с Пламен Димов е взето в края на 2012 година, когато той за последен път се върна в България и свири в трибют концерт с песни на Nightwish в столичен клуб.

Интервюто се публикува за първи път. Пазехме си го специално за концерта на Таря, който ще бъде на 30 март в Зала 1 на НДК.

А ако някой случайно не знае коя е Таря, ще му кажем, че всички в редакцията сме й горещи фенове и ще го посъветваме бързо да си купи билет, докато още има.

 

Знаем, че Китеe е съвсем малко градче, а заради Nightwish сигурно вече е най-известното нещо във Финландия. Разкажете ни какво представлява това градче.

Китее наистина е малко градче. Преди 26 години, когато отидох там, беше 14-хилядно. В момента е само 9000-10 000. Същата тенденция, каквато има и във всички малки градове в света – населението се премества към по-големите центрове. Това е едно красиво място, на езеро. Във Финландия има около 300 000 езера, и то е на едно красиво езеро.

А Вие как попаднахте там?

1984 г. отидох, бях с „Трио“ в Норвегия, получихме договор за Китее, Финландия. Започнах да гледам къде е това Китее, открих го и казах на момчетата, че няма да ходим там, защото е на руската граница. Но така стана, че отидохме, запознах се с бъдещата ми жена и така...

А България в коя група свирехте? 

Първо свирех в „Монтана Бенд“, а след това в „Трио Алиби“ - и двете групи са пловдивски.

Предполагам, че в Китее има само едно-единствено училище и всичките от Nightwish са се познавали още от там.

 В Китее има средно училище, гимназия, народно училище. Има четири различни училища.

 За 9000 души четири различни училища?

Да, дейностите им са насочени към различни групи хора. Има училище, което подпомага социално слаби, изоставащи, отчаяни от живота. Те получават приют, възможност за образование – държавата ги подпомага. После има средно училище, гимназия.

С кого от Nightwish първо се запознахте? Предполагам, че с Туомас Холопайнен– той е най-голям.

С Туомас, да, бяхме близки семейства и забелязах, че това момче е по-необикновено от всички други, които познавах тогава.

Предполагам, че е бил на 8-9 години, когато сте се запознали?

На 10-11. Той беше един мечтател. Като го погледнеш в очите, виждаш, че това момче желае да направи някакъв негов свят. Нещо, което той и направи – собствена музика, собствена група. Даже последният албум Imaginaerum е една игра на думи. На Туомас идеята беше да се казва Imaginarium. По нещастна случайност това са верига магазини за играчки в Испания. После промениха името, за да няма искания за милиони евро.

Разкажете ни за Таря, тя как се появи?

Мой приятел доведе Таря при мен. Ако отидете в YouTube и напишета „Plamen Dimov Tarja”, ще видите един клип с нея. Тя пее кавър на Michael Jackson. Мисля, че е на 13-14 години тогава. Когато я видях, беше на 11 години. Този мой приятел, учител по музика, я доведе и каза: Я виж това, това е нещо необикновено! С Таря изпяхме една песен, след което се пошегувах: Я, виж тук има една песен - „The greatest love of all”, с много труден английски, но можеш ли да я направиш? Тя изпя тази песен много точно, не казвам безупречно, а точно, като дете. Аз се учудих и я питах: Ти защо не пееш фалшиво?! А тя ме погледна и се уплаши, помисли, че трябва да пее фалшиво, а Таря не пее никога фалшиво.

 

Таря сигурно е изглеждала много по-различна като дете, отколкото сега?

Да, разбира се. Като видите в YouTube този клип, ще видите колко различна беше тя. Естествено, като деца всички сме различни. Променяме се, като порастваме или като напълняваме.

Около създаването на групата има една неяснота – Туомас и Емпу ли са били заедно, къде точно са били, на брега на някакво езеро. Говори се, че в началото са искали да създадат акустична фолк група, а после се е получило друго? Можете ли да разкажете подробности?

Идеята идва от Туомас. Те са трима приятели, които свиреха в моите формации. Отиват на един остров срещу Китее, където запалват огън и Туомас им казва: Хайде да направим една група, която се казва Nightwish. Групата е трябвало да бъде полуакустична, с бавна, лирична музика, но понеже Туомас е поет... Той първо има визия, идеи, след това той е поет, той е музикант, той може да аранжира и да поставя нещата точно. Всяка песен на Nightwish, която слушате, няма нито един излишен тон или място, всичко е поставено като механизъм, като ред. Няма хаос. Там се ражда идеята, той казва на момчетата, след което ...

А кои са били момчетата тогава?

Юка и Емпу. ( Jukka Antero "Julius" Nevalainen/Юка Невалайнен е барабанистът, а Erno "Emppu" Matti Juhani Vuorinen/Ерно "Емпу" Вуоринен е китаристът на Nightwish).

И как са намерили Таря, те познавали ли са се преди това?

Да, познаваха се. Те са свирили заедно. Ако отидете на Tuomasholopainen.com, ще видите едно голямо интервю с мен. Там има видео, където Туомас свири с моята група саксофон.

А Вие, когато преподавахте, имахте своя група и те свиреха в нея, така ли?

Да, тя се казваше Braz Band. Фактически Туомас, Юка, Емпу са свирили там. Техният репертоар беше Chameleon, Хърби Хенкок, Birdland, ние свирехме джаз рок.

Колко странно, едва ли някой е предполагал, че Nightwish се е родила от джаза.

Да. Първите компакт дискове, които правихме, аз имам няколко от тях, те струват от порядъка на 200 евро. Аз не поставям цени – фен ми звъни и ме пита за някой диск, а аз му казвам, че не мога да поставя цена. Така последно пратих до Мелбърн един диск.

Те всички бяха около мен, аз ги запознавах, познаваха се с Таря. Ние сме свирили 3-4 години с Емпу, Юка, Туомас и Таря. След което през 1997 г. записаха първия си диск Angels fall first. Тогава бяха само четирима. Емпу свири бас и китара, нямаха басист. След това дойде Сампа Хирвонен, който след това замина за казармата. След това Сами Ванска. Той свири известно време, записа два компактни диска. После дойде Марко Хиетала, който бе голямото идване за Nightwish извън Китее.

В кой албум Вие имате най-голямо влияние?

Най-голямо влияние за албум имам в Oceanborn, където аз съм целият оркестър. И други хора са сложени, но те си заминаха. Аз и Туомас направихме цялата оркестрация без нито една нота. Туомас свиреше, аз повтарях с цигулката. Албумът е Oceanborn – един от най-хубавите в историята на Nightwish. Тогава те са били на по 21-22.

Този албум е много странен. За него Таря разказва, че й е бил най-труден, защото Туомас постоянно я карал да изпълнява отново и отново, докато се получи това, което му е в главата, а то било страшно различно от това, което тя си представяла. Таря често казва, че като дете не е слушала рок музика. Какво е слушала тя тогава? Каква е атмосферата в град като Китее? Каква музика слушат младежите, децата?

Баща ми казва, че ако отида на Гренландия, след три години там ще поникне трева. Аз промених атмосферата в този град, аз преобърнах този град. Аз и Туомас направихме този град. Не е по-известен от Nokia в момента, но преди две години бях поканен от финландския президент Таря Халонен на кафе. Когато отидох казах: Таря, не ти нося черен хляб и миризлива ракия, но ти нося осем компакт диска на най-големия музикален експорт във Финландия в момента, Nightwish от нашето село. Тя ми каза: Не ми говори глупости, знам кой си. Във Facebook, когато отидете, можете да видите снимката, в която и поднасям осем диска, от които шест платинени.

Искам да Ви питам за най-обсъжданата и неудобна тема – защо се разделиха момчетата и Таря. Таря ли е странен характер, аз оставам с впечатление, че тя е много сговорчива. Или нещо друго се намеси?

Аз винаги, когато съм давал интeрвюта, съм говорил хубави неща за Таря, защото аз имам добри отношения с нея, макар че не поддържаме връзка. Нямам нищо лошо, което мога да кажа за Таря – прекрасен артист, професионалист, наложи собствен стил между класика и рок. Този стил го направи Таря, той е неповторим. Но в групата Nightwish има пет места, няма място за шести член – нито за майката на Туомас, нито за бащата на Емпу или за любовника на Таря. Когато решават нещата, те ги решават петима души. Намеси ли се шести, нещата се променят и идва бум, както дойде в групата. Това е истината за Nightwish.

Има ли някакъв шанс да се съберат отново?

Мисля, че не.

Толкова силен ли е станал разривът?

Да, но даже те не искат да разговарят за тези неща.

Толкова ли е солидарна групата? Отстрани оставаме с впечатлението, че Туомас е толкова силна личност, че едва ли ще седне да обсъжда с Емпу или Юка.

Туомас е благородник, джентълмен. Като малък, като играеха децата, ако му вземеш играчката, той ще ти даде втора. Той е прекрасен човек.

А другите какво представляват като характери?

Туомас е мислител, Емпу е като живак – можеш да го видиш в един момент на три места, усмихнат, чаровен. Юка е много бърз. Играеше в нашия бейзболен отбор, беше един от най-бързите във Финландия. Той е точен, хубаво момче.

По време колко репетираха. Как минава времето на едно 14-15-годишно момче или момиче във Финландия. Там през зимата е тъмно до 10 ч. и после от 14 ч. пак се стъмва.

Не, това не влияе много. Влияе, може би, на психика, манталитет, някои хора се депресират. Но Nightwish бяха постоянно в студиото, постоянно свиреха. Туомас е такава обединителна личност и накара всички други да вярват в това нещо. Казвал съм много пъти, даже когато избраха Анет, пратих един текст: Която и да е, над средна класа солист, като е до тебе, е звезда. Защото Туомас прави всичко. Туомас е млад гениален композитор. Аз слушам много по-различна музика, но съм човек, който свири джаз, джаз-рок, но уважавам и свиря, и се наслаждавам на хеви метъла. Това е протестът на младите хора днес. Това време вече не е така романтично, както когато ние бяхме млади. В момента цели държави загиват заради алчността ни.

Имате ли пръст в някоя от композициите на Nightwish?

Не, това си е тяхно поле на действие. Аз не композирам за Nightwish, но Oceanborn, ако слушаш, има много неща, които съм казал и предложил.

А разказвахте ли им за България?

Да, разбира се. Даже когато направихме втория албум с тях – Play that funky humpa music през 1996 г., това е първият албум, където свирят бъдещите четирима членове на Nightwish, аз написах, че се посвещава на българския пророк Ванга. Тя почина тогава. Те ме питаха коя е тя и аз им обясних, че тя предсказва. На север не вярват много-много в тези неща, но на юг вярваме повече. 20 компакт диска донесох в църквата „Св. Петка“ на Ванга. Беше ме изпреварил Борис Христов, който също бе донесъл музика.

А сега срещате ли се с тях?

Да. Даже сега, като пътувах от Белград с колата, Емпу имаше рожден ден, чухме се. Сега като се върна във Финландия юли месец, имат голям концерт, сигурно ще се видя с Туомас.  

English version

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови