Учителят на Nightwish си идва в България

Владимир Йончев 23 юни 2012 в 21:28 8956 3

Пламен Димов с (отляво надясно) Юка Невалайнен, Марко Хиетала (на когото не е преподавал), Туомас Холопайнен и Емпу Вуоринен
Пламен Димов с (отляво надясно) Юка Невалайнен, Марко Хиетала (на когото не е преподавал), Туомас Холопайнен и Емпу Вуоринен

Пламен Димов, учителят по музика на Таря Турунен и бившите й колеги в Nightwish Туомас Холопайнен, Емпу Вуоринен и Юка Невалайнен, си идва в България. Димов от много години живее в малкото финландско градче Китее. Намиращото се до руската граница 9-хилядно Китее е родното място на 4 от петимата музиканти, които свириха в славния период на Nightwish, когато Таря бе вокал на групата.

Пламен Димов ще бъде в България само за няколко дни. Той е гост на трибют-концерта с песни на Nightwish, който ще бъде в столичния клуб "Rock It" в понеделник, 25 юни, вечерта.

Преди началото на концерта легендарният българин, описан с много любов надълго и нашироко в биографичната книга "Once Upon a Nightwish" ще отговаря на въпроси на феновете на най-голямата група в симфоничния метъл.

Димов е учител по музика в единственото училище в Китее, когато Таря и Туомас са едва първи клас. Макар че е преподавал на всички от Nightwish, далеч по-специално внимание е обръщал на Таря и е първият, който е открил, че едва шестгодишното момиченце има невероятни музикални заложби. Най-странното е, че в далечната 1984 години те съвсем не били видими. Самият Димов разказва как съпругата му го питала защо обръща толкова специално внимание на Таря и пренебрегва другите деца.

Трябваше да дойде 2004 година, когато целият свят говореше за Nightwish, за да мога да кажа на жена си - "Ето затова!", разказва Димов.

Историята на може би най-значимата група на първите години от нашия век започва пред погледа на Димов. На брега на едно от езерата при Китее (25% от територията на градчето е водна площ) в една топла за финландските стандарти вечер през 1995 година, Туомас и Емпу решават, че трябва да основат акустична група. Туомас се сеща за по-малката с година от него Таря, с която заедно е ходил на уроци по пеене при Пламен Димов.

Нататък историята е известна, а за неизвестната й част ще можем да питаме лично Пламен Димов в понеделник.

Освен разговорът с него в Rock It (на пресечката на "Бенковски" и "Дондуков"), български певици, които доближават уникалната бленда на Таря, ще се опитат да сътворят атмосферата на симфония метъл. Дамите са Теодора Петрова - вокалистка на пловдивската група Ivory Twilight и Николета Станойкова - една от финалистките на „България търси талант 2010”. Ще звучи още симфоничен готик рок с оперни вокали – дело на бандата My Thirst, която също не пести хитове на Nightwish.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!