Светът похарчил 1.7 трилиона долара, за да воюва

OFFNews 05 април 2016 в 14:08 3654 6

Светът похарчил 1.7 трилиона долара, за да воюва

Военните разходи в световен мащаб са достигнали близо 1.7 трилиона долара през 2015 г., което е увеличение от 1 % спрямо предходната 2014 г., показва проучване на Международния институт за мирни изследвания в Стокхолм (СИПРИ). Данните са представени при откриването на Стокхолмския форум по сигурността. 

Проучването показва, че това е първото сериозно увеличение на разходите за отбрана от 2011 година насам. Увеличаването на световните разходи за отбрана донякъде се дължи на растежа в Азия, Централна и Източна Европа, както и в някои държави от Близкия Изток. Спадът в разходите на запад се стабилизира, докато в Африка, Латинска Америка и Карибския регион разходите намаляват. 

САЩ остават най-големият клиент на военноотбранителната индустрия, въпреки че през миналата година страната е намалила харчовете ѝ паднали на 2.4 % или 596 млрд. долара. Второто и третото място си поделят Китай и Саудитска Арабия, където разходите за отбрана нарастват - съответно със 7.4 % (до 215 млрд. долара) и 5.7 на сто (до 87.2 милиарда долара). Едва след това е Русия, която е увеличила разходите със 7.5 на сто до 66.4 милиарда долара.

На този фон България е с един от най-незначителните бюджети за отбрана. За 2015 г. страната ни е вложила в отбрана 599 милиона долара и това е най-малката сума от 2008 г. насам, показват данни на НАТО. В годишния доклад на българското Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2015 г. се посочва, че финансовият недостиг е оказал негативно влияние върху попълването на некомплекта от военнослужещи и върху придобиването на нови способности, което е довело до негативна оценка от страна на НАТО. 

През изминалата година е отчетен спад във военните бюджети по света заради падащите цени на петрола, показва още проучването на СИПРИ. Тенденцията ще се запази и през 2016 г., като най-драстично е намалението на разходите във Венецуела (-64 %) и Ангола (–42 %). Спад се отбелязва и в Бахрейн, Бруней, Чад, Еквадор, Казахстан, Оман и Южен Судан. 

Въпреки тенденцията на падащите цени на петрола, има държави, които продължават да увеличават разходите си за отбрана. Много от тях - най-вече Алжир, Азербайджан, Русия, Саудитска Арабия и Виетнам, са въвлечени в конфликти или са в обтегнати междусъседски отношения. Въпреки това руският бюджет за отбрана остава сравнително по-нисък от планирания, а Саудитска Арабия е повишила разходите си само заради военната интервенция в Йемен. И Русия, и Саудитска Арабия обаче планират орязване на разходите през 2016 г. 

Военните разходи на САЩ и Западна и Централна Европа намаляват от 2009 година до голяма степен като резултат от световната икономическа криза, но и заради изтеглянето на голяма част от военните части в Ирак и Афганистан. През 2015 г. обаче има изгледи за покачване на разходите, след като на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. беше прието бюджетите на държавите членки да се повишат.  

САЩ намали разходите си до 2.4 процента, което е значително по-бавен спад в сравнение с други години. Причина за намаляването на разходите е най-вече заради мерките за ограничаване на бюджетния дефицит. За 2016 г. се очаква разходите да задържат нивото си. 

Като цяло разходите за отбрана в Европа падат с близо 0.2 процента. В държавите, които граничат с Русия и Украйна - Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия, се наблюдава частично увеличаване на разходите. За разлика от тях обаче Западна Европа като цяло намалява разходите си за отбрана с 1.3 процента, което обаче е най-малкото понижение от 2010 г. насам. Великобритания, Франция и Германия вече анонсираха плановете си за скромно увеличение на бюджетите за отбрана заради опасения, свързани най-вече с политиката на Русия и заплахата от Ислямска Държава

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови