Отхвърлиха закона на Кунева за ВИП корупцията, не всявал страх

Симона Костадинова 03 септември 2015 в 10:54 5855 3

Вицепремиерът Меглена Кунева

Народните представители не приеха закона борба с корупцията по високите етажи на властта, изготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева. 

Текстовете бяха отхвърлени със 101 гласа "за", 38 "против" и 72 "въздържал се". 

Проектът предвиждаше създаването Национално бюро за предотвратяване на корупцията, която да обединява под една шапка Комисията за конфликт на интереси (комисията "Златанов"), БОРКОР и Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации. Текстовете предвиждаха директорът на новото звено да се назначава от правителството, което според опозицията е основание са съмнения за политически зависимости.

От Патриотичния фронт обясниха, че са готови да внесат 30 изменения в проекторакона. Методи Андреев от ГЕРБ заяви, че "Този закон трябва да всява страх, а не е така. Където има страх, има върховенство на закона". "Може ли лице, което фигурира в списъка с кредитните милионери, да е директор на бюрото? Или което е имало фирма и не е плащало на служителите си, или е участвало в скандални заменки", запита риторично депутатът от ГЕРБ.

Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви: Меглена Кунева да предлага закон за борба с корупцията е като "педофил рецидивист да предлага закон за закрила на детето"

"Остро възразявам срещу допускането на клеветнически и вулгарни изказвания от парламентарната трибуна. Ние се опитваме да водим добър тон в Народното събрание. Колеги от ДПС не се съмнявам, че защитавате Сидеров. Излезте си кажете: "Шубе ме е, не искам повече да се публикува информация за мен", реагира Радан Кънев.

Лидерът на БСП Михаил Миков ясно заявиха, че няма от партията му да подкрепят текста дори на първо четене. Той цялостно разкритикува текстовете на закона.

"Този закон няма сериозни аргуненти и не беше предложен след сериозен анализ за това какво досега не е било наред в другите институции, които се занимават с борба с корупцията", заяви председателят на БСП Михаил Миков.

Мустафа Карадайъ от ДПС заяви, че с текстовете се улеснява модела "Златанов". Според него законът ще доведе до "ежедневен лов за вещици"

По време на дебатите в зала депутатите от АБВ заявиха, че заради несъвършенствата в текстовете ще се въздържат при гласуването.

От трибуната единствено депутатът от ДБГ Димитър Делчев и председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ защитиха законопректа на Кунева.

Кирилов заяви, че е поздравил Кунева за изготвения текст и свършената работа, но подчерта, че приема текстовете като основа за дебат.

Делчев пък определи закона като "много добър". Той заяви, че проектът предлага изцяло нов подход към борбата с корупцията. Той обясни, че много му харесва, че бюрото може да се сезира по публикации в медиите.

Преди гласуването на законопроекта Кунева отговори на критиките на депутатите и заяви, че е внесла едни "добър проект, но ако вие искате да го направите идеален, ще работя с вас". Тя каза още, че закона стъпва на много сериозна база и са извършени анализи преди да се започне изготвянето на законопроекта. Вицеперемиерът се съгласи с някои от критиките.

Дебатите в зала в стигнаха и до обвинения между ГЕРБ и БСП за правителството на Пламен Орешарски, за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и за управлението на Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!