"За 25 години не сте напреднали в борбата с корупцията"

OFFNews 26 август 2015 в 10:27 5223 22

За 25 години страната ни е напреднала в много области, но икономиката и борбата с корупцията не са сред тях, каза временният посланик на САЩ в България Родерик Мур пред Нова тв.

Той уточни, че изразява мнението на хората в страната, а не своето.

"Българските граждани смятат, че корупцията се шири в тази страна на всички нива и има една класа от хора, които са над закона. Преди 15 години, когато бях в България, задавах един и същ въпрос - колко висши държавни чиновници са били осъдени за корупция. В отговор ми се усмихваха. От две седмици задавам същия въпрос и отговорът е същият", разказа за наблюденията си у нас Мур.

Според него, щом у нас има усещане, че една класа е над закона, това е проблем. Той уточни, че на година в САЩ се водят над хиляда дела за корупция на всякакви нива.

Посланикът не се съгласи с твърдението, че страната му чрез своите действия е предизвикала мигрантската вълна.

"В Сирия тече трагична гражданска война. САЩ участват по много начини за намирането на мирно решение", обясни той.

По повод публикации в британския "Гардиън", че САЩ ще разположи в България изтребители F-22, Мур каза, че няма такава информация. Той допълни, че в Европа ще бъдат дислоцирани подобни самолети.

Дипломатът каза също, че няма информация и за намерение на щатите да използват бази в България по подобие на тези в Турция - за удари срещу цели в Сирия.

"В България има временно разполагане на американска техника. Това ще продължи да се случва периодично", каза още Родерик Мур.

За Мур е странна истерията покрай разполагането на американска военна техника и военни в България, след като САЩ и България са съюзници. Той подчерта, че ние сме суверенна държава, със суверенни решения и и всяко разполагане на военни и техника става със съгласието на правителството.

Посланикът припомни, че една от причините за увеличеното военното присъствие на САЩ в Европа са агресивните и незаконни действия на Русия в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!