"За 25 години не сте напреднали в борбата с корупцията"

OFFNews Последна промяна на 26 август 2015 в 10:27 4491 22

За 25 години страната ни е напреднала в много области, но икономиката и борбата с корупцията не са сред тях, каза временният посланик на САЩ в България Родерик Мур пред Нова тв.

Той уточни, че изразява мнението на хората в страната, а не своето.

"Българските граждани смятат, че корупцията се шири в тази страна на всички нива и има една класа от хора, които са над закона. Преди 15 години, когато бях в България, задавах един и същ въпрос - колко висши държавни чиновници са били осъдени за корупция. В отговор ми се усмихваха. От две седмици задавам същия въпрос и отговорът е същият", разказа за наблюденията си у нас Мур.

Според него, щом у нас има усещане, че една класа е над закона, това е проблем. Той уточни, че на година в САЩ се водят над хиляда дела за корупция на всякакви нива.

Посланикът не се съгласи с твърдението, че страната му чрез своите действия е предизвикала мигрантската вълна.

"В Сирия тече трагична гражданска война. САЩ участват по много начини за намирането на мирно решение", обясни той.

По повод публикации в британския "Гардиън", че САЩ ще разположи в България изтребители F-22, Мур каза, че няма такава информация. Той допълни, че в Европа ще бъдат дислоцирани подобни самолети.

Дипломатът каза също, че няма информация и за намерение на щатите да използват бази в България по подобие на тези в Турция - за удари срещу цели в Сирия.

"В България има временно разполагане на американска техника. Това ще продължи да се случва периодично", каза още Родерик Мур.

За Мур е странна истерията покрай разполагането на американска военна техника и военни в България, след като САЩ и България са съюзници. Той подчерта, че ние сме суверенна държава, със суверенни решения и и всяко разполагане на военни и техника става със съгласието на правителството.

Посланикът припомни, че една от причините за увеличеното военното присъствие на САЩ в Европа са агресивните и незаконни действия на Русия в Украйна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2015 в 18:27


Бате_Влади

"Ако ти се притесняваш от 5000 съюзнически войници"

Договорът е между САЩ и БГ не между НАТО и БГ. Не схващаш разликата или не искаш?

"А тая идиотщина дето си я написал, че нямало контрол, вземи я разправяй на скинчетата в местния клуб на Атака"

"уведомяват" очевидно за теб е много сериозна форма на контрол :))

Какво да правя и къде да ходя ще преценя сам :)), но все пак благодаря за предложенията. Молбата ми е за в бъдеще да си ги пазиш за теб.

Усмихната вечер.

26.08 2015 в 19:33

?

Ако ти се притесняваш от 5000 съюзнически войници (2500 от които могат да стоят не повече от 90 дни), проблемът си е твой и си има точно име - параноя.

А тая идиотщина дето си я написал, че нямало контрол, вземи я разправяй на скинчетата в местния клуб на Атака. Те по може да ти повярват. Или май не си чел договора? Щото ето какво пише на страница 6:

"Предварително разполагане на военно оборудване, припаси и материали
1. Силите на Съединените щати могат предварително да разполагат военно
оборудване, припаси и материали в рамките на договорените съоръжения и обекти и на
други места, взаимно договорени в споразумения по прилагането на настоящото
Споразумение. Силите на Съединените щати уведомяват предварително България
относно вида, количествата и схемите за доставка на военно оборудване, припаси и
материали, които силите на Съединените щати възнамеряват предварително да
разположат на територията на Република България, както и относно съответните
изпълнители по договори, които ще извършват доставките."

Та така... Не е хубаво да се пръска дезинформация, да знаеш!

26.08 2015 в 18:33

До "Бате_Влади"
Едно е съвместни учения, съвсем друго е база в която няма нито един българин. "Какъв ти е проблемът?" Ако ти не виждаш разликата, не аз имам проблем а ти :). Щом сравняваш база с армия от 2500+ човека с неясно колко и какво оръжие и самолети и кораби минаващи през териториятат ти с неясно какво/вкл. хора -спомни си базата в Гуантанамо от къде пристигаха "затворниците"/ без право да го провериш с дипломатическа поща определено проблема си е твой. А когато някой друг си направи "партньорска" база в щатите може Франция, Германия или който се сетиш при същите условия без никакъв контрол от страна на американците тогава пак можем да поспорим. :) Лека и усмихната вечер от мен.

26.08 2015 в 18:29

Как да сравните нормални държави с Булгаристан

26.08 2015 в 16:55

Пеше,

Нали питаше за американските политици, осъдени за корупция. Те ти едно списъче:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_federal_officials_convicted_of_corruption_offenses

Ей ти и едно списъче на корупционния индеъ. Обърни внимание къде е Америка и къде сме ние:

https://www.transparency.org/cpi2014/results

Все си мисля, че има какво да научим от тях в това отношение, не мислиш ли? ;)

26.08 2015 в 16:47

Пеше,

От писанията ми за нормалните хора личи, че обичам логическото мислене и фактите. За останалите сигурно е близане на задници защото те друго не знаят.
А не съм отишъл в САЩ защото съм си добре в Швейцария.

26.08 2015 в 16:44

?

САЩ е част от НАТО (най-голямата). Като партньори в рамките на НАТО е нормално да има такова сътрудничество. Понеже не става въпрос за наемане на бази, естествено, че ще е безплатно. По същите рамки наши военни ходят в други държави от НАТО. Ходиха и в Америка. Какъв ти е проблемът? Те и дипломатическите мисии нямат контрол на товари, съоръжения и поща. И какво? Не виждам някой да писка срещу това.

26.08 2015 в 15:53

#14 Е, и?!? Какво ти е толкова чудно, след като сто пъти ви се обясни, че това се случва на териториите на всички съюзни на САЩ, държави, членуващи в Северноатлантическият договор, просто по силата на междусъюзническите им задължения и отговорности?!? Защо ли пък тогава маса страни от бившият източен блок, не само, че не задават тъпи си въпроси, ами молят и то доста настойчиво за много по-масирано присъствие на американска бойна техника и военни в своите държави? Как мислиш, защо ли е така?

26.08 2015 в 14:40

До "Бате_Влади"

Според мен изказването ти е неточно. Не става дума за НАТО а аз американска база у нас която има за цел участие в :"многовариантни операции и други мисии, включително такива,предприемани в рамките на Северноатлантическия договор."/т.е. не е задължително изобщо да са мисии на НАТО/ За което БГ предоставя безплатно: базите и достъп до тях, въздушното си протранство, дотъп до пристанища, и тн.. АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО и без КОНТРОЛ на товари съоражения и хора, освен ако не ни разрешат от щатите.
Освен това могат да разположат неуточнено количество техника и 2500+2500 допълнително военни, което си е почти колкото нашата мила армийка ;)
Пък щом е толкова взаимо изгодно нека си направим реципрочно споразумение с нашите партньори, а?/Не че могат нашите "сили" да се предвижат през океана и да го изпълнят :)/

26.08 2015 в 14:34

Бате_Влади, от писанията ти личи, че много обичаш да ближеш американски ануси.
Що направо не се преместиш там, в свободна демократична САЩ, тъкмо ще ти е по-лесно да намираш дневната си доза лайна?