ЕК: Прокуратурата няма капацитет да разследва корупцията по високите етажи

OFFNews 15 юли 2015 в 19:30 5490 4

Прокуратурата няма капацитет ефективно да разследва корупцията по високите етажи на властта.

Това става ясно от устния доклад на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество, съобщи Дневник. Експертите от работната грипа по Механизма за сътрудничество представиха днес своите наблюдения.

От ЕК посочват като пример за липсата на капацитет на прокуратурата да се справи с корупцията липсата на реакция към установените нарушения и проблеми в Софийския градски съд. От Комисията уточняват, че бившият председател на СГС Владимира Янева е изправена пред съда, но заради подписвани от нея разрешения за СРС-та, а не заради начина, по който е управлява съда. За това срещу нея има само дисциплинарно производство.

Експертите отбелязват и липсата на напредък за довеждането до успешен край в съда на случаи на организирана престъпност.

За пореден път ЕК критикува Висшия съдебен съвет заради липсата на решение за проблемите със системата за случайно разпределение на делата, както и заради работата на етичната комисия и неефективните дисциплинарни производства.

Като положителна стъпка в устния доклад се посочва провеждането на втория избор за председател на ВКС, когато беше избран Лозан Панов.

Експертите от ЕК посочва още и че се надяват предложеният проект на закон за борба с корупцията по високите етажи да бъде приет без съществени корекции.

Като положителна стъпка те отчитат приемането на антикорупционната стратегия на правителството.

Устният доклад на ЕК по механизма за сътрудничество спомена и правосъдният министър Христо Иванов по време на блиц контрол в рамките на правната комисия в парламента.  Той обаче посочи само, че ЕК е дала положителна оценка на усилията на правителството по осъществяване на съдебната реформа. 

Становището на ЕК е ясна и недвусмислена подкрепа на правителството в усилията му по провеждане на съдебната реформа, подчерта Иванов. 

В устния си доклад ЕК и държавите членки посочват, че предприетите мерки за реформа на съдебната система и борба с корупцията са в унисон с препоръките на Комисията от последния доклад. Проведената дискусия на работно ниво е преминала в позитивна атмосфера и е стимул за продължаване на реформите в посока на довършване на предложените мерки, каза Иванов.

По думите на министъра ЕК е дала висока оценка на параметрите на предложената реформа във ВСС, а разделянето на съвета на две колегии е определено като решаващ фактор за повишаване на доверието в системата.

В този контекст събирането на конституционно мнозинство за приемането на предложените промени в основния закон ще е знак дали е налице политическа воля за продължаване на реформата в цялата политическа класа, това ще има ключово значение за оценяване на напредъка на България, подчерта Христо Иванов.

Според него е въпрос на национална отговорност да се направи тази стъпка.

Минималните необходими гласове за приемането на първо четене на промените в Конституцията са 160. Временната комисия в парламента не одобри текстовете на първо четене, но предстои те да бъдат гласувани и в пленарна зала.

От ДПС обявиха днес отново позицията си, че промените в Конституцията трябва да бъдат гласувани от парламента след местния вот, в противен случай те няма да участват в гласуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!